Gender reveal party
Een opkomende hype in babyland, de ‘gender reveal party’. Te weten komen of je een jongen of een meisje krijgt aan de hand van een taart.
Wat is een ‘gender reveal party’? Familieleden verzamelen voor een feestje en kijken hoopvol naar een taart. De taart heeft een witte buitenkant met een ooievaar van fondant en de letters “what will it be” erop. Als je een taartpunt omhoog wipt wordt respectievelijk een blauwe of roze vulling zichtbaar. De aanwezige ouders, broers, zussen, neefjes en nichtjes laten met de kleur van hun kleding en accessoires zien of ze een meisje (roze) of jongen (blauw) verwachten.
Nadruk op geslacht
Bij de 20-wekenecho is het geslacht van het kind vastgesteld. Dit is geheimgehouden voor de ouders, op papier gezet en samen met de echo's in een envelop gestopt. Deze envelop is overhandigd aan de taartenbak(ker)ster. Ouders willen zich verheugen op het geslacht. Het is bijna ouderwets het niet te weten. De nadruk op het geslacht lijkt lijnrecht in te gaan tegen genderneutraal opvoeden, maar dit kan je nuanceren. Genderneutraliteit betekent niet dat je geen onderscheid maakt tussen jongens en meisjes, maar wel dat je de bijbehorende stereotiepe scenario’s links laat liggen.
De taart is niet onschuldig
Met de taart, wat betreft kleurgebruik, gaat het mis. Moest de taart enkel over sekse gaan dan was er geen probleem, want de sekse is het biologisch geslacht. Door het kleurgebruik in de taart maak je net gebruik van de bijhorende sociale gendernormen die niet passen in onze maatschappij. Gender is het sociaal geslacht, de ideeën en verwachtingen rond 'mannelijkheid' en 'vrouwelijkheid'.
Deze zijn sociaal en cultureel bepaald. Deze sociale gendernormen gaan over verwachtingen rond 'man' en 'vrouw' zijn, waardoor biologische verschillen vaak vertaald worden in sociale ongelijkheden. Roze en blauw zijn ook geen onschuldige kleuren. Roze wordt gekoppeld aan eigenschappen als schattig en zorgzaam, blauw aan stoer en professioneel. In deze wereld betekent blauw dat je beter bent voorbereid op een rol in de publieke sfeer dan roze. Zo werp je voor de helft van de wereld al bij voorbaat een obstakel op. De taart is dus allesbehalve onschuldig.
Eigen verslaggeving