ZIZO blikt terug: de meest gelezen artikels in 2018
Bo Van Spilbeeck, Bart Hesters werd Mister Gay Belgium, er was verbaal onbegrip en fysiek geweld tegenover LGBT+ personen. Maar we leven niet in Tsjetsjenië en we zijn mondig. We vechten we terug met argumenten en vieren we dat we onszelf mogen zijn. ZIZO bracht er verslag over uit en volgde ook opmerkelijke LGBT+ figuren uit de mediawereld, de sport en de politiek.
Dit zijn de tien meest gelezen artikels van ZIZO in 2018.
Jorik Hendrickx: "Mijn geaardheid is geen factor als ik schaats"
Midden februari nam kunstschaatser Jorik Hendrickx deel aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. In een interview met ZIZO vertelde hij over zijn leven en natuurlijk over zijn sport: "Ik wil goed presteren. Ik ben erop vooruit gegaan maar mijn concurrenten ook. Als mijn prestatie op zich goed zal zijn, dan ben ik tevreden."
Jorik Hendrickx behaalde de veertiende plaats en had alle reden om tevreden te zijn. Maak kennis met de Belgische kampioen figuurschaatsen.
Bo Van Spilbeeck out zich als transgender
“Ik heb de beslissing genomen om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dit zal bij velen als onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet”, zo maakte toen nog Bo Van Spilbeeck haar transitie bekend. De VTM-journaliste werd zo voor één keer zelf een nieuwsitem, op die 29e januari 2018. ZIZO was al eerder op de hoogte en kon daarom meteen na haar aankondiging een artikel publiceren met reacties van onder andere Petra De Sutter.
Paulien uit documentairereeks M/V/X overleden
Begin dit jaar volgde het één-programma M/V/X vijf trans* personen. Een jaar lang gaven Ariane, Dylano, Senne, Selina en Paulien zich bloot aan het productieteam. Begin juli stapte Paulien uit het leven. Paulien werd 45 jaar en stond in het programma nog aan het begin van haar transitie. Ze getuigde over welke moeilijkheden ze ondervond sinds haar outing als trans* vrouw. Helaas toonde dit droevige bericht nogmaals de noodzaak aan van suïcidepreventie, waaraan onder meer wordt gewerkt door het Transgender Infopunt en çavaria. Tijdens deze dagen, die voor velen synoniem zijn voor feesten en warmte, gaan onze gedachten in het bijzonder uit naar al wie van Paulien hield en we wensen hen veel sterkte.
Eind oktober veranderde De Holebifoon van naam. De opvang- en infolijn van çavaria heet vanaf nu Lumi.
Dit zijn de 12 finalisten voor Mister Gay Belgium 2018
Nieuws over Mister Gay Belgium doet het goed bij onze lezers. De organisatie is in handen is van Bram Bierkens en zijn partner Raf Van Puymbroeck, zelf Mister in 2016. Bekijk nogmaals ons filmpje met de presentatie van de twaalf finalisten in februari 2018.
Omdat onze artikels over de finale zelf niet de top-10 haalden, is het geen spoiler als we vermelden dat Bart Hesters (32) op 2 juni de wedstrijd overtuigend won. Nick Van Vooren (21) en Josip Gallet (25) werden de twee ereheren.
Mister Gay Belgium Jaimie Deblieck aangevallen en uitgemaakt voor 'fucking homo'
Minder goed nieuws over de vorige Mister, Jamie Deblieck. In februari werd hij lichtgewond bij homofoob geweld. Hij reageerde waardig en nam zijn voorbeeldrol ter harte: "Heel wat mensen in ons land hebben net als mij te maken gehad met fysieke agressie vanwege hun seksuele geaardheid en zijn daar zelf nog niet voor durven uit te komen. Daarom had ik besloten om mijn statement te verspreiden via het medialandschap. Voorvallen als deze moeten gemeld worden. Er zijn heel wat instanties zoals het Unia, de politie, holebiverenigingen en de app Uni-form waar je zo'n zaken kunt melden.”
Drie LGBT+ jongeren lastiggevallen in Gentse Overpoort
Waar kunnen we ons echt veilig voelen? Holebi- en transfoob geweld kan overal voorkomen: van een dorp tot de grote stad, ja zelfs tot in het hart van de gaywijk in Brussel. Jamie Deblieck werd aangevallen in Roeselare, een ander incident in Gent was ook veelbesproken. ZIZO wees op een structureel probleem in de uitgaansbuurt de Overpoort. De bevoegde schepen haalde aan dat er geen klacht over holebifobie werd ingediend bij de politie. Opnieuw kwam het belang naar voren om aangifte te doen. Het artikel kan je hier nalezen.
We voegen nog toe dat er ook persaandacht was voor het Gentse stel dat lelijke klappen gaf aan hun buren, een homokoppel. Dat leidde tot een proces, maar de rechter zag geen homofobe motieven. Çavaria en de aangevallen mannen reageerden teleurgesteld.
Çavaria verbijsterd door Facebookpost van Theo Francken
Na de regeringscrisis over zijn bevoegdheid, asiel en migratie, is Theo Francken (N-VA) geen staatssecretaris meer, maar het hele jaar door liet hij van zich spreken. Meestal haalde dat ZIZO niet, wegens geen LGBT+ link, maar eind augustus was het raak. Francken reageerde toen op een artikel over 'sexy lingerie voor mannen'. Op zijn Facebookpagina vroeg de politicus zich af of ‘de wereld nu doordraait of dat het gewoon aan mij ligt? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen.’ Hoewel hij er ‘Be free’ en ‘ik ben niet tegen holebirechten’ aan toevoegde, kreeg Francken een storm aan kritiek te verduren. De post werd snel verwijderd, maar de door çavaria gevraagde excuses kwamen er niet.
"Uw seksualiteit behoort misschien tot de privésfeer, meneer Dedecker, maar de mijne heeft dat nooit gedaan"
Nog iemand met een uitgesproken mening: Jean-Marie Dedecker (LDD). “17 mei was de Internationale Dag tegen de Holebi- en Transfobie. Niet dat iedereen nu ging vlaggen. Zo hing de gemeente Kraainem de regenboogvlag niet uit. 'Seksualiteit" behoort tot de privésfeer', zei de burgervader van de Brusselse faciliteitengemeente. Hij heeft een punt”, schreef Dedecker.
Nick de Schutter, journalist van Het Nieuwsblad, gaf hem lik op stuk in het meest gelezen opinieartikel van het jaar op onze site. “Beginnen onze Prides stilaan te lijken op grote feesten? Goed! We hebben dat verdiend ook. Maar vergis u niet, heel wat van die volgens u geïmporteerde holebi- en transfobie wordt tussen het feesten door, stukje bij beetje afgebroken”, schreef de Schutter in zijn bijdrage.
In oktober werd Dedecker tot burgemeester van Middelkerke verkozen. Benieuwd of de regenboogvlag op 17 mei 2019 zal wapperen in de kustgemeente.
Tsjetsjeense waanzin, een jaar later
De meest gelezen column van het jaar kwam dan weer van Piet De Bruyn. Geen onbekende binnen onze beweging: Vlaams parlementslid voor N-VA en vooral opgemerkt als ‘General Rapporteur on the Rights of LGBTI-people’ voor de Raad van Europa.
De Bruyn beschreef het weerzinwekkende verhaal van een jonge Tsjetsjeen, op de vlucht om te kunnen overleven. En toch. Zijn leven is nog altijd zo bedreigd dat niet enkel zijn naam, maar zelfs het land waar hij nu verblijft, geheim moesten blijven. Ondanks zijn engagement kon De Bruyn niet anders dan toegeven dat hij er weinig aan kan verhelpen: “De enige menselijke verlichting lijkt momenteel de daadwerkelijke opvang van een aantal Tsjetsjeense slachtoffers door een handvol Europese landen. Hopelijk vormt deze solidariteit snel de basis van een breder en diepgaander initiatief.” Omdat we niet onverschillig mogen blijven.
Vlogger Olly Pike brengt eigen song: 'Who I Am'
We zetten 2018 vrolijk in met de Engelse vlogger Olly Pike, bekend van zijn YouTube-kanaal 'Pop'n'Olly' en acteur in kinderseries en theaterproducties. De leuke jongen verraste zijn fans met een eigen lied: Who I Am.
Bekijk het en luister goed, want het is een feelgoodsong waarin Olly duidelijk maakt dat hij zich geen gedrag laat voorschrijven, al gaat hij in tegen wat stereotiep als ‘mannelijk’ wordt aanzien.
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving