Polyamorie Belgium zet polyamorie duidelijk op de kaart
Al sinds 2014 worden ze aangekondigd als een nieuwe organisatie op de Pride: Polyamory Belgium, een discussiegroep voor mensen die geïnteresseerd zijn in ethische non-monogamie.
Tijd om eens aan de tafel te zitten met Bo, die Polyamory Belgium van een chatgroep tot een heuse organisatie hielp uitgroeien.
Maar eerst: wat is polyamorie?
Polyamorie is openstaan voor meer dan één intieme band tegelijkertijd, op een ethische manier met toestemming van alle betrokkenen. Die intieme band kan slaan op een seksuele en/of een romantische relatie. Platonische romantische relaties komen dus ook in aanmerking.
Veganistische koekjes zijn superleuk, he! Maar dat is niet waar ik naar op zoek was
Hoe zijn jullie ontstaan?
“Het is toevallig gebeurd. Toen ik in mijn eerste polyamoreuze relatie zat, was het nieuw voor ons allebei. Toen we elkaar leerden kennen, wisten we gewoon: een relatie, ja! monogamie, nee! (schudt hoofd en lacht) En zo zijn we daarin getuimeld. Een paar van onze vrienden waren ook geïnteresseerd en om elkaar wat te helpen hebben we een chatgroep gestart. Maar een chatgroep wordt erg snel onoverzichtelijk... Iemand stuurt een interessant artikel door, ondertussen ben je met iets anders bezig en wanneer je terugkomt, gaat het over veganistische koekjes. Veganistische koekjes zijn superleuk, he! Maar dat is niet waar ik naar op zoek was.
“Mijn toenmalige partner kwam op de proppen met een geheime Facebookgroep. Dat is veel georganiseerder, de discussies blijven on topic. Als we iemand kenden die geïnteresseerd was, voegden we die toe. En die deed dat ook weer. En op den duur waren we met een paar honderd mensen. Toen dacht ik: laten we hier iets mee doen. We deden al kleine meet-ups in parkjes en van daaruit zijn we uitgegroeid tot een organisatie. Nu laten we het verder groeien!”
Ons doel is niet om iedereen polyamoreus te maken, maar om te sensibiliseren en het taboe errond te doorbreken
Merk je een groot verschil in het doel van Polyamory Belgium?
“Het begon als een manier om informatie uit te wisselen met vrienden die geïnteresseerd waren in polyamorie. Nu hebben we een drieledig doel: we willen een gemeenschap aanbieden aan mensen die geïnteresseerd zijn in ethische non-monogamie, we willen die mensen graag informeren en verder willen we ook graag de buitenwereld een beetje informeren. Daarom doen we mee aan Pride of hebben we standjes op andere events zoals Out! Village, L-day... om ons in de buitenwereld iets bekender te maken.
“Ons doel is niet om iedereen polyamoreus te maken, maar om te sensibiliseren en het taboe errond te doorbreken. We leggen de nadruk op zowel het ethische aspect als de consent van alle betrokkenen; we zijn geen cheaters, we zijn polyamoreus. Love us!”
Hoe bouwen jullie dan aan een gemeenschap voor geïnteresseerden?
“Vijf keer per maand hebben wij een baravond, twee in Antwerpen, een in Gent, Brussel en Leuven. Dat is niet al te strak georganiseerd. Je komt gewoon, zet je erbij en drinkt iets. Er wordt gepraat, al dan niet over polyamorie.
“Daarnaast hebben we events die iets minder regelmatig plaatsvinden, de nationale meet-ups. Dat roteert tussen Antwerpen, Gent en Brussel. Dat zijn thema-specifieke events, zoals Meeting mono in the middle, voor mensen die een monogame relatie naar een polyamoreuze relatie willen laten evolueren, of voor een poly persoon die samen is met een monogaam persoon. Die twee groepen komen nogal veel gelijkaardige situaties tegen, dus voorlopig hebben we die even bijeen gezet.
“We doen ook thema-specifieke events rond Nesting with Poly, Poly with Kids, en praatavonden voor mensen die ouder zijn dan veertig.”
Wat is Nesting with Poly?
“Een van onze moderators wilde graag iets organiseren rond samenwonen. Ze had eerst de naam ‘Advanced poly’ in haar hoofd, maar dat klinkt niet echt juist. Het is niet omdat je samenwoont met iemand dat je relatie plots ‘meer’ is of ‘verder’ staat. Dan bleek het over meerdere ‘nest’-dingen te gaan, en zo zijn we op de naam gekomen. Of je nu een hiërarchie hebt of niet, het ‘nest’-gedeelte is de gemene deler, daar gaat je meet-up over. We praten dan over samenwonen en de moeilijkheden die daarbij komen kijken. Poly with kids gaat over kinderen opvoeden in polyamoreuze relatiestructuren en meet-ups voor mensen die ouder zijn dan veertig... dat zit in de naam, he.
Jullie zitten duidelijk niet stil! Hoe krijgen jullie dat allemaal gebolwerkt?
“De bedoeling is dat leden zelf (ook) organiseren. Dat is niet altijd evident. Mijn betrokkenheid stond een jaar op een lager pitje, waarbij ik enkel het strikt minimum deed. Nu ben ik dat weer aan het opstarten, met extra evenementen...
“We zijn momenteel niet met veel actieve vrijwilligers maar het is wel de bedoeling dat de organisatie bottom-up werkt. Wat niet wil zeggen dat er geen leden zijn die wel een inspanning leveren voor Polyamory Belgium. Er is soms gewoon veel vraag naar een bepaalde soort activiteit en als we ons daar dan op concentreren krijgen we vanuit een andere hoek de opmerking dat zij eigenlijk een ander event willen organiseren. Vandaar dat leden die iets willen organiseren de vrijheid krijgen om dat te doen. De logistieke ondersteuning is er, we helpen met de opzet, het zoeken naar een locatie, het maken van promo… maar het engagement mag zeker van de leden zelf komen.
“Voor Meeting Mono in the Middle hebben we bijvoorbeeld enthousiaste mensen gevonden die dat graag elke drie maanden doen, en dat goed doen. Ook voor Poly with Kids hebben we mensen die dat op zich nemen. Er waren mensen die een Walk in the Forest wilden organiseren, waarbij mensen die geïnteresseerd zijn in poly samen een boswandeling maken. Hen wil ik dus zeker een duwtje in de rug geven.
Is er nog iets dat onze lezers zeker moeten weten?
“Ja! Volg Polyamory Belgium op Facebook, stuur ons een berichtje om deel te worden van de verborgen groep of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Dan blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en de kalender van onze volgende events!”
Eigen verslaggeving