UPDATE | Antwerpse topsportclubs motiveren hun deelname aan Antwerp Pride-parade
In het Stedelijk Lyceum Topsport in Wilrijk zijn de plannen voorgesteld om sportclubs te laten deelnemen aan Antwerp Pride. Verscheidene Antwerpse sportclubs zullen meelopen in de parade op zaterdag 12 augustus. Het sportcharter dat tijdens de World Outgames in Antwerpen in 2013 werd geïntroduceerd, zal opnieuw worden ondertekend door verscheidene sportclubs.
De locatie voor het persmoment was niet lukraak gekozen. In de hypermoderne topsportschool, een gebouw dat nog maar een jaar in gebruik is, worden de sportieve talenten van morgen onderwezen.
Uitnodiging tot deelname
Antwerps schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) vindt dat homoseksualiteit in West-Europa vrij algemeen aanvaard is. “In de sport is er toch nog een algemeen taboe”, vindt Van Campenhout. Daarom begonnen hij en zijn kabinet sportclubs uit te nodigen voor de parade van Antwerp Pride.
Royal Antwerp Football Club (RAFC), KFCO Beerschot Wilrijk, Koninlijk Berchem Sport, de Antwerp Giants (basketbal), Topvolley Antwerpen, zwemclub Brabo, de Antwerp Phantoms (ijshockey) en City Pirates (voetbal) zegden toe.
Bewust signaal
Naast deze ‘reguliere’ sportclubs zullen ook clubs deelnemen die ontstaan zijn in het gay milieu, met name de Antwerpse sportclub Active Company en de Brusselse rugbyploeg Straffe Ketten. Zijn staan immers ook open voor hetero's.
Door de sportclubs te laten deelnemen aan de parade, willen de deelnemende clubs, Stad Antwerpen en Antwerp Pride een signaal geven dat het gegeven holebi’s in de sport heel gewoon moet worden.
Bij de vrouwen evidenter
De schepen van Sport erkent wel dat er heel wat topsporters uit de kast zijn. Hij noemt gepensioneerd rugbyspeler Gareth Thomas, gepensioneerd basketspeler Jason Collins, wijlen profvoetballer Justin Fashanu, schoonspringer Tom Daley, gepensioneerd schoonspringer Matthew Mitcham, profvoetballer Robbie Rogers, gepensioneerd profvoetballer Thomas Hitzlsperger, handboogschutter Ivan Denis, basketster Ann Wauters en atlete Marieke Vervoort. “Toch zijn er nog velen die zich niet durven outen”, meent Van Campenhout.
Antwerp Pride bestaat tien jaar. Een ideaal moment om terug te blikken op verwezenlijkingen en positieve evoluties en na te denken waar er nog vooruitgang mogelijk is, geeft Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel aan. “In topsport zien we nog veel uitdagingen voor de aanvaarding van holebi’s en transgenders.” De voorzitter nuanceert wel. Bij de vrouwen lijkt coming-out in de topsport evidenter dan bij de mannelijke sporters.
City Pirates
“Vaak outen mensen zich na hun carrière, wanneer ze geen schade in hun beroep meer kunnen ondervinden door een coming-out”, stelt Abeel vast. “Dat zien we trouwens ook in de artistieke wereld. Denk maar aan mannelijke popsterren die hun vrouwelijke fans niet willen verliezen.”
De Antwerp Pride-voorzitter sprak zijn dankbaarheid uit voor alle clubs. De deelname van City Pirates maakt hem echter bijzonder blij. De City Pirates verzamelt spelers die in kansarmoede verkeren, maar ook jongeren met een migratieachtergrond die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken.
The Great Old
Thomas Slembrouck, communicatiemanager van Royal Antwerp Football Club, in de Scheldestad beter bekend onder de roepnamen ‘den Antwerp’ en ‘The Great Old’, merkt op dat er snel eensgezindheid was over de deelname van de voetbalploeg aan de parade. “We waren blij met de uitnodiging. Het is voor zover ik weet is dit de eerste keer dat we actief worden uitgenodigd door Antwerp Pride.”
Slembrouck kan er best mee om dat voetbal vaak de eerste sporttak is waarover wordt gepraat als homofobie in de sport ter sprake komt. “Ik denk dat in heel de topsport er nog werk is om de aanvaarding van holebi’s te verzekeren, zeker bij de mannen. Voetbal wordt in debatten over homofobie vaak aangehaald. Het feit dat voetbal in Europa veruit de populairste sport is, hangt daarmee samen. Royal Antwerp Football Club heeft altijd deelgenomen aan allerhande sensibiliseringsacties van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Dus waarom niet deelnemen tijdens Antwerp Pride?”
Spreekkoren
Spreekkoren ontsieren vaak de sport, erkent Slembrouck. Al is hij ervan overtuigd dat spreekkoren waarin scheldwoorden over homo’s vallen, niet altijd uit een diepgewortelde homofobie voortkomen.
“De woorden die supporters gebruiken op het veld, gaan ze vaak thuis tegen hun moeder niet durven herhalen. Spreekkoren draaien vaak rond de tegenstander uit evenwicht brengen. Tegelijk moeten de grenzen van het fatsoen bewaakt worden. Ik ben al geruime tijd actief bij Royal Antwerp Football Club en heb gelukkig nog nooit homofobe gezangen gehoord tijdens de match.”
Volleybalploeg Callant
Jean-Marie Vankerkhove, teammanager van het vrouwenteam van Antwerps volleybalploeg Callant, is ook enthousiast over de deelname van sportclubs. In het volleybal viel vorig seizoen de aanwezigheid van Tiffany Abreu op. Zij was bezig met een hormonenkuur voor haar transitie naar vrouw. Op de aanwezigheid van een transgender in een mannenploeg, werd positief gereageerd. Intussen heeft Tiffany ook op haar officiële documenten een v staan en volleybalt ze in Italië in tweede klasse voor een vrouwenploeg.
“We hebben op het punt gestaan om Tiffany aan te werven voor onze ploeg”, zegt Vankerkhove. “Ze heeft uiteindelijk gekozen voor een Italiaans avontuur. Transgenderisme is voor onze ploeg helemaal niets abnormaals. Tiffany heeft kracht en talent, daar draait het om. Ik vind het wel logisch dat mannen en vrouwen een aparte competitie hebben. Het fysieke gestel van mannen en vrouwen verschilt toch. Bij volleybal hangt het net in de mannencompetitie ook wat hoger dan bij vrouwen. Die opdeling heeft vooral met het verschil in sprongkracht tussen mannen en vrouwen te maken, niet met discriminatie.”
Grotere aanhang, meer druk
Jean-Marie Vankerkhove draait al twintig jaar mee de volleybalwereld. “In de lagere competities heb ik altijd geweten dat er holebi’s uit de kast waren. Op hoger niveau minder. De reden daarvoor is vaak dat topsporters geen persoonlijke zaken willen prijsgeven die tegenstanders of de supporters van de andere ploeg de mogelijkheid geven om hen uit balans te brengen.”
Volleybal is in ons land geen sport waar duizenden supporters per match naartoe komen en spelers miljoenen euro's opstrijken. Vergeleken met het voetbal, is volleybal een kleinere sport. Hoe groter het vergrootglas op een sport, hoe groter de druk op spelers om in de kast te blijven tot aan hun pensioen, denkt Vankerkhove.
Sportcharter
Op zaterdag 12 augustus wordt het World Outgames-sportcharter van onder het stof gehaald. De bedoeling is dat er nog meer handtekeningen op het charter belanden.
Of er veel spelers daadwerkelijk zullen meewandelen in de parade, valt nog af te wachten. Het is vakantie- en transferperiode. Veel spelers bevinden zich in het buitenland. In het weekend wordt er ook veel gesport. De spelers van Royal Antwerp Football Club zullen zich bijvoorbeeld buiten Antwerpen voorbereiden op hun match tegen KRC Genk de dag nadien. Er wordt vooral verwacht dat bestuursleden en sympathisanten van de sportclubs zullen meelopen.
Toekomstige deelnames
Antwerp Pride-voorzitter is alleszins hoopvol voor de toekomst. “Straffe Ketten is een gemengde rugbyploeg. Er spelen zowel hetero’s als homo’s in de ploeg. Als er een contactsport waar spelers elkaar ‘bepotelen’, is het wel het rugby. (lacht) Het vormt er geen probleem. Homoseksualiteit en heteroseksualiteit komen samen in de sport voor. Wat in het rugby kan, moet ook in andere sporttakken kunnen.”
Doordat het initiatief vrij spontaan is ontstaan, zullen de sportploegen dit jaar als blok meewandelen. Ze zullen geen eigen praalwagens hebben. Er zijn al wel sportclubs, onder andere Royal Antwerp Football Club, die nu al aangeven ook interesse te hebben om deel te nemen aan Antwerp Pride 2018.
Praktisch
De Antwerp Pride parade dit jaar vindt plaats op 12 augustus. De optocht start om 14 uur. Het parcours loopt van de Vlaamse Kaai, via de Verschansingsstraat, de Leopold de Waelplaats, de Karel Rogierstraat, de Marnixplaats, de Scheldestraat en de Scheldekaaien naar de Sint-Pietersvliet.
Update 4 augustus 2017:
KFCO Beerschot Wilrijk zal toch niet deelnemen aan de Antwerp Pride-parade. Een ruzie met Ludo Van Campenhout over voetbalvelden en containers om zich om te kleden voor de jeugdspelers is de reden, zo blijkt uit een artikel van Het Nieuwsblad. De sportclub wil niet meer meewerken aan alle projecten waarbij de schepen betrokken is. Voorzitter Eric Roef van Beerschot Wilrijk benadrukt dat dit niets te maken heeft met de gedachte achter de Antwerp Pride. Ludo Van Campenhout zegt dan weer gedaan te hebben wat hij kon en betreurt dat de voetbalclub niet aanwezig zal zijn op de parade van Antwerp Pride om een singaal tegen homofobie in de sport te geven.
Eigen verslaggeving