
Onderzoek naar geweld bij LGBTI+: doe je mee?
Nog tot 31 januari zoekt Transgender Infopunt Vlaanderen (TIP) naar LGBTI+ personen die mee willen doen aan een onderzoek naar geweldervaringen. Daarmee willen ze een actueel beeld krijgen van anti-LGBTI+ geweld en van de evaluatie van bestaande diensten. 'We hopen dat de resultaten en aanbevelingen nadien gebruikt worden voor toekomstige beleidsinitiatieven', zegt Aisa Burgwal, wetenschappelijk medewerker bij TIP.
ZIZO: Waarom zijn jullie met dit onderzoek begonnen?
Aisa Burgwal: "Midden 2020 gaf de Vlaamse Overheid, departement Gelijke Kanse (Bart Somers) de opdracht om geweldervaringen van LGBTI+ personen in kaart te brengen. Meerdere partijen, waaronder ook wij van het Transgender Infopunt, dienden een projectvoorstel in om dit te onderzoeken. Wij kregen uiteindelijk de kans gom het onderzoek uit te voeren. Het onderzoek heeft als doelgroep de ruimere LGBTI+ gemeenschap en focust zich niet enkel op transgender personen.
Het onderzoek is beleidsvoorbereidend onderzoek en een onderzoeksrapport zal worden overhandigd aan de Vlaamse overheid eind 2022
In 2012-2013 zijn er door het Steunpunt Gelijke Kansen al twee gelijkaardige onderzoeken uitgevoerd, enerzijds naar geweldervaringen van holebi’s, anderzijds naar geweldervaringen van trans personen. Nu wordt de volledige doelgroep binnen één onderzoek samen onderzocht, met uitbreiding van onderzoek naar geweldervaringen bij intersekse personen (met ook oog voor de kruisputen van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, een variatie in seksekenmerken, toegewezen geboortegeslacht, leeftijd, het behoren tot een andere minderheidsgroep...)."
Wat is de opzet van het onderzoek?
Het onderzoek bestaat enerzijds uit een vragenlijst, die voor de meeste mensen ongeveer 30 minuten duurt. Aan het einde van de vragenlijst kunnen deelnemers hun gegevens achterlaten voor het tweede luik van het onderzoek: deelname aan een interview/focusgroep. Met dit tweede luik willen we de informatie uit de vragenlijst verder uitwerken en specifieke onderwerpen zoals melding van geweldervaringen, aanbevelingen naar de toekomst toe... uitdiepen.
De antwoorden van de deelnemers zullen worden verwerkt in een onderzoeksrapport. We zorgen ervoor dat er geen herkenbare persoonlijke gegevens worden openbaar gemaakt.
Wat is de timing?
Het onderzoek startte op 2 oktober 2021 en loopt tot 31 januari 2022. Nadien kunnen mensen nog deelnemen aan interviews/focusgroepen, maar deze mensen zullen gecontacteerd worden omdat ze hun gegevens hebben achtergelaten aan het einde van de vragenlijst.
Wat zal er gebeuren met de resultaten?
De antwoorden van de deelnemers zullen worden verwerkt in een onderzoeksrapport. We zorgen ervoor dat er geen herkenbare persoonlijke gegevens worden openbaar gemaakt. Enkele voorbeelden van hoe we dit zullen doen, zijn
'15% van de deelnemers gaf aan dat…'
'De meerderheid van de intersekse personen vond dat….'
'Eén persoon vertelde: "Ik denk altijd…"…'
Het onderzoek is beleidsvoorbereidend onderzoek en een onderzoeksrapport zal worden overhandigd aan de Vlaamse overheid eind 2022. We hopen dat de resultaten en aanbevelingen nadien gebruikt worden voor toekomstige beleidsinitiatieven.
Loopt het onderzoek goed?
Het onderzoek loopt vrij goed, we hebben momenteel bijna 1000 respondenten (op 5 januari 2022 nvdr.). Echter, om een representatieve steekproef in Vlaanderen te bekomen (dit betekent dat de steekproef een correcte afspiegeling van de werkelijke LGBTI+ populatie in Vlaanderen is) hebben we 1500 respondenten nodig.
Door deel te nemen aan deze vragenlijst lever je een belangrijke bijdrage om de situatie in de toekomst te verbeteren
Waarom moeten mensen deelnemen aan het onderzoek?
Door het vertellen over ervaringen, hoe klein of hoe groot ook, draagt iedereen bij aan onze kennis over deze thematiek. Je helpt ons zo om beleidsmakers te inspireren om waar nodig gepaste maatregelen te nemen. Door deel te nemen aan deze vragenlijst lever je dus een belangrijke bijdrage om de situatie in de toekomst te verbeteren. Het is de bedoeling dat dit onderzoek in de toekomst wordt herhaald om verbetering of verslechtering op te kunnen volgen. Elke bijdrage is dan ook erg waardevol, want enkel zo leren we welke negatieve ervaringen mensen wel of niet meemaken.
Wil jij meedoen met het onderzoek? Vul dan de vragenlijst in, ten laatste op 31/01!
Meer informatie is ook te vinden op www.genoeg-enough-assez.be.
Eigen verslaggeving