Kleur bekennen
Enkele ZiZo-lezers komen uit de kast, of in dit geval uit het stemhokje.
Bas
Dag Bas, kan je jezelf even voorstellen?
“Mijn naam is Bas, een 27-jarige man en homo. Ik ben een Nederlander, wat u wel hoort maar de lezers niet. Ik ben al 10 jaar in België, eerst als student en nu al 7 jaar woon en werk. Voor deze verkiezingen kreeg ik een brief dat ik als EU-burger en inwoner van België recht heb hier te stemmen en indien ik dat wens me even moet gaan aanmelden.”
En heb je dat gedaan?
“Ja natuurlijk. Al heb ik er in de kroeg al discussie omtrent gehad. Mensen die vinden dat ik als niet ‘echte’ Belg geen recht heb hier te stemmen. Dat nationalisme dat over Europa trekt, vreselijk. Ik antwoord dan dat ik elk jaar dezelfde belastingbrief ontvang en elke maand gaat er een groot deel van mijn loon naar de Belgische staat. Als je mijn geld aanneemt moet je ook maar mijn stem horen.”
Je hebt stemrecht, iemand geboren in België met de Belgische nationaliteit stemplicht. Wat vind jij daarvan?
“Ik vind dat wel prima. In Nederland kennen wij dat niet stemplicht. Ikzelf vind het wel een goed idee. Kijk in Nederland vinden ze dat de verkeerde partij veel stemmen haalt doordat niet iedereen stemt, hier zeggen ze dan weer dat die partij net veel stemmen krijgt doordat iedereen moet stemmen. Hoe je het ook draait of keert, we vinden altijd dat de verkeerde partij te veel stemmen kreeg. Maar kijk, er zijn mensen gestorven voor stemrecht. Ga er dan ook goed mee om en maak er gebruik van.”
Weet jij al op welke partij je gaat stemmen?
“Ik kom uit een christelijk gezin. Ik geloof in het hoog houden van de christelijke waarden. Ik stem CD&V.”
En deze waarden zijn niet in strijd met je seksuele geaardheid?
“Neen, dat vind ik niet. Christelijke waarden gaan om liefde, respect, hulpvaardigheid en dergelijke. Die paar passages in de Bijbel over homoseksualiteit gaan over losbandigheid. Een trouwe liefde, daar is niets mis mee. De Bijbel is trouwens een leidraad.”
Wat wil je graag veranderd zien in België?
“Minder nationalisme, intolerantie en racisme. We zitten op een eng keerpunt. De wereld is in beweging en we moeten erop waken dat we niet de verkeerde kant uitgaan. CD&V heeft zichzelf al op verschillende en zeer uiteenlopende domeinen bewezen. Ik denk dus wel dat zij een positieve duw kunnen geven.”
Margaux
Wie is Margaux?
“Ik ben een vrouw, geboren in Namen en ik woon al 15 jaar is Oost-Vlaanderen. Momenteel ben ik 51 jaar en biseksueel. Ik ben 7 jaar geleden gescheiden van mijn man. Nu date ik mannen en vrouwen.”
Wie mag deze verkiezingen op je stem rekenen?
“Dat is al vele jaren Open Vld. Open Vld dat is economische groei. Zij zijn ook de enige partij die geen nieuwe belastingen voorstelt. En ze doen niet alleen aan economische groei, ook aan een mentale groei.”
Wat bedoel je met mentale groei?
“Sommige regels bestaan al honderden jaren. Kijk naar ons land nu en toen. Waarom volgen wij deze wetten nog wanneer ze niet meer passen in onze maatschappij? De gezinswetgeving stamt uit de tijd van Napoleon. De overheid beslist wie uw geld erft en als jij het graag anders ziet dan betaal je 65% belasting. Dat is toch te zot voor woorden? Met totale groei bedoel ik moderniseren. En neen dat is niet makkelijk maar met Open Vld kunnen wij dat. Ik had vroeger in mijn winkel ook geen computers en nu lukt dat ook allemaal, ik zit zelfs op Tinder.”
Sam
Kan je jezelf even kort voorstellen?
“Ik ben opgegroeid in en rondom Brussel, ik ben 24 jaar. Ik ben een trotse homo en al vier jaar samen met mijn vriend.”
Met de verkiezingen in het zicht, heb je al nagedacht op wie te stemmen?
“Ik ben daar best wel mee bezig. Mijn eigen mening is best al gevormd waardoor de keuze niet zo heel erg moeilijk is. Ik weet dus al op wie ik ga stemmen.”
Welke mening is dat?
“Als Vlaming in Brussel heb ik veel onderdrukking gevoeld. Ik kan me inbeelden dat je je minder in die situatie kan inleven wanneer je verderop in Vlaanderen woont. Vlamingen zijn vooral politiek gezien de slaaf aan het worden van Waalse partijen met PS op kop, hierdoor zijn heel wat dingen fout gelopen. Het is ook absurd hoe Walen in Vlaanderen hun taal opdringen en daar een brood bestellen in het Nederlands lukt niet eens. Ik zal dus stemmen op de N-VA, ik ben blij wat de N-VA al voor Vlaanderen heeft gedaan.”
N-VA krijgt soms de kritiek dat ze te zwart-wit denken, wat denk jij daarvan?
“Te zwart-wit niet denk ik. We zitten al 25 jaar met een te links beleid dat altijd maar iedereen wil plezieren en nooit iets zwart noch wit durft te bekijken. En wat heeft het ons opgebracht? Een enorme staatsschuld. Zwart-wit denken is vaak noodzakelijk om een standpunt in te kunnen nemen en zeker om dingen te veranderen.”
Waar moet de politiek volgens jou op focussen?
“Hard werken. Er is een enorme schuld opgebouwd. Er is geen snelle oplossing. Sommige politici lopen te verkondigen dat ze een of ander mirakel gaan verrichten. N-VA maakt niemand iets wijs.”
Valerie
Wie is Valerie?
“Ik ben een 30-jarige trans* vrouw. Ik ben tuinarchitecte en woon in West-Vlaanderen. Verder hou ik me ook veel bezig met gelnagels. Ik heb een kleine nagelstudio in mijn garage en experimenteer graag met gewaagde designs.”
Stem je sinds je achttiende op dezelfde partij?
“Doorheen verschillende fases in mijn leven ben ik veranderd in stemgedrag. Vroeger stemde ik op wie mijn ouders stemden. Met ouder worden begon ik wat meer onderzoek te doen naar waar elke partij voor stond. Mettertijd ben ik dan op een andere partij gaan stemmen die meer bij mijn leven en standpunten hoorde.”
Op welke partij stem je nu?
“Momenteel stem ik op de sp.a. Ik geloof in sociale welvaart, niet in de rijkdom van enkelen en de afgrond van anderen. Velen klagen dat hun belastinggeld dan naar ‘profiteurs’ gaat. Dit geloof ik niet, er zullen inderdaad enkele rotte appels tussen zitten en daar moet inderdaad wat aan worden gedaan. Groepen die onze hulp het hardst nodig hebben, daar gaat het naartoe. Naastenliefde, daar ben ik trots op en stem ik voor.”
Is er een partij waar je nooit op zou stemmen?
“Er zijn een paar partijen waar ik nooit van mijn leven op zal stemmen. Mede door het feit dat ik trans* ben. Wij hebben zo hard moeten vechten voor de rechten die we nu hebben en we zijn nog steeds aan het vechten. Het gaat er bij mij dan niet in dat je kan stemmen op een partij die een groep selecteert en zich uitdrukkelijk tegen hen kant. Alsof hun politieke agenda erin bestaan een minderheidsgroep uit te roeien. Wij waren ooit zo een minderheidsgroep, dat je nu dan zelf op zo een partij stemt snap ik niet. Het verontrust me dat steeds meer LGBT+’ers conservatief gaan stemmen. Diezelfde conservatieven waren een tijd geleden nog tegen ons bezig.”
Wat wil jij veranderd zien?
“De manier waarop wij met politiek omgaan. Dat populisme. Die paar slagzinnen om mensen mee te winnen, maar verder weinig of niets doen.”
Frank
Wil je eerst kort zeggen wie je bent?
“Ik ben Frank, ik ben biseksueel en momenteel één jaar samen met mijn vriendin. Om mijn brood te verdienen ben ik dendroloog. Beter gekend als boomchirurg. Bomen zijn mijn passie.”
Op wie stem jij bij de volgende verkiezingen?
“Ik stem zoals gewoonlijk op het Vlaams Belang.”
Kan je meer vertellen over waarom je op het Vlaams belang stemt?
“België is een trekpleister voor immigratie. Deze massa-immigratie ondermijnt ons sociaal systeem en leidt tot almaar meer samenlevingsproblemen. De islam past niet in onze cultuur en zij willen zich niet aanpassen. Dan blijft er maar één ding over.”
Wat met het idee dat diezelfde partij niet LGBT+ vriendelijk is?
“Dat is onzin. Islam, dat is niet LGBT+ vriendelijk. Vroeger was het Vlaams Belang niet pro homoseksualiteit maar hun visie hierop blijft steeds veranderen. De mening van vroeger is nu niet meer relevant.”
Zijn er nog meer redenen dan hun migratiebeleid om op hen te stemmen?
“Zeker weten. De kwaliteit van het onderwijs in België daalt. Vroeger kon je trots zijn op onze scholen, wat een kwaliteit. Uit alle internationale studies zien we dat die achteruitgaat. Nu wordt het geld voor het onderwijs gebruikt om zaken in scholen aan te passen die er niet toe doen zodat de immigranten naar school kunnen. En onze kinderen zijn er de dupe van. School, dat is informatie geven aan kinderen. En de kwaliteit hiervan moet op de eerste plaats staan.”
Waar moet er volgens jou meer op gefocust worden?
“Onderwijs en de kwaliteit van ons leven. Zonder de wensen van Vlamingen uit het oog te verliezen.”
Fatima
Kort, wie ben je?
“Ik ben Fatima, ik woon in Hasselt en ben lesbienne. Momenteel studeer ik nog, ik ben 20 jaar. Ik studeer mobiliteitswetenschappen.”
Is dit de eerste keer dat je zal mogen meestemmen?
“Ik zal voor de eerste keer mogen stemmen en dat vind ik heel spannend. Veel medestudenten zijn er niet mee bezig en zien er tegenop. Ik vind stemmen belangrijk. Zeker als vrouw denk ik dan. Wij hebben zoveel harder moeten vechten om überhaupt te mogen stemmen. Het is een belediging voor al die vrouwen als we hier dan zo nonchalant mee omgaan.”
Heb je de stemtest gedaan?
“Die heb ik inderdaad gedaan. Ik had wel al een beeld van op wie ik ging stemmen, maar wou dat toch eens doen. Het kwam vrij goed overeen met wat ik zelf al wou doen.”
En dat was?
Ik wou op Groen stemmen. De stemtest had Groen voor mij op nummer twee staan. Open Vld stond op één, maar toch zal ik op Groen stemmen.”
Waarom?
“Groen is de enige partij die het systeem zelf in vraag durf te stellen. Politici moeten werken aan thema’s die jongeren aanbelangen, zoals onderwijs, de toekomst van jongeren en gezondheidszorg. Groen heeft een menselijker, eerlijker en gezonder beleid. Al die oude kerncentrales vallen steeds vaker uit en blijven een veiligheidsprobleem. Groen wil de herinvoering van energiebesparende maatregelen zoals steun voor isolatie en dubbel glas. Dit zorgt voor lagere energiefactuur en minder vervuiling. Onze planeet is belangrijk, het is het enige wat we hebben.”
Wat wil jij veranderd zien?
“Dat politiek terug over meer gaat dan geld alleen. We stemmen op die partij die onze zakken gaan vullen. Al halen ze het uit de zak van een ander. Al de rest doet er niet toe. Ik wil meer aandacht voor onze natuur, onderwijs en dergelijke. We hebben nood aan een nieuwe koers.”
Eigen verslaggeving