'Release' van Patrick Ness toont het verschil tussen liefde en verliefdheid
Adam is zeventien en homo. Als zoon van een Amerikaanse conservatieve pastoor is dat allesbehalve ideaal. De relatie met zijn ouders en broer is dan ook niet optimaal en net iets problematischer dan van een doorsnee tiener met zijn gezin. Daarnaast doet hij wat weekendwerk bij een multinational, waar zijn baas nogal handtastelijk is en heeft hij een prille relatie met Linus, een schattige nerd en klasgenoot.
Het verhaal beslaat één dag uit het leven van Adam. Een heftige dag vol gebeurtenissen en emoties. Geconfronteerd met afscheid en liefdesperikelen baant hij zich een weg doorheen de 24 uur die een emotionele rollercoaster blijken te worden. Zoals de titel insinueert moet Adam die dag vanalles loslaten: dingen die hij te lang opkropte en begonnen gisten spuwt hij eruit. Daarbij vangen zijn ouders, zijn werkgever en zijn ex-vriend het meeste speeksel.
Het boek opent met een zin die liefhebbers al snel zullen herkennen als een verwijzing naar ‘The Hours’ van Michael Cunningham. (‘Adam would have to get the flowers himself.’) Adam moet namelijk om bloemen voor zijn moeder. ’s Avonds naar een feest; het afscheidsfeest van zijn ex Enzo. Nuja, ex. Lang dacht hij dat wat Enzo en hij hadden voor altijd zou zijn; de zachte kussen en ruwe seks, de lieve woorden. Tot Enzo besloot om het over een andere boeg te gooien, speeltijd is over en klaar voor het echte werk: een vriendin. Op z’n werk wordt Adam die dag opnieuw seksueel geïntimideerd door Wade, zijn baas. En wanneer hij in een opwelling besluit om dat aan zijn vader te vertellen wordt hij niet onmiddellijk geloofd. “Misschien had je het wel uitgelokt?” Dan gaat het hek van de dam: Adam houdt zich niet langer in. Zijn vader krijgt de echte Adam te zien: hij is wie hij is én iedereen mag het weten. Ook de gasten op het feest.
Parallel met het verhaal van Adam vertelt 'Release' ook over de Queen. De geest van een vermoord meisje dat uit het meer rijst, op zoek naar antwoorden en gerechtigheid. Zij wordt gevolgd door een faun die haar sporen uitwist en zijn koningin terug naar hun parallelle wereld probeert te krijgen, een wereld die dreigt te vergaan. Een verhaallijn die aanvankelijk nogal onwennig en overbodig aanvoelt. De auteur maakt in de fantasy-stukken gebruik van een wat mysterieuzere taal en schrijft ietwat poëtischer en dat voelt nogal onnatuurlijk aan. De meerwaarde van de Queen wordt duidelijk naar het einde toe, maar het verhaal had er zeker ook gestaan zonder deze ietwat bizarre intermezzo’s.
'Release' gaat over het loslaten van emoties en ongezonde relaties, over het belang van oprechte banden en onvoorwaardelijke liefde. Maar ook over wraak en emoties die ons opvreten. Over het verschil tussen liefde en verliefdheid. Het boek is een gemakkelijk geschreven young adult novel, maar dient voor een ouder publiek niet per se een guilty pleasure te zijn. De intensiteit van Adam’s emoties; enerzijds de zekerheid over zijn seksualiteit en zijn verlangens maar anderzijds ook de permanente twijfel en het schuldgevoel, maken van het boek ook voor een ouder publiek een geestige nice-to-read.
Eigen verslaggeving