
In memoriam: Rust zacht, Paul
Vorige week woensdag overleed Paul Rademakers rustig. Paul was een holebipionier, een boegbeeld van de LGBTI+ beweging. 'Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse LGBTI+ beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi personen', zegt algemeen coördinator van çavaria Yves Aerts. 'We willen hem dan bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.' Wij wensen zijn familie en naasten veel liefde toe.
Paul Rademakers speelde in de jaren 60-70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse LGBTI+ beweging. Hij was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht. Die vereniging ving homoseksuele personen op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen.
80tinten_paul_rademakers_036.jpg

In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen.
In 2020 reikte çavaria de Lifetime Achievement Award uit aan Paul. Dat deden ze omdat hij zich heel zijn leven heeft ingezet om hulp te bieden aan holebi personen en aan de basis staat van de huidige LGBTI+ verenigingen in Vlaanderen, waaronder dus ook çavaria.
ZIZO polste in 2020 bij Paul naar een reactie op de award.
Laat de moed niet zakken en blijf strijdvaardig want het is nog altijd nodig
Paul, wat gevoel geeft het je, die lifetime achievement award voor je levenslange inzet? En dat in combinatie met je 100ste verjaardag?
'Oh, het was zo mooi, daar ben ik ongelofelijk blij mee! Het deed me bijzonder veel plezier.'
Wat vond je het belangrijkste in je leven, dit zowel als mens als activist?
'Voor mij was mijn leven als activist het allerbelangrijkste in mijn leven. Dat heeft zin gegeven aan mijn leven, echt waar! Voor mij waren de holebi's mijn beste vrienden en daar kon ik niet genoeg voor doen. Het was mijn levensdoel.'
80tinten_paul_rademakers_010.jpg

Welke boodschap wil je meegeven aan de LGBTI+-community van vandaag, aan de activisten van vandaag?
'Wel vooral: laat de moed niet zakken en blijf strijdvaardig want het is nog altijd nodig.'
Enkele werknemers van çavaria zetten Paul in het Antwerpse woonzorgcentrum het Gouden Anker in de bloemetjes. Hij kreeg de award overhandigd van cavaria-coördinator Yves Aerts. Daarnaast bedankte Regenboogambassadeur Roger Van Loon hem uitgebreid: 'We hoorden te veel verhalen van holebi’s die uit schrik terug in de kast kropen in het woonzorgcenturm. Daar wilden we wat aan doen. Wij Regenboogambassadeurs richten ons met een veelheid van activiteiten niet alleen tot die centra maar ook tot het onderwijs en de opleidingen van verzorgend personeel in de hoop voor holebi pesonen en trans personen een klimaat te creëren waardoor ze zonder angst zichzelf kunnen blijven. Dat we dit kunnen doen is een gevolg van jouw engagement in de jaren 60 van vorige eeuw. Daar zijn we je daar bijzonder erkentelijk en dankbaar voor.'
Eigen verslaggeving