Vlaanderen hangt regenboogvlaggen uit voor IDAHOT: “Het is nu des te belangrijker om solidariteit te tonen”
17 mei is het IDAHOT, de internationale dag tegen holebi-, trans- en interseksefobie. Hiervoor werden alle gemeenten in Vlaanderen opgeroepen om een regenboogvlag buiten te hangen. Op dit moment zijn al 257 van de 300 gemeenten geregistreerd. Ook de verschillende provinciale regenbooghuizen hebben acties op poten gezet om het belang van IDAHOT te belichten.
IDAHOT 2020 is het 30-jarig jubileum van de schrapping van homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Doordat dit een belangrijke evolutie was voor de LGBTI+-gemeenschap, werd deze dag uitgeroepen tot de internationale dag tegen holebi-, trans- en interseksefobie.
Al sinds een aantal jaar werken de regenbooghuizen van Oost-Vlaanderen, Limburg, Antwerpen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant en çavaria samen om steden en gemeenten aan te sporen om tijdens de periode van IDAHOT de regenboogvlag buiten te hangen. Zo wordt er solidariteit getoond aan de LGBTI+-gemeenschap.
Weg met holebi-, trans- en interseksefobie
Dit jaar werd door UniQue, het regenbooghuis van Vlaams-Brabant, de website aangemaakt waar alle gemeenten en steden zich kunnen registreren om aan te tonen dat zij de regenboogvlag ook aan het gemeente- of stadhuis zullen ophangen. “Door de deelname van de steden en gemeenten geven zij een boodschap aan hun burgers dat zaken als holebi- en transfobie niet thuishoren in de maatschappij”, maakt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, duidelijk. “Daarnaast wordt ook via het lokaal gelijkekansenbeleid tools aangereikt om zich hier concreet op te kunnen inzetten.”
Momenteel hebben in Vlaams-Brabant 60 van de 65 gemeenten zich geregistreerd. “Door de coronacrisis is het moeilijker dan vorige jaren om met alle gemeenten contact op te nemen. Maar het is nog lang geen 17 mei. Ik denk wel dat de meeste zich nog zullen registreren”, bevestigt Cools.
De boodschap van Cools wordt ook uit andere hoeken bevestigd. Zo liet Mattias Bouckaert, voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst van Oud-Heverlee, weten dat ze zich momenteel niet geregistreerd hadden door de coronadrukte. “Voorbije jaren hebben we dat altijd gedaan en dat zal nu ook het geval zijn. Het is een symbolische actie die een gemeente kan doen om aandacht te vragen voor het IDAHOT-thema. Het is iets dat in onze samenleving al evidenter is geworden maar het is ook belangrijk om te beseffen dat in bepaalde delen van deze wereld gelijke rechten allesbehalve evident zijn.”
We spelen daar als gemeente een belangrijke rol in om aan te tonen dat van elkaar houden helemaal oké is.
Nog enkele registraties
Ook in Antwerpen en Oost-Vlaanderen moeten nog een aantal steden en gemeenten zich opgeven voor de actie. Maar ook daar gaat het de positieve kant op. Zo liet Sumati Adriaensen, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst van Kasterlee, weten dat ze het zeker nog zullen doen. “We hangen de vlag elk jaar uit. We spelen daar als gemeente een belangrijke rol in om aan te tonen dat van elkaar houden helemaal oké is. Zeker in tijden van corona is het des te belangrijker om solidariteit te tonen.”
Een gelijkaardige boodschap komt ook vanuit Aalst. “We gaan ons sowieso nog registreren. We willen dat in Aalst iedereen graag woont, leeft en zich ontspant. Elke inwoner is even belangrijk”, vertelt Wim Leerman, algemeen directeur van de stad Aalst.
Die regenboogvlag heeft meer dan een symbolische waarde. Jana Miah, inhoudelijk medewerker bij Casa Rosa in Gent, benadrukt dit nog eens: “De vlag geeft een signaal vanuit de stad of gemeente dat iedereen, ongeacht hun seksuele of genderidentiteit, aanvaard wordt. Onderzoek wijst uit dat reactie van de omgeving op iemand hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie een heel belangrijke factor is voor het welzijn van die persoon.”
Het zou het ook mooi zijn als er door het jaar heen ook in meerdere steden en gemeenten aandacht zou zijn voor een regenboogbeleid, niet enkel die vlag op 17 mei.
Meer dan regenboogvlaggen
In West-Vlaanderen en Limburg hoeven ze zich geen zorgen meer te maken. In deze provincies hebben alle steden en gemeenten al officieel laten weten dat ze zullen deelnemen. “Ik ben enorm trots dat in Limburg overal vlaggen zullen wapperen”, vertelt Manon Van Engelen, Coördinator Gelijke Kansen bij Regenbooghuis Limburg. “Anderzijds zou het ook mooi zijn als er door het jaar heen ook in meerdere steden en gemeenten aandacht zou zijn voor een regenboogbeleid, niet enkel die vlag op 17 mei. Daarvoor blijven we ook contacten behouden.”
Ook Marcia Poelman, voorzitter van het Roze Huis in Antwerpen, beaamt dat er meer nodig is dan enkel een regenboogvlag. “Naast gelijkstelling op papier is het ook belangrijk om werk te blijven maken van een inclusieve samenleving in de praktijk en vooroordelen of gebrekkige informatie over seksuele en genderdiversiteit aan te pakken.”
Jana Miah sluit zich hierbij aan. “Het is leuk om te zien dat gemeenten, naast de regenboogvlag, ook andere acties ondernemen, zoals een regenboogzebrapad onthullen of een holebi- en transbeleid lanceren. Het blijft belangrijk om meer in te zetten op onder andere welzijn, pestgedrag in scholen en haatmisdrijven op straat.”
Verschillende initiatieven
De regenbooghuizen in Vlaanderen hebben ook diverse acties op poten gezet om IDAHOT nog extra in de verf te zetten. We sommen deze dan ook graag eens voor jullie op.
Regenbooghuis Limburg
In Limburg hebben ze een kader ontworpen voor je profielfoto op Facebook. Daarnaast organiseren ze een wedstrijd waarbij je jouw digitale regenboogvlag kan insturen. Deze zullen worden opgehangen aan het Regenbooghuis zelf. Meer info is te vinden op hun Facebookpagina.
Casa Rosa, Oost-Vlaanderen
Casa Rosa koos voor een raamactie. Ze doen een oproep aan iedereen om hun raam creatief in te kleuren met de regenboogkleuren. Daarnaast hebben ze een vlag ontworpen. “Zo willen we een sterk signaal geven dat holebi- en transfobie niet aanvaard wordt”, maakt Jana Miah duidelijk. De vlag downloaden en meer info vinden kan via hun website.
Roze Huis, Antwerpen
In samenwerking met Unia zet het Roze huis een sensibiliserende actie op poten in de vorm van performing arts. Gedurende de week van 11 tot 17 mei zal er elke dag een slam-poetryvideo worden gedeeld waarin de maker praat over holebi- en transfobie. “Hiermee willen we duidelijk maken dat holebi-, trans- en interseksefobie de wereld nog niet uit is. We willen een aanzet geven om actie te ondernemen indien mensen holebi-, trans en interseksefoob geweld of discriminatie waarnemen”, verduidelijkt Pauline Mols, stagiair bij het Roze Huis.
Tot slot roepen ze iedereen op om een regenboogvlag buiten te hangen en de foto daarvan te delen. Meer info is te vinden op het Facebookevent.
UniQue, Vlaams-Brabant
Gays! & Friends organiseert in samenwerking met UniQue een online challenge tegen holebi- en transfobie. Ze vragen personen om een T-shirt aan te doen in een van de kleuren van de regenboog en deze dan op social media te delen. Meer info kan je vinden op de Facebookpagina van G!F.
West-Vlaams Regenbooghuis
Het Regenbooghuis van West-Vlaanderen zet zich tijdens deze periode vooral in op het duidelijk maken aan steden en gemeente waarom het zo belangrijk is om die vlag buiten te hangen en wat ze verder nog kunnen doen om holebi- en transfobie tegen te gaan. “Doordat ons bestuur een volledige andere koers is aan het varen en er hier veel tijd in kruipt, hebben we geen specifieke actie voor IDAHOT op poten gezet. We hebben ons daarom wel extra ingezet op het informeren van de steden en gemeenten”, verduidelijkt Vanessa Willem, bestuurslid bij het West-Vlaams Regenbooghuis.
Een up-to-date overzicht van de registratie van de steden en gemeenten voor IDAHOT kan je hier vinden.
Eigen verslaggeving