Programma Holebifilmfestival 2017: record aantal voorstellingen
Het Holebifilmfestival maakte hun programmatie voor de 17de editie bekend. Het festival vindt plaats van 10 november tot en met 3 december op dertien locaties. Met 26 langspeelfilms, 21 kortfilms, één documentaire, vijf podiumvoorstellingen en drie evenementen heeft deze editie het uitgebreidste programma sinds het bestaan van het festival.
Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi's en transgenders in onze samenleving. "En dat is nodig, want holebi’s en transgenders worden in de praktijk nog lang niet geaccepteerd, zo blijkt onder meer uit de recentste cijfers van Unia", motiveert de organisatie. Het ankerpunt van het festival is Leuven maar er zijn dit jaar ook voorstellingen in tien andere steden en gemeenten in Vlaams-Brabant. Bovendien strijkt het festival met Mechelen (Antwerpen) en Sint-Truiden (Limburg) voor het eerst ook neer in andere provincies.
Zichtbaarheid
'Moonlight' sleepte dit voorjaar de Oscar voor Beste Film in de wacht. "Het doet ons plezier dat queer films steeds vaker de reguliere filmprogrammatie halen", zegt Leen Demonseau, woordvoerster van het Holebifilmfestival. "Toch vinden we een apart Holebifilmfestival nog nodig. In een zeventigtal landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar en in minstens acht landen kan het leiden tot de doodstraf."
Het filmfestival wil de zichtbaarheid van holebi's en transgenders in de maatschappij verhogen. "Holebi of transgender zijn vinden wij de meest normale zaak ter wereld. Helaas denkt niet iedereen daar zo over. Er is dus nog een lange weg te gaan en sensibiliseren blijft nodig", zegt Demonseau. Sensibiliseren doet het Holebifilmfestival met een laagdrempelig filmaanbod en andere culturele activiteiten.
26 films, 21 kortfilms en 5 podiumvoorstellingen
Dit jaar staan 26 langspeelfilms en 21 kortfilms op het programma: van een ontwapenend transgenderdrama tot een up-tempo aidsfilm. Verschillende films zijn internationaal al in de prijzen gevallen. Naast film pakt het Holebifilmfestival uit met vier spraakmakende theaterproducties, een indrukwekkende dansvoorstelling, een documentaire en drie evenementen.
De openingsavond vindt plaats op vrijdagavond 10 november in Leuven. Leen Demonseau: "Dan geven we het startschot van 19 dagen feest met 'Holebikort 2017' onze kortfilmwedstrijd waarvan de naamsbekendheid steeds toeneemt. 160 regisseurs uit 38 landen stuurden dit jaar een kortfilm in. Uit de vijf genomineerden kiest het publiek tijdens de openingsavond de winnaar." Omdat het aanbod aan inzendingen zo groot was, krijgen de bezoekers van het festival voor de hoofdfilm nog een kortfilm te zien.
Toneel en dans
Het Holebifilmfestival brengt ook theater en dans:
- 12 points: een komedie over het Eurovisiesongfestival.
- Kythira: dit blijspel neem de toeschouwers mee naar een Grieks vakantieoord. Het is nog maar de vraag of het een zorgeloze vakantie wordt.
- MANNELIJK naakt: een ondeugende onemanshow van Maarten Mylemans, gevolgd door Mens!, een muzikaal cabaret van Julie Helsen en Lydia Smet.
- MEIS: in deze dansvoorstelling onderzoekt choreografe Jotka Bauwens samen met tien dansers het vrouwelijke en mannelijke bewegen.
Hoogtepunten
- Tijdens de openingsavond op 10 november vertoont het Holebifilmfestival de laureaten van Holebikort 2017 en het aanwezige publiek kiest de winnaar.
- De Belgische première van 'Bd. Voltaire' van Alexandre Vallès. Deze zwart-witfilm over drie Parijse homokoppels speelt zicht af op vrijdag 13 november 2015, een dag die elke Parijzenaar zich zijn hele leven zal herinneren. De regisseur toont op subtiele wijze de onvoorspelbare kwetsbaarheid van het leven.
- De op het Filmfestival van Cannes bejubbelde '120 battements par minute' van Robin Campillo.
- 'Below Her Mouth' van April Mullen, een indringend, sensueel drama over de passionele relatie van twee vrouwen. Regisseur April Mullen draaide de film met een volledig vrouwelijke ploeg. Het Zweedse topmodel Erika Linder debuteert hier als actrice.
- 'God's Own Country' van Francis Lee. Een Roemeense seizoensarbeider zet het leven van een onzekere Britse schaapsherder op zijn kop. Dit regiedebuut van acteur Francis Lee sleepte al heel wat prijzen in de wacht, onder meer op het Filmfestival van Berlijn.
- 'Una Mujer Fantástica' van Sebastián Lelio. Een ontroerend transgenderdrama dat ook de Chileense inzending voor de Oscars van 2018 is.
- Regisseur Hui-Chen Huang maakte met de documentaire 'Small Talk' een indringend portret van haar moeder A-Nu, een lesbische taoïstische priesteres. Deze documentaire won in 2017 de Teddy Award voor beste documentaire op het Filmfestival van Berlijn.
Eigen verslaggeving