Spanning, drama en luidruchtige lesbo's in 'De dag van de diamantprinses'
Auteur Luc De Keersmaecker levert met De Dag van de Diamantprinses een nieuw fraai detectiveverhaal af. Dit coming-of-ageverhaal neemt je mee naar de jaren 70, waar een 15-jarige jongen plots verdwijnt, en het heden, waar zijn beste vriend wanhopig probeert voor eens en altijd alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen.
Luc De Keersmaecker publiceerde eerder de romans 'Oesters of merguez' (onder het pseudoniem Omar B) en 'Wolfsvrouw'. Samen met Patrick Reyntiens schreef hij de biografie 'Dansen in het luchtledige'. Met 'De dag van de Diamantprinses' waagt hij zich nu aan een thriller.
Het verhaal
De vijftienjarige Kurt wordt ervan beschuldigd een twaalfjarig meisje op het kerkhof te hebben verkracht. De jongen slaat in paniek als de politie naar hem op zoek gaat en verdwijnt samen met de nicht van zijn beste vriend Benny. Meer dan veertig jaar later wordt het stoffelijk overschot van Kurt gevonden in het slib van een rivier onder een brug. De politie klasseert de zaak als zelfmoord. Benny, die ondertussen journalist geworden is, heeft zijn twijfels. Hij gaat op zoek naar de waarheid en hoopt zo ook de onschuld van zijn overleden vriend voor eens en voor altijd te bewijzen.
Twee verhaallijnen
De dag van de Diamantprinses van Luc De Keersmaecker houdt de lezer in zijn greep en drijft de spanning op. Heden en verleden zijn twee verhaallijnen die steeds meer in elkaar overlopen, tot alle puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats vallen.
Het verhaal begint in het heden, maar wisselt door middel van flashbacks af met het verleden. Deze continue afwisseling kan in het begin verwarrend zijn. Vooral de breuk tussen de schrijfstijl van het heden en die van de stukken uit het verleden is iets wat de leeservaring niet ten goede komt.
Thema en personage keuzes
Een plus in het boek is de keuze van de thema’s die aan bod komen. Zo zijn er meerdere hedendaagse onderwerpen in verwerkt, zoals het hebben van een burn-out. Maar ook de hoofdpersonages hebben diepgang en zijn goed uitgewerkt. De tijdsgeest van de jaren 70 brengt kleur in het verhaal, net als de volkse dorpspersonages die de revue passeren.
Spanning
Het plot is goed onderbouwd en zorgvuldig uitgedacht. De afwisseling van de tijdsperiodes, met toch wel veertig jaar tussen, geeft het boek een aangename originaliteit. De twee verhalen hebben hun eigen plot, dubbel zoveel spanning verzekerd dus. Het verhaal neemt enkele onverwachte wendingen, maar de ontknoping komt helaas niet als verrassing.
Een minpuntje dan: het verhaal gaat eerst erg snel, sommige wendingen komen dan ook erg ongeloofwaardig over. Zo reist het hoofdpersonage eensklaps de halve bol rond. Bovendien voel je als lezer het einde al snel aankomen, maar dan zijn er nog een vijftigtal pagina’s te lezen. Deze laatste loodjes gaan dan weer erg traag, wat afbreuk doet aan de rest van het verhaal.
Oordelend
Waar ik als lezer de grootste moeite mee had, was de oordelende toon die nu en dan in het boek sloop. Sommige personages kunnen eerder omschreven worden als karikaturen. Hierdoor kreeg je het gevoel dat de persoonlijke visie van de schrijver kwam bovendrijven. Zo wordt er al eens een grove opmerking gemaakt over een personage met overgewicht, of wordt een groep lesbiennes omschreven als 'de luidruchtige lesbo’s'.
Leesbaarheid
Veel pluimen dan weer voor leesbaarheid. De schrijfstijl is zonder meer aangenaam. Het verhaal leest erg vlot en met wat humor neemt de schrijver je mee op avontuur. Lees je graag een goed onderbouwd en vlot geschreven detectiveverhaal? Zet dit boek dan zeker op je to do-lijstje.
Eigen verslaggeving