Amnesty International herdenkt Zak Kostopoulos op Antwerp Pride
Op 10 augustus vindt de Antwerp Pride voor de twaalfde keer plaats. Er zal dit jaar ook een delegatie van Amnesty International meewandelen. Onder de slogan “We march for those who can’t” willen ze hun stem laten klinken voor mensen die hier niet de kans toe hebben. Deze Pride schenken ze extra aandacht aan de Griekse LGBTI+-activist Zak Kostopoulos.
Tijdens een Pride komen veel LGBTI+-personen op straat om te tonen dat ze trots zijn op wie ze zijn. Helaas is dit slechts mogelijk in een select aantal landen of omgevingen. “Daarom laat de Amnesty-delegatie haar stem luid klinken voor alle mensen die zich noodgedwongen moeten gedeisd houden omdat ze anders zijn dan wat de overheid of de samenleving van hen verwacht”, maakt een woordvoerder van Amnesty duidelijk aan ZIZO.
Verboden
In zo’n zeventig landen is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht een misdaad. In een tiental landen staat er zelfs de doodstraf op. Zelfs als er geen officiële straf is, worden LGBTI+-personen nog steeds geconfronteerd met vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld. Tussen oktober 2017 en september 2018 eiste geweld tegen transgender personen zeker 369 mensenlevens. In heel wat landen is het dan ook gevaarlijk om je seksuele geaardheid of genderidentiteit te uiten en zijn Prides verboden.
Iedereen moet zonder angst zichzelf kunnen zijn en moet vrij kunnen liefhebben. “Elk individu, ongeacht hun seksuele geaardheid of gender, heeft het recht om zich vrij te uiten”, klinkt het bij Amnesty.
Zak Kostopoulos
Op de sociale media van Amnesty International zullen ze meer specifiek aandacht vragen voor Zak Kostopoulos. Zak was een fervent voorvechter van LGBTI+-rechten en dragqueen in Griekenland, maar in september vorig jaar werd hij op gewelddadige manier gedood. Videobeelden tonen hoe Zak door twee mannen brutaal in elkaar werd geslagen nadat hij in het centrum van Athene een juwelierszaak was binnengegaan.
De beelden tonen ook hoe politieagenten de zwaar toegetakelde Zak met geweld arresteerden. Volgens het forensisch rapport is Zak uiteindelijk overleden aan de verschillende verwondingen. Het strafrechtelijk onderzoek vertoonde vervolgens ernstige onregelmatigheden. In een wereldwijde petitie vragen ze dat de daders vervolgd worden en de achterliggende motivaties van dit misdrijf onderzocht worden.
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving