Dift: “Creatief activisme is belangrijk”
KLIQ reikt het Inclusief Initiatief in de categorie kleine bedrijven dit jaar uit naar het creatief bureau DIFT met hun initiatief ‘Take us to the backroom’. Het doel van de award is om bedrijven en werkgevers aan te zetten om actief bezig te zijn met LGBTI-inclusie op de werkvloer. Het Inclusief Initiatief vervangt dit jaar de KLIQ Awards
Een van de ontwerpers waarmee samengewerkt zou worden is een Nederlandse ontwerper die darkrooms ontwerpt. “Er kruipt daar meer denkwerk in dan je zou verwachten”, zegt medeoprichter Yves Drieghe. “Dat is een ruimte waar mensen plezier beleven en comfortabel moet zijn. Als er bijvoorbeeld te vaak sperma op stof komt zal die stof snel verslijten, dat zijn dingen waar je aan moet denken.”
‘Take us to the backroom’ zou een aparte plek op de Biënnale krijgen; een echte backroom. Daarmee benadrukt het project ook nog eens de realiteit: design wordt vaak voor een heel gemiddelde groep gemaakt, en minderheden vallen daarbuiten. Door dat in de verf te zetten wil het project de bezoeker laten nadenken over diens visie op inclusiviteit.
Inclusief taalgebruik
Op die manier is het project een voorbeeld van creatief activisme. “Creatief activisme is belangrijk”, zegt medeoprichter Bert Pieters. “Dat kan al door kleine stappen te zetten, bijvoorbeeld door inclusief taalgebruik te gebruiken zoals ‘buur’ te gebruiken in plaats van ‘buurman’ of ‘buurvrouw’. Klanten kunnen dan zelf kiezen of ze het overnemen of niet, maar wij reiken het aan. Soms hebben ze dat ook niets eens door en nemen ze het over.”
Volgens Bert zijn kleine stappen belangrijk en kun je niet alles veranderen. DIFT heeft in het verleden al gewerkt rond andere initiatieven, zoals veganisme, en zet ook stappen om diversiteit in hun campagnes te verwerken. Bert beseft echter dat je niet alles kunt veranderen. “We kunnen ons niet voor alles inzetten,” zegt Bert. “Google is bijvoorbeeld veel bezig met vluchtelingen, wij kiezen bewust voor een aantal andere zaken. Als klein bedrijf kun je aan bewustwording doen en dat begint met kleine dingen aanpakken. We roepen daarom iedereen op om te doen wat ze kunnen.”
“We zijn een grotendeels wit team met vooral mannen”, zegt Yves “We zijn ons bewust dat we kunnen groeien, maar die bewustwording is belangrijk. Wanneer we mensen aannemen werken we niet met quota, want als we twee kandidaten hebben van verschillende genders kiezen we voor de kandidaat met de sterkste skills. Maar we gaan wel met het team praten en nadenken over deze keuze, we zijn er dus bewust mee bezig. Dankzij Take us to the backroom kwamen we ook zaken tegen waar we nog nooit aan gedacht hadden die we gebruiken om te blijven groeien. Het stopt niet bij één initiatief.”
"Ik doe mijn nagellak niet af wanneer ik naar een klant ga"
Als tips voor andere bedrijven zeggen Yves en Bert dat je altijd jezelf - en iedereen zichzelf - moet blijven, ook bij klanten. Zo kan je helpen om de perceptie van anderen te veranderen. “Ik ga bijvoorbeeld mijn nagellak niet afdoen als ik naar een klant ga”, zegt Yves. “Niemand heeft daar ooit moeilijk over gedaan. Het voelt extra goed aan wanneer ik een groot project binnenhaal wanneer ik nagellak draag.” Volgens Yves aanvaarden mensen meer dan je zou verwachten. “De zakelijke wereld is vaak veel meer klaar om daarin te veranderen dan we denken.”
“Zo gaan we ons team nooit vragen om in pak naar een klant te gaan”, vervolgt Bert. “Ze kunnen gaan zoals ze zijn, daarom hebben we nog nooit een klant verloren. Door te zijn wie je bent bij je klanten verander je de perceptie in zakelijke context en natuurlijk ook de persoonlijke visie van je klant”.
Verder vinden de stichters het belangrijk dat iedereen hun eigen steentje kan bijdraagt om diversiteit in hun werk te implementeren. “Zeker voor creatieve bureaus is het enige dat je nodig hebt je skills om de perceptie te veranderen, en wat tijd om na te denken over hoe je je die wilt gebruiken.”
Wil jij ook werken aan een meer inclusieve organisatie? Ga dan hier aan de slag met de vormingen en nieuwe pakketten van KLIQ: https://kliqvzw.be/themas/werkvloer en https://kliqvzw.be/hang-de-regenboogvlag-uit-en-toon-je-een-inclusieve-werkgever.
De nieuwe blog van DIFT vind je hier.
Eigen verslaggeving