Nu out, straks ook ou(d/t): Mister Gay Belgium Bart Hesters start campagne voor inclusieve woonzorgcentra
Op dinsdag 12 februari pakte de organisatie van Mister Gay Belgium (MGB) samen met huidig regerend mister Bart Hesters uit met de nieuwe bewustmakingscampagne ‘Out nu, straks ook ou(d/t)’. De boodschap: nu uit de kast, straks in het woonzorgcentrum ook. “Veel senioren durven hun coming-out niet te doen bij andere bewoners. Daar wil ik, samen met mijn werkgever en MGB, komaf mee maken”, aldus Hesters.
Vandaag is Mister Gay Belgium Bart Hesters nog dartel en fris, maar hij denkt al wel eens aan zijn oude dag. Zijn eigen werk als zorgkundige in een woonzorgcentrum (wzc) zit daar voor veel tussen. Als hij later zelf oud is, zal hij dan nog onbekommerd out kunnen zijn? Een zeer relevante vraag naar inclusie in een vergrijzende samenleving.
Daarop bedacht Hesters met de MGB-organisatie en rusthuisreus Armonea de campagne ‘Out nu, straks ook ou(d/t)’. Door het thema onder de aandacht te brengen in de media, sensibilisering door de Regenboogambassadeurs en workshops in woonzorgcentra, hopen ze dat LGBT+ mensen zich ook op hun oude dag aanvaard voelen en zichzelf kunnen zijn.
Out in een wzc: geen evidentie
“Ik begon aan MGB met een doel voor ogen”, steekt Bart Hesters van wal, “namelijk ervoor zorgen dat senioren in woonzorgcentra ook gewoon zichzelf kunnen zijn. Een thema dat me nauw aan het hart ligt, want ik werk in de sector. Tijdens mijn finalistenperiode ontmoette ik een aantal mensen die het aangedurfd hadden om zich te outen. Dat vond ik zo mooi om te horen. Maar ik zag ook al met eigen ogen dat dat helaas niet altijd geval is. Als een nieuwe bewoner intrekt, neemt hij zijn vertrouwde spulletjes mee. Een tijdje geleden durfde een man geen foto van hem met zijn overleden partner in zijn kamer zetten. Enorm confronterend. Ik vroeg mezelf af: als ik later oud ben, zal ik dan diezelfde angst hebben?”
Zelfs in een woonzorgcentrum ontstaan nieuwe liefdes en komen sommigen pas uit de kast - Bram Bierkens
De campagne is op een ludieke manier opgevat. Bart: “In het filmpje zie je mij eerst in mijn dagelijkse werkuniform en word ik geleidelijk aan ouder, tot ergens in de tachtig. Ik zat er meer dan zes uur voor in de schminkstoel! Maar ik had het ervoor over, zo kon ik mijn steentje bijdragen om ons doel te bereiken.”
Ook MGB-organisator Bram Bierkens benadrukt het belang van de campagne: “Zelfs in een wzc ontstaan nieuwe liefdes en komen sommigen pas uit de kast. We zien dat andere mannen daar soms raar op reageren en dat willen we eruit krijgen.”
Armonea wil een thuis zijn voor iedereen
Het project ligt in het verlengde van Barts campagne als finalist voor MGB, maar nu krijgt hij ook de steun van Armonea, zijn werkgever. Het is met 85 vestigingen de op een na grootste koepel van wzc’s in België. Daarnaast is de groep ook actief in Nederland, Duitsland en Spanje. Bart is duidelijk opgetogen: “Zo is het zeker dat de campagne op heel wat plaatsen te zien zijn. Al blijft het natuurlijk ook de bedoeling dat we andere wzc’s zover krijgen mee op de kar te springen.”
“We vinden het heel belangrijk dat Armonea met ons de overeenkomst heeft om inclusief te zijn en het signaal wil geven dat iedereen welkom is”, gaat Bram verder. “De campagne is daarom niet alleen gericht op holebi’s en transgenders, maar ook op mensen die een ander geloof hebben of die niet-binair zijn. Iedereen moet een gelukkig leven kunnen leiden, ook in een wzc.”
In het spoor van 80 tinten grijs
In 2017 lanceerde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) daarvoor al met KliQ vzw het project ’80 tinten grijs’. Het doel was om woonzorgcentra intensief te begeleiden rond seksuele diversiteit onder hun bewoners. En daar raakt Bram een teer punt aan: “Het project werd stopgezet om financiële redenen. Enorm jammer, want als organisatie vinden we het belangrijk dat er acties zijn voor elke leeftijdsgroep. We zijn dan ook trots dat we met deze campagne ook voor deze doelgroep verder actie te kunnen voeren.”
Bart vult aan: “80 tinten grijs’ was een goede leerschool omdat ik er een aantal instrumenten heb meegekregen die me helpen bij deze campagne. Zo is het de bedoeling om samen met de Regenboogambassadeurs met workshops langs wzc’s te trekken en het LGBT-thema aan te kaarten.”
We beperken ons trouwens niet alleen tot zorgverleners als we personeel uitnodigen. Ook de poetskrachten tot zelfs de directeur zijn welkom - Bart Hesters
Die workshops zijn bedoeld voor bewoners, het personeel en zelfs niet-bewoners. Bart: “We beperken ons trouwens niet alleen tot zorgverleners als we personeel uitnodigen. Ook de poetskrachten tot zelfs de directeur zijn welkom, onze ambitie is om zo veel mogelijk mensen te laten aansluiten.”
Bram bracht heel wat kennis en bewezen aanpak mee vanuit MGB. “We hebben bekeken wat we extra konden doen om de campagne zichtbaarheid te geven. Naast de samenwerking met Armonea zetten we daarom ook een vereniging in de kijker. Voor deze campagne zijn dat de Regenboogambassadeurs, een vereniging die zich inzet om oudere LGBT’ers binnen woonzorgcentra letterlijk een stem en gezicht te geven."
Al te vaak zien we dat roze ouderen géén andere optie hebben dan terug in de kast te kruipen, eens externe hulp noodzakelijk wordt. De Regenboogambassadeurs organiseren daarom activiteiten en geven vormingen rond seksuele diversiteit en genderidentiteit in dienstencentra, senioren verenigingen, studenten zorgkunde en verpleegkunde...
In de startblokken
Bart popelt alvast om eraan te beginnen: “Ik sta volledig achter de campagne, omdat het vanuit mijn eigen hart komt.” En wat na 1 juni, als Bart zijn opvolger gekroond heeft? “Ook dan gaan we verder met het project. De campagne is voor mij geslaagd als we enkele woonzorgcentra bezoeken waar de zorgkundigen mee op de wagen springen en we de mindset kunnen veranderen. Ik hoop mijn collega’s wakker te schudden en ervan te overtuigen dat we aan de slag moeten.”
Bram zit met zijn hoofd niet alleen bij de MGB-verkiezing, maar ook bij de politieke verkiezingen: “Wij zullen tevreden zijn als morgen alle media de campagne tonen en als de (volgende) minister van Welzijn denkt: ‘We moeten misschien toch nog wat geld vrijmaken voor '80 tinten grijs'.”
“Onlangs hoorde ik een mooie slagzin op een opleiding bij Armonea: ‘de tijd is ons aan het inhalen’. Dat is zo, dus reden te meer om eraan te beginnen”, sluit Bart af, klaar om morgen de handen opnieuw uit de mouwen te steken.
Eigen verslaggeving