Ellen Page, van actrice tot activiste
Ellen Page is geen onbekende Canadese actrice. Haar hoofdrol als Juno in de gelijknamige film bezorgde haar internationale bekendheid en zelfs een Oscarnominatie. Maar naast acteren zet ze zich ook in voor de LGBT+-community.
Het is niet verwonderlijk dat Page zich inzet voor de LGBT+-gemeenschap, aangezien ze er zelf deel van uitmaakt. Op een LGBT+-conferentie in Las Vegas kwam Ellen Page op 14 februari 2014 uit de kast als lesbienne in de hoop om anderen te kunnen helpen en iets te betekenen voor de LGBT+-gemeenschap. In 2018 trouwde ze met haar vriendin, Emma Portner. Zij is een Canadese professionele danseres.
LGBT+-activisme in Hollywood
Ellen Page wordt wel eens omschreven als een ‘niet te stoppen kracht’ als het op haar activisme aankomt. Haar activisme is niet alledaags of te vergelijken met een andere LGBT+-acteur of actrice. Waar de meeste activisten toch tot op bepaalde hoogte ‘vriendelijk’ proberen te blijven, doet Page daar niet aan mee. Als ze iets leest of hoort wat haar niet aanstaat, zal het snel op Twitter staan. Ze neemt geen blad voor de mond om commentaar te geven op andere mediafiguren als die iets doen of zeggen wat LGBT+-onvriendelijk is. In het geval van acteur Chris Pratt, die gespot was in een kerk die anti-LGBT+ is.
If you are a famous actor and you belong to an organization that hates a certain group of people, don’t be surprised if someone simply wonders why it’s not addressed. Being anti LGBTQ is wrong, there aren’t two sides. The damage it causes is severe. Full stop. Sending love to all
— Ellen Page (@EllenPage) February 9, 2019
Page zegt dat ze blij is dat Hollywood toch langzaamaan LGBT+-toleranter wordt. Toch mag dat allemaal nog sneller veranderen voor Ellen zodat iedereen zich thuis kan voelen.
Trump en het klimaat
Ze heeft de laatste tijd vooral over holebifobe mensen in machtsposities zoals de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence op Twitter: “Het is onmogelijk om niet opgefokt te worden door onze president en vicepresident. Zij zouden willen dat ik niet kon trouwen. En Pence gelooft zelfs in conversietherapie.”
LGBT+ is niet het enige waar Ellen zich voor inzet. Ook het klimaat en milieu horen tot haar activistische agenda: “Global Warming is geen discussie maar een feit. Het wordt tijd dat de media daar eens aandacht aan besteedt", tweette ze.
Gaycation
Nog geen jaar na ze openlijk uit de kast kwam, reisde Ellen de wereld rond om een documentaire-reeks te maken over gemarginaliseerde LGBT+-groepen. Die documentaire werd 'Gaycation' genoemd en is een samenwerking tussen Ellen Page en Ian Daniel. Elke aflevering speelt zich af in een ander land. Enkele van de landen die Page en Daniel bezochten zijn Japan, India, Ukraine en Brazilië.
Enkele stukken uit die serie zijn viraal gegaan. Waaronder Page’s poging om Ted Cruz te interviewen, hij was toen een van de presidentskandidaten van de Republikeinse partij in de VS. Cruz claimt dat niet-hetero zijn een keuze is en is bijgevolg een tegenstander van de openstelling van het huwelijk.
De serie kreeg uiteindelijk twee seizoenen en twee specials, eentje na de schietpartij op de LGBT+-club Pulse in Orlando en eentje over wat Trump zou kunnen betekenen voor de LGBT+-gemeenschap in de Verenigde Staten.
Speak up
In 2017 sprak Page voor het eerst over de holebifobie die ze door de jaren heen meegemaakt heeft als actrice. Dat postte ze in een lang Facebookbericht. Aangezien ze weet dat er mensen zijn die het erger hebben dan zij en dat ze hoopt om een steun te zijn voor hen. Over die post zei Ellen dat ze over holebifobie wilde praten omdat het zo genormaliseerd wordt. Preach!
Eigen verslaggeving