Just Charlie debuteert tijdens het Filmfestival Oostende
De twaalfde editie van het Filmfestival Oostende bracht naast zinderende avant-premières zoals Engel van Koen Mortier en de langverwachte franse film Lukas (met Jean-Claude Van Damme en onze eigen Kevin Janssens) ook hulde aan een resem films met een LGBT+ thema. Zo vertelt de film Rafiki het prille liefdesverhaal van twee jonge meisjes in het homofobe Kenia, en worstelt in L’Animale de vader van het hoofdpersonage met zijn homoseksuele aard. Maar ons hart werd gestolen door Just Charlie, een bewogen coming of age drama met transgenderthema.
Het publiek maakt kennis met Charlie op het voetbalveld. De populaire jongen toont heel wat talent voor de sport en tot groot jolijt van zijn vrienden en trotse vader krijgt hij zelf een plaats in een vermaarde voetbalacademie aangeboden. Charlie reageert echter onverschillig, wat voor onbegrip zorgt bij zijn gezin en omgeving. Wat niemand weet is dat de tiener met een groot geheim zit: Charlie is een meisje, gevangen in een jongenslichaam.
Naast de druk van haar vader om in te gaan op de uitnodiging van de voetbalacademie kan Charlie zich ook niet meer focussen op school en de drang om afgedankte meisjeskleren van zus Eve te dragen neemt toe. Wanneer Charlie op een avond wordt betrapt door haar vader, gaat de bal aan het rollen.
Rauw en toch vertederend
Just Charlie nam het publiek van het Filmfestival Oostende mee in een rollercoaster van emoties. Ongeloof voor de botte houding van Charlies vader Paul, vertedering voor de moederliefde van mama Susan en de begripvolle houding van voetbalcoach Conor, maar ook een ijzige – bijna ineenkrimpende – stilte wanneer Charlie voor het eerst in rok op school verschijnt. Bij de scènes waarin het de moedige Charlie teveel wordt lijkt de volledige zaal door het scherm te willen springen om het huilende hoofdpersonage te troosten.
Just Charlie weet de kijker te beroeren tot het einde, waarbij een uit de hand gelopen schermutseling toch een goede afloop kent. Harry Gilby, die de rol van Charlie vertolkt, trakteert het publiek in het laatste shot van de film op een brede glimlach. Dit staat in schril contrast met diens sombere en vaak gekwelde gelaatsuitdrukkingen doorheen de film en zorgt ervoor dat de kijker de zaal toch met een positief gevoel verlaat. Want Charlie heeft na een lange strijd toch haar doel bereikt: ze is geworden wie ze vanbinnen altijd al geweest is.
Nabespreking met Senne Misplon
“Net zoals Charlie zich spiegelt aan zijn zus Eve, spiegelde ik mezelf vroeger ook aan mijn tweelingsbroer Sander”, benadrukt transman Senne Misplon tijdens de nabespreking van de film. Senne was vroeger Sanne en werd in het één-programma M/V/X gevolgd tijdens zijn transitieperiode. “Ik trok stiekem zijn kleding aan, en dacht dat ik later zoals hem kon zijn. Maar dat bracht toen ook verwarring en weerstand met zich mee”.
Door de film Just Charlie te tonen in Vlaamse scholen hoopt Senne het begrip transgender bij jongeren bespreekbaar te maken en stereotypen verbonden aan transgenders uit de wereld te helpen. “Charlie gaat nu door het leven als een meisje, maar houdt nog steeds van voetballen. Dit strookt ook met de werkelijkheid: niet alle transvrouwen gedragen zich per se supervrouwelijk en ook niet alle transmannen zijn stoere macho’s”.
Eigen verslaggeving