Een biseksuele vrouw is geen fetisj, Liam
“My girl, she like it both ways. She like the way it all taste”, Liam Payne, de ex-One Directioner, heeft het in zijn nieuwste hit ‘Both Ways’ getroffen. Zijn nieuwe vriendin is biseksueel (of panseksueel). Feest. Hoera. Tijd voor trio’s. Toch? Zowel zijn fans als social media uiten alvast hun ongenoegen over dit overdreven stereotyperend beeld rond biseksualiteit dat Payne, als heteroman, nog maar eens probeert te versterken.
Laat ons eerlijk zijn, vertel als vrouw aan een (hetero) man dat je biseksueel bent en er gaan meteen een aantal lampjes roodgloeiend branden. Ding ding ding. Jackpot. Liam omschrijft het in zijn nummer als: ‘Nothing but luck that she got me involved!’ Ze is biseksueel, dus er volgt een trio met een andere vrouw. Die ‘logische’ redenering wordt gemaakt.
Payne is natuurlijk niet de enige die zo’n link maakt. ‘Threesome’ is nog steeds een van de meest gezochte termen op PornHub en 'bisexuality' heeft er zelfs een eigen categorie. Biseksuele personen moeten dus een gigantisch libido hebben, als je de media mag geloven. Fout natuurlijk. Het is vooral een denigrerende, objectiverende kijk op biseksualiteit waar vooral vrouwen nog steeds het slachtoffer van zijn.
Zij lijken alleen maar biseksueel te mogen zijn in de context van een trio met een man erbij. Alles voor de male gaze. Zo zijn ze in een relatie met een man gewoon hetero. In een relatie met een vrouw gewoon lesbisch. “Hoezo je bent biseksueel? Ge hebt toch een vriend?” Tot er dus dat sekselement bij komt.
Unicorn hunters
Met onder meer datingapps vol ‘unicorn hunters’ tot gevolg. Koppels op zoek naar een vrouw die bereid is om de vrouwelijke partner van het koppel te pleasen zodat ook de man er zijn genot uit haalt. En net als Liam het geluk heeft dat hij ‘involved' wordt. De term 'unicorn' is er omdat het aantal vrouwen die voor zo’n onevenwichtig avontuur te vinden zijn nogal zeldzaam zijn in de datingapp-wereld.
“Ja maar dit is toch maar enkel een nummer?” Tuurlijk. Maar het is onderdeel van vele uitingen in de vorm van muziek, films, teksten, social media posts en radioshows die het idee blijven versterken rond biseksuele vrouwen en hun seksualiteit. Terwijl studies net suggereren dat zij al de meest kwetsbare groep zijn. Kwetsbaarder dan hetero- en lesbische vrouwen. Net door dat beeld worden bi-vrouwen gezien als slutty. Alsof ze er zelf zouden om vragen omdat ze graag ‘van twee walletjes eten’.
Laten we dus voor eens en voor altijd duidelijk zijn: Biseksualiteit is geen fetisj. Het is geen vrijgeleide om een trio te verwachten. En het zegt helemaal niets over de seksuele noden en wensen van een persoon. Klaar.
Kenny is een queer creative content director en eigenaar van Poepeklets, een nieuwsbrief over seksualiteit.
---
ZIZO wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over LGBT+-thema’s. Daarom publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van hun/haar/zijn vereniging en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.Eigen verslaggeving