Ode aan de leerkracht
Eén september staat weer voor de schoolpoort. Een nieuw jaar om de toekomstige generatie te vormen en op te voeden. Als leerkracht in spé beseft Senne maar al te goed hoe fantastisch, maar ook uitdagend, deze job is. Daarom zet hij hen graag nog eens in de bloemetjes vóór de start van het nieuwe schooljaar.
Het wordt weer een druk jaar vol lesgeven, voorbereiden, gesprekken voeren en vergaderen. Graag wil ik de leerkrachten bedanken die iedere dag het verschil maken voor hun leerlingen en stap voor stap de wereld van een jongere beter maken.
Bedankt om de identiteit van iedere jongere en collega te respecteren en erkennen
Het is knap hoe sommige leerkrachten hun best doen om bij het begin van het schooljaar aan ieder kind te vragen hoe ze graag worden aangesproken, en wat ze leuk vinden om te doen. Simpelweg zodat de leerling zich het hele schooljaar aangesproken en betrokken blijft voelen. Ik weet nog goed hoe geweldig het was om als leerling de toestemming te krijgen om zonder verder oordeel aangepaste sportkledij te mogen dragen tijdens de turnles. Mijn dankbaarheid is nog steeds oneindig voor haar.
Bedankt om (on)bewust als rolmodel voor de klas staan en een blijvende impact te hebben op jongeren
Ik zal nooit vergeten hoe enkele leerkrachten mij leerden dat het helemaal oké is om jezelf te zijn. Hoe zij voor de klas stonden vol zelfvertrouwen en fierheid was een stimulans om later ook zo te willen worden. Ik neem een voorbeeld aan mijn leerkracht Geschiedenis die op zo’n boeiende en respectvolle wijze iedere leerling in zijn verhaal kon meenemen. Ik hoop stiekem ooit ook zo ’n geweldige leerkracht te mogen zijn.
Bedankt om een luisterend oor te bieden aan leerlingen in nood
Het is niet altijd gemakkelijk om naast jullie drukke lessenrooster en verbeterwerk tijd te nemen om écht te luisteren, zonder (voor)oordeel. Als leerling had ik het vaak moeilijk om hulp te vragen en te aanvaarden. Ik had één specifieke leerkracht Engels waarbij ik extra werk mocht inleveren. Ik schreef enorm beladen en donkere gedichten. Dat ik toen mijn gedachten kon delen met haar was voor mij een enorme hulp. Later vertrouwde ik nog enkele leerkrachten mijn verhaal toe, waarna ik uiteindelijk hulp durfde zoeken. Als leerkracht kan je echt het verschil maken, ook door ‘gewoon’ een luisterend oor te zijn. De schooltijd van een jongere die worstelt met hun identiteit kan heel zwaar zijn. Als school dan als een veilige omgeving voelt, zorgt dat er mee voor dat een leerling misschien wel de stap durft te zetten om openlijk te zijn wie die is. Daarom wil ik iedere leerkracht bedanken die openheid creëert voor dialoog en taboes bespreekbaar maakt.
Bedankt om diversiteit een plek te geven
Leerkracht zijn is een stiel en mag niet onderschat worden. Iedere les wordt zorgvuldig voorbereid en veel leerkrachten nemen de tijd om hun lesmateriaal te verwerken tot een verhaal waar ieder kind zich in kan herkennen. Op deze manier brengen zij diversiteit binnen in hun lessen en gaan ze stereotypen uit de weg. Want sommige kinderen hebben twee mama's die elkaar graag zien en voelen zich weer wat sterker wanneer iets simpels als een vraagstuk plots gaat over twee vrouwen die aan verschillende snelheden hun beide kinderen naar de school en de crèche brengen.
Veel succes met het nieuwe schooljaar!
Meer informatie over wat je als school of leerkracht kan doen om een veilig klimaat voor je leerlingen te creëren vind je op www.schooluitdekast.be.
Senne Misplon is een van de woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero, leerkracht lager onderwijs in spé en trans man. Wel Jong Niet Hetero is een Vlaamse Jeugdorganisatie die blijft bouwen aan een gelijkwaardige samenleving vanuit de kracht van jongeren, zodat zij zichzelf kunnen zijn in hun lichaam, seksualiteit, genderbeleving en ook op de schoolbanken.
ZIZO wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over LGBT+-thema’s. Daarom publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van hun/haar/zijn vereniging en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.
Eigen verslaggeving