
Wie wint een çavaria award?
Naar jaarlijkse gewoonte reikt LGBTI+ organisatie çavaria, de ‘çavaria awards’ uit in de Vooruit in Gent. ‘Op 28 januari 2023 zetten we daarmee LGBTI+ initiatieven in de kijker die het voorbije jaar bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn. Denk maar aan het tv-programma Taboe (met Philippe Geubels), bpost, Transgender Infopunt, Zaak Zonder Haat, een manifest voor LGBTI+ senioren en een Wel Jongerencongres‘, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.
Çavaria deelt drie awards uit. De Diversity Award voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen, individuen...; de Community Award voor een actie van een van onze lidverenigingen en de Lifetime Achievement Award voor iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ strijd.
'Iedereen kan stemmen voor de Diversity Award. Dit jaar is het de eerste keer dat we het oordeel van het publiek aanvullen met de stem van een jury. Zo voorkomen we dat enkel kandidaten met een groot bereik, veel middelen en/of tijd kans maken om te winnen. Voor de Community Award kunnen enkel onze aangesloten lidverenigingen stemmen. De Lifetime Achievement Award kiezen we zelf. De stemmingen zijn gesloten sinds 15 januari. We kijken vol spanning uit naar de aankondiging van de winnaars tijdens onze awardshow', zegt Eef Heylighen.
Genomineerden Diversity Award
Panenka – Taboe
Onder het motto ‘je leert elkaar het beste kennen op vakantie’, nodigt Philippe Geubels elke week gasten uit in zijn vakantiehuis in Chiny. In seizoen 2 van Taboe, ging Philippe een week naar de Ardennen met vier mensen van de LGBTI+ community: Jenna, Samuel, Sem en Emmanuelle.
Philippe leert hen en hun verhalen kennen, en ontdekt dat er nog steeds veel onbegrip in de naaste omgeving heerst.
‘Met de aflevering over het LGBTI+ thema droeg Taboe actief bij aan de sensibilisatie rond en meer begrip voor LGBTI+ personen. Deze aflevering was een hart onder de riem voor heel wat LGBTI+ personen’, zegt Eef Heylighen.
Bpost - LGBTI+ op de werkvloer
Voor bpost zijn diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie belangrijke waarden en is het omarmen van veilige ruimtes prioriteit nummer één. En dat geldt ook voor de LBGTQIA+ gemeenschap binnen het bedrijf.
‘Het engagement van Bpost om van hun werkplek een veilige werkplek voor iedereen te maken, kan een voorbeeld zijn voor andere bedrijven', zegt Eef Heylighen.
Transgender Infopunt (TIP) - brochure voor anderstaligen
TIP ontwikkelde een zorgbrochure die een beknopt overzicht geeft van alle zorgopties in Vlaanderen. Door de stijgende nood aan meer informatie over het trans thema in andere talen, vertaalden ze die ook in zes extra talen. Elke vertaalde brochure werd nagelezen door een native speaker uit de community op genderinclusieve taal.
‘De infobrochure voor anderstaligen van Transgender Infopunt zorgt ervoor dat iedereen die aan het begin van een mogelijke transitie staat de juiste informatie vindt ongeacht de taal die ze spreken. Zo kunnen meer mensen gericht geholpen worden’, zegt Eef Heylighen.
Genomineerden Community Award
Het Roze Huis (Antwerpen) - Zaak Zonder Haat
Het Roze Huis, Antwerp Pride en Unia werkten samen met kunstenaar Paul Harfleet aan een uniek viooltjessymbool voor het project ‘Zaak Zonder Haat’. Wie dit symbool in Antwerpen ziet bij de ingang van een horecazaak, weet dat iedereen welkom en veilig is in die zaak, los van gender- en seksuele diversiteit. Om het viooltje te verdienen, moet de horecazaak een e-learning volgen.
‘Het Roze Huis creëert met hun actie ‘Zonder Haat Straat’ effectief veilige plekken in de horeca in Antwerpen. Zo maken ze een groot verschil voor heel wat LGBTI+ personen in Antwerpen en zijn ze een inspiratie voor de horeca en andere zaken in alle steden en gemeenten’, zegt Eef Heylighen.
RainbowAmbassadors – Manifest
De RainbowAmbassadors willen ervoor zorgen dat LGBTI+ senioren een mooie toekomst hebben. Daarom stelden ze een Manifest op waarmee ze naar buiten komen. Het Manifest beschrijft de huidige situatie van onze senioren en bevat enkele eisen.
‘Met hun manifest zetten de RainbowAmbassodors de spotlight op “oudere” LGBTI+ persoon en hun noden. Ze doen daarmee een oproep aan de overheden op alle niveaus om te zorgen voor het mentaal en fysiek welzijn van onze senioren. Voor LGBTI+ senioren is het niet vanzelfsprekend zichzelf te zijn in bv. verzorgingstehuizen', zegt Eef Heylighen.
Wel Jong – Wel Jongerencongres
Wel Jong organiseerde het allereerste LGBTQ+ congres voor jongeren en jeugdwerkers van België: het ‘Wel Jongerencongres’ (WJC). Via sport, spel, talk en debat zette ze in op het ontmoeten van andere LGBTQ+ jongeren en partners uit onze community, in een veilige en vertrouwde omgeving. Ook het jeugdwerk kwam aan bod. Jeugdwerkers kregen de kans om elkaar te ontmoeten, te inspireren en (tegen) te spreken tijdens de jeugdwerkdag op het WJC.
‘Het Wel Jongerencongres zorgde ervoor dat heel wat LGBTI+ jongeren elkaar konden ontmoeten in een veilige, vertrouwde omgeving. Wel Jong bood op het congres ook een plaats aan jeugdwerkers en werkte zo actief mee aan inclusief jeugdwerk waar elke jongere welkom is’, zegt Eef Heylighen.
Wil jij de awardshow én het LGBTI+ feest van het jaar meemaken?
Bestel dan snel hier je tickets want ze vliegen de deur uit.
Eigen verslaggeving