Met spijt in ons hart delen we mee dat ZIZO, het (online) magazine van çavaria, er na bijna 30 jaar mee ophoudt. Wil je weten waarom? Je leest er hier meer over. Çavaria blijft via al hun communicatiekanalen inzetten op mooie verhalen en LGBTI+ nieuws. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier snel in voor de nieuwsbrief van çavaria. |

Winnaars çavaria awards 2022 bekend!
Naar jaarlijkse gewoonte reikte LGBTI+ organisatie çavaria, de ‘çavaria awards’ uit in de Vooruit in Gent. ‘Vorige zaterdag zetten we daarmee LGBTI+ initiatieven in de kijker die het voorbije jaar bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn. Denk maar aan het tv-programma Taboe (met Philippe Geubels), bpost, Transgender Infopunt, Zaak Zonder Haat, een manifest voor LGBTI+ senioren en een Wel Jongerencongres‘, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.
Çavaria deelde drie awards uit tijdens een sprankelende awardshow met hosts Raf Njotea (scenarist 30tigers en Familie, radio1...) en Susan from Grindr (deelnemer Drag Race Belgique): De Diversity Award voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen, individuen...; de Community Award voor een actie van een van onze lidverenigingen en de Lifetime Achievement Award voor iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ strijd.
'Iedereen kon stemmen voor de Diversity Award. Dit jaar was het de eerste keer dat we het oordeel van het publiek aanvulden met de stem van een jury. Zo wilden we voorkomen we dat enkel kandidaten met een groot bereik, veel middelen en/of tijd kans maakten om te winnen. Voor de Community Award konden enkel onze aangesloten lidverenigingen stemmen. De Lifetime Achievement Award kozen we zelf', zegt Eef Heylighen.
En de winnaars zijn ...
Diversity Award: Transgender Infopunt (TIP) - brochure voor anderstaligen
tip_op_podium.jpg

TIP ontwikkelde een zorgbrochure die een beknopt overzicht geeft van alle zorgopties in Vlaanderen. Door de stijgende nood aan meer informatie over het trans thema in andere talen, vertaalden ze die ook in zes extra talen. Elke vertaalde brochure werd nagelezen door een native speaker uit de community op genderinclusieve taal.
‘De infobrochure voor anderstaligen van Transgender Infopunt zorgt ervoor dat iedereen die aan het begin van een mogelijke transitie staat de juiste informatie vindt ongeacht de taal die ze spreken. We zijn ervan overtuigd dat met dit initiatief meer mensen uit de community zich gezien voelen, geholpen worden en kunnen zijn wie ze willen zijn. En daar draait het om’, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria.
Iets in een andere taal aanbieden: zo speciaal is dat nu ook weer niet… Maar als ik er dan even bij nadenk, eigenlijk ook weer wel
‘Bij het Transgender Infopunt ontwikkelden we een zorgbrochure die een beknopt overzicht geeft van alle zorgopties in Vlaanderen met betrekking tot de sociale en/of medische transitie van transgender personen. Door de stijgende vraag van anderstaligen is deze brochure er niet enkel in het Nederlands, maar ook in 6 andere talen’
Aan het woord is Melanie Verbeke, medewerker bij het TIP, die super tevreden is na het winnen van de Diversity Award, maar toch ook wel een beetje verrast.
Transgenderzorg is overal in de wereld anders georganiseerd
‘Iets in een andere taal aanbieden: zo speciaal is dat nu ook weer niet… Maar als ik er dan even bij nadenk, eigenlijk ook weer wel. Weet je, mensen beschouwen het TIP als betrouwbare bron. Als je dan via hen de info in de eigen taal kan lezen, is dat toch wel waardevol, denk ik.’ En al zeker als je weet dat transgenderzorg overal in de wereld anders is georganiseerd. ‘Mensen die in België wonen, maar het Nederlands niet machtig zijn, zoeken toch informatie op in hun eigen taal’, aldus Melanie. ‘Ze vinden dan wel informatie, maar eigenlijk is die helemaal niet toepasbaar op hun situatie hier.'
Klik hier om het volledige interview met Melanie te lezen.
Community Award: RainbowAmbassadors – Manifest
De RainbowAmbassadors willen ervoor zorgen dat LGBTI+ senioren een mooie toekomst hebben. Daarom stelden ze een Manifest op waarmee ze naar buiten komen. Het Manifest beschrijft de huidige situatie van onze senioren en bevat enkele eisen.
ra_op_podium.jpg

‘Met hun manifest zetten de RainbowAmbassodors de spotlight op “oudere” LGBTI+ persoon en hun noden. Ze doen daarmee een oproep aan alle overheden om te zorgen voor het mentaal en fysiek welzijn van onze senioren. Voor LGBTI+ senioren is het niet vanzelfsprekend zichzelf te zijn in bv. verzorgingstehuizen waardoor ze op latere leeftijd vaak terug de kast in moeten', zegt Eef Heylighen.
Onze pioniers komen allemaal in de leeftijd waarin de kans bestaat dat ze zorg nodig hebben. Of dat ze in de zorg terechtkomen. We stellen vast dat zelf zij niet durven uitkomen voor hun seksuele geaardheid en terug in de kast kruipen.
‘Onze pioniers komen allemaal in de leeftijd waarin de kans bestaat dat ze zorg nodig hebben. Of dat ze in de zorg terechtkomen. We stellen vast dat zelf zij niet durven uitkomen voor hun seksuele geaardheid en terug in de kast kruipen.’ Volgens Maggy Doumen, voorzitter van de RainbowAmbassadors leeft het idee dat alle senioren heteroseksueel zijn. ‘Onze maatschappij denkt nog steeds vanuit de heteronorm’, vervolgt Maggy. ‘Men staat er geen moment bij stil dat er senioren tot de LGBT+ community behoren. Je hoort dan “ja, bij jongeren zie je dat wel, maar allee, toch niet bij mensen boven de 70”. Men ziet dat als onbestaande.’
Verzorgenden of ergotherapeuten worden niet of nauwelijks voorbereid op omgaan met diversiteit.
‘Ons manifest vertrekt vanuit de verantwoordelijkheid van de overheid en de zorginstellingen’, aldus Maggy. ‘Maar ook in de opleidingen is er veel werk. Verzorgenden of ergotherapeuten worden niet of nauwelijks voorbereid op omgaan met diversiteit.’ En daar komt de organisatie op het voortoneel. Door middel van voordrachten willen de RainbowAmbassadors inzetten op informeren en sensibiliseren. ‘Maar wij zijn voor alle duidelijkheid geen expert. Wij getuigen vanuit onze eigen ervaringen, brengen de problematiek onder de aandacht en trachten organisaties door te verwijzen naar de juiste instanties.’
Klik hier om het volledig interview te lezen.
Klik hier om het Rainbowmanifest te ondertekenen.
Wil jij zelf Rainbow Ambassador worden? Lees dan zeker deze pagina voor meer info.
Wist je trouwens… dat na het uitreiken van de Community Award aan de RainbowAmbassadors ook stad Gent het manifest deze week ondertekende?
Lifetime Achievement Award: Hassan en Nancy Jarfi - Fondation Ihsane Jarfi
De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar het koppel Hassan en Nancy Jarfi. Vorig jaar was het tien jaar geleden dat zij hun zoon Ihsane verloren. Ihsane werd in 2012 vermoord omdat hij homo was. Zijn moordenaars werden opgepakt en veroordeeld. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis werd homofobie als verzwarende omstandigheid ingeroepen. Ihsanes dood wakkerde veel protest aan in ons land en nog steeds vindt er jaarlijks een herdenkingsmars plaats.
jarfi_op_podium.jpg

'Zodat we het niet zouden vergeten. Want ook nu is LGBTI+ foob geweld pijnlijk actueel en zijn er nog teveel mensen die hier slachtoffer van worden. De ouders van Ihsane richtten na zijn dood de stichting ‘Fondation Ishane Jarfi’ op om te strijden tegen discriminatie die leidt tot haat en geweld. En dat doen ze tot op de dag van vandaag, altijd met het oog op verbinding. Zij zijn dan ook de terechte winnaars van de Life Time Achievement award 2022 van çavaria', zegt Eef Heylighen.
‘Ik ga veel spreken in scholen, want daar begint het’, aldus Hassan Jarfi. Toen Ihsane nog in de lagere school zat werd hij gepest. En noemden ze hem Natascha. ‘Het begint met pesten als ze jong zijn…en het eindigt met een moord als ze ouder worden. Het escaleert.’
‘De school, de thuissituatie, de omgeving waarin kinderen groot worden: daar begint alles. Respecter la vie, menselijk of dierlijk, rien d’autre que ça.’
Hassan heeft zich lang afgevraagd hoe homofobie ontstaat. ‘Jongeren worden dat niet opzettelijk, ze haten zonder te weten waarom. De ideeën die ze hebben zijn niet hun échte ideeën. Jongeren zijn eerlijk en oprecht. Maar ook beïnvloedbaar. Dus wat gebeurt er als je als jongere opgroeit in een omgeving waarin homofobie de norm is?’
Voor de Fondation Ihsan Jarfi ligt de oplossing aan de start. ‘De school, de thuissituatie, de omgeving waarin kinderen groot worden: daar begint alles. Respecter la vie, menselijk of dierlijk, rien d’autre que ça.’ Ouders en maatschappij zijn dan ook de belangrijkste partners in de missie van de stichting.
Klik hier om het volledige interview te lezen.
Alle genomineerden op een rijtje
'Het was voor çavaria niet makkelijk initiatieven te nomineren. Dagelijks zien wij baanbrekende, innovatieve en hartverwarmende acties vanuit de LGBTI+ community én bondgenoten. Allemaal willen ze maar een ding: een inclusieve maatschappij waar iedereen veilig zichzelf kan zijn en waarbij we niemand uit het oog verliezen', zegt Eef Heylighen.
De genomineerden voor de Diversity Award waren televisieproductiehuis Panenka (Taboe),
Transgender Infopunt (zorgbrochure in 6 extra talen) en BPost (LGBTI+ actieplan).
De genomineerden voor de Community Award waren de RainbowAmbassadors (Manifest LGBTI+ senioren),
Het Roze Huis (Zaak Zonder Haat) en Wel Jong (Wel Jongerencongres).
Eigen verslaggeving