Met spijt in ons hart delen we mee dat ZIZO, het (online) magazine van çavaria, er na bijna 30 jaar mee ophoudt. Wil je weten waarom? Je leest er hier meer over. Çavaria blijft via al hun communicatiekanalen inzetten op mooie verhalen en LGBTI+ nieuws. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier snel in voor de nieuwsbrief van çavaria. |

Çavaria lanceert campagne om info- en luisterlijn Lumi te promoten bij LGBTI+-jongeren
Çavaria lanceert een nieuwe campagne om haar info-en luisterlijn Lumi in de kijker te zetten bij jongeren. In hartje Gent kon je woensdag 24 november in de winkelstraten niet rond de opvallende vragen op de spiegels. Is het oké om te twijfelen aan mijn gender? Is het oké om make-up te dragen als jongen? Is het oké om niet uit de kast te komen? Met die vragen en nog veel meer kan je terecht bij Lumi.
De campagne zet in op de algemene bekendheid van Lumi vergroten bij jongeren tussen de 13 en 18 jaar. “We merken dat zij momenteel het minst vaak contact met ons opnemen, terwijl uit cijfers blijkt dat het niet goed gaat met het welzijn van LGBTI+-jongeren. We willen dat jongeren weten dat ze niet alleen zitten met hun vragen, dat ze met meer zijn dan ze denken en dat ze bij Lumi terechtkunnen voor informatie en een luisterend oor”, vertelt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.
foto_2_-_polaroid.jpg

Vier LGBTI+-jongeren over de campagne
Finn (16), hij/hem: “Toen ik struggelde met mijn identiteit, wist ik niet dat er zoiets als Lumi bestond. Als ik dat wel had geweten, had ik daar zeker gebruik van gemaakt. Het is super dat Lumi een luisterend oor biedt en antwoord geeft op mensen hun vragen.”
Mohammed (21),hij/hem: “Uit mijn ervaring weet ik hoe moeilijk het kan zijn als je niet over je geaardheid kan praten. Ik wil tonen dat je er niet alleen voor staat. Ik vind de werking van Lumi heel belangrijk en interessant omdat veel jongeren echt behoefte hebben aan een licht op hun weg en nood hebben om hun identiteit te ontdekken!”
Tysico (16), hij/hem; die/hun: “Om zelf de persoon te zijn die een voorbeeld voor anderen kan zijn is zo onwerkelijk mooi. Ik hoop dat we door deze campagne zo’n rolmodel voor andere jongeren kunnen zijn.”
Babs (21), zij/haar: “Lumi is een heel goed initiatief en het is zo belangrijk dat LGBTI+-jongeren altijd ergens terecht kunnen. Jammer genoeg weten de jongeren niet altijd waar ze heen moeten. Daarom is het net zo belangrijk dat er reclame wordt gemaakt voor Lumi, zodat jongeren die geen veilige space hebben bijvoorbeeld op straat een affiche van Lumi zien en zo hulp kunnen krijgen.”
foto_3_-_groepsfoto.jpg

Over de fotoshoot
Babs: “Vooral de sfeer tussen de modellen onderling en met de organisatoren was zalig. Het was echt een chille omgeving en iedereen voelde er zich veilig.”
Tysico: “Het leukste aan de fotoshoot was de groep mensen waarmee ik die dag omringd werd. Het waren allemaal superfijne personen met een warm hart en de nieuwe vrienden die ik heb gemaakt zijn meer dan welkom om eens op de koffie te komen.”
Finn: “Elke keer als ik nieuwe LGBTQ mensen ontmoet, vind ik het supertof om mijn ervaringen te delen, maar ook om andere ervaringen te horen.”
Mohammed: “Het leukste was het warme welkom van het çavariateam en dat iedereen die daar was lief en vriendelijk was.”
portret_babs.jpg

Over hun coming out
Mohammed: “Ik dacht vroeger dat ik nooit tegen iemand zou kunnen vertellen dat ik homo ben, maar toen ik steun van mijn vrienden kreeg, heb ik besloten om toch de stap naar coming out te doen!”
Ik dacht vroeger dat ik nooit tegen iemand zou kunnen vertellen dat ik homo ben, maar toen ik steun van mijn vrienden kreeg, heb ik besloten om toch de stap naar coming out te doen! - Mohammed
Finn: “Ik ben eerst uit de kast gekomen als lesbisch. Na een paar maanden wist ik dat dat niet waar was en in november 2018 ben ik bij mijn ouders uit de kast gekomen als transgender. Dat verliep heel moeizaam, maar ze steunden me wel. Mijn coming out bij mijn ouders was vooral niet zo goed getimed, ook al denk ik dat er nooit echt een perfect moment is. Omdat mijn broer in het ziekenhuis lag door gehoorverlies was er op dat moment thuis al veel stress, en toen ik vertelde dat ik trans was zorgde dat nog voor extra druk. Toch zijn mijn ouders er altijd voor mij geweest bij elke stap die ik zette, zoals bij het invriezen van eicellen, starten met testosteron, mijn naam veranderen… Steun van mijn familie is voor mij dan ook superbelangrijk."
Mijn psychologen hebben tot nu toe ook al bij elke stap naast me gestaan. In de paasvakantie van 2019 vertelde in het aan mijn familie, die allemaal goed reageerden, en iets later ben ik publiekelijk uit de kast gekomen - Finn
"Vervolgens ging ik een tijd in therapie. Therapie is iets dat mij toen heel hard heeft geholpen met het accepteren van mezelf en met uit de kast komen. Mijn psychologen hebben tot nu toe ook al bij elke stap naast me gestaan. In de paasvakantie van 2019 vertelde in het aan mijn familie, die allemaal goed reageerden, en iets later ben ik publiekelijk uit de kast gekomen.”
portret_finn.jpg

Babs: “Mijn familie is altijd al heel open en inclusief. Homofobie, seksisme, racisme of eender welke vorm van discriminatie komen niet binnen in ons huis. Ik had het dus ook nooit moeilijk om mijn eigen geaardheid te ontdekken. Wanneer tijdens mijn eerste middelbare schooljaren aan mij gevraagd werd of ik “op hetzelfde geslacht” zou kunnen vallen, zei ik altijd dat dat wel zou kunnen, maar dat ik geen idee had. Ik wist het oprecht niet, maar wou de optie gewoon niet uitsluiten. De eerste keer dat ik echt aan iemand zei dat ik zeker ook op meisjes viel, was rond mijn 16de aan mijn toenmalige beste vriend, die toen ook aan mij vertelde dat hij ook op jongens zou kunnen vallen."
In de zomer waarin ik 17 werd, had ik mijn eerste crush op een meisje en begon ik het voor mijzelf ook meer en meer te beseffen. In september van die zomer leerde ik mijn eerste vriendin kennen en dus dacht ik dat ik het wel eens aan mijn ouders wou vertellen. We zaten aan tafel en ik zei “mama, papa, ik moet iets vertellen - Babs
"In de zomer waarin ik 17 werd, had ik mijn eerste crush op een meisje en begon ik het voor mijzelf ook meer en meer te beseffen. In september van die zomer leerde ik mijn eerste vriendin kennen en dus dacht ik dat ik het wel eens aan mijn ouders wou vertellen. We zaten aan tafel en ik zei “mama, papa, ik moet iets vertellen”. Mijn mama zei voor de grap “Ben je zwanger?!?” en mijn papa zei voor de grap “Ben je lesbisch?”. Daarop reageerde ik: “Ik weet niet of ik echt lesbisch ben, maar ik val wel zeker ook op meisjes”. Mijn mama antwoordde met: “Oh, leuk! Dat is de beste anticonceptie”. Een week na dit gesprek kwam ik met mijn toenmalige vriendin thuis en mijn ouders hielden vanaf de eerste seconde van haar. Mijn coming out was dus helemaal niet zo bijzonder, maar gewoon hoe het volgens mij bij iedereen zou moeten zijn.”portret_tysico.jpg

Tysico: “Eigenlijk was mijn coming-out nogal ingewikkeld. Toen ik vijf jaar oud was moest ik abrupt van mijn pleeggezin weg en ging ik terug naar mijn biologische ouders. Daar werd heel snel duidelijk dat ik anders was en werd dit spijtig genoeg niet aanvaard. Daardoor is mijn thuissituatie geëscaleerd en ben ik naar een leefgroep gegaan toen ik twaalf was."
Na anderhalf jaar was er een stagair die me de YouTuber en make-up artiest James Charles leerde kennen, waarna ik zelf begon te experimenteren met make-up. Hier vond ik mezelf echt wel in terug - Tysico
"Ook daar was het in het begin moeilijk om mezelf te zijn. Na anderhalf jaar was er een stagair die me de YouTuber en make-up artiest James Charles leerde kennen, waarna ik zelf begon te experimenteren met make-up. Hier vond ik mezelf echt wel in terug. Ik ontdekte dat ik me niet helemaal man voelde, of toch niet de stereotype man, waardoor ik eerst het gevoel had dat ik transgender was. Later bleek dat dit niet klopte en ben ik uit de kast gekomen als homoseksueel. Mijn omgeving was toen vooral bezorgd, want ik zat in een jongens-leefgroep vol met pubers en daar werd mijn coming-out niet zo open ontvangen. Gelukkig hadden de begeleiders wel een open houding. Verder heb ik duidelijk niet geluisterd naar de negatieve meningen van anderen en ben ik opengebloeid tot de persoon die ik nu ben.”
portret_mohammed.jpg

Over Lumi
Tysico: “Zelf heb ik nog nooit contact opgenomen met Lumi, maar als ik had geweten dat zoiets bestond had ik dat zeker gedaan. Ik heb zelf veel gehad aan Wel Jong Niet Hetero, daar leerde ik voor het eerst andere queer personen kennen. Mijn eerste Min-19 kamp was een magische ervaring omdat ik zo mezelf kon en mocht zijn. Dat vond ik zalig en ik heb er veel geleerd over mezelf en over andere queer personen.”
“Ik heb, voordat ik werd gecontacteerd voor de fotoshoot, Lumi al eens aangeraden aan iemand. Dus JA, ik zou het zeker aanraden. Het is heel belangrijk dat jongeren hulp kunnen krijgen waar nodig en dit anoniem kunnen doen bij iemand die echt naar hen luistert.” - Babs
Babs: “Ik heb, voordat ik werd gecontacteerd voor de fotoshoot, Lumi al eens aangeraden aan iemand. Dus JA, ik zou het zeker aanraden. Het is heel belangrijk dat jongeren hulp kunnen krijgen waar nodig en dit anoniem kunnen doen bij iemand die echt naar hen luistert.”
Finn: “Ik vind Lumi een geweldig initiatief en ik zou het zeker aanraden. Het is altijd beter om je info te halen van mensen waarmee je direct contact hebt, dan informatie te halen van minder betrouwbare sites op het internet.”
Tips
Mohammed: “Volg altijd je hart en wees eerlijk. Probeer niet om mensen rondom je tevreden te stellen als dat betekent dat je jezelf niet kan zijn.”
Babs: “Probeer je echt te omringen met mensen die voor jou aanvoelen als familie. Kies je eigen familie en gooi de toxic personen in je omgeving weg. Er is niets erger dan omringd zijn met mensen die jouw identiteit niet accepteren of serieus nemen.“
“Jezelf ontdekken is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Geef het tijd en vroeg of laat ontbloei je ook tot de persoon die jij wilt zijn. Want de beste versie die je kunt zijn is gewoon jezelf. Dus shine! X” - Tysico
Finn: “Een grote tip voor andere LGBTQ-jongeren: ga zeker op zoek naar lotgenoten. Ik ben hier maar laat mee begonnen en besef nu pas hoeveel ik heb gemist. In contact komen met andere LGBTQ-jongeren is en blijft een van de leukste dingen die er bestaat.”
Tysico: “Jezelf ontdekken is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Geef het tijd en vroeg of laat ontbloei je ook tot de persoon die jij wilt zijn. Want de beste versie die je kunt zijn is gewoon jezelf. Dus shine! X”
Finn: “Als er nog 1 ding is wat ik wil zeggen, is het iets tegen alle andere LGBTQ-jongeren. Je bent zeker niet alleen, ook al voelt dat misschien wel zo.”
Heb jij vragen? Nood aan een luisterend oor? Info- en luisterlijn Lumi is er voor je. Chat met ons op www.lumi.be
Eigen verslaggeving