Homofobe bedreigingen aan adres ZiZo-redacteur Rémy Bonny
Naar aanleiding van een artikel in het recentste nummer van ZiZo werd Rémy Bonny in de nacht van dinsdag op woensdag met de dood bedreigd.
Als masterstudent Politieke Wetenschappen aan de VUB, specialiseert Bonny zich in de politiek rond LGBT’s in postcommunistische staten. Bonny schreef in de recentste uitgave van ZiZo een artikel over de rechten van transgenders in Armenië. Dit vormde de directe aanleiding voor bedreigingen via zijn Instagram. Het bleek echter niet de eerste maal te zijn dat vanuit Armeense hoek bedreigingen werden geuit. “Toen ik in november vorig jaar het land bezocht, werden me via sociale media al tientallen bedreigingen toegestuurd. Toen was de dreiging echter niet zo concreet, dus vond ik actie ondernemen niet nodig”, legt Bonny uit.
Klacht ingediend
Volgens Bonny zijn er bij de recentste bedreigingen aanwijzingen dat het om een persoon gaat met de Belgische nationaliteit. “Vorige bedreigingen kwamen steeds vanuit het buitenland. Vaak vanuit de landen die ik bezocht om de situatie van holebi’s en transgenders van naderbij te bestuderen. Hoge bomen vangen veel wind, dacht ik toen. Maar als mijn persoonlijke levenssfeer in gevaar komt, vind ik het noodzakelijk om klacht neer te leggen.” Bonny diende klacht in bij de politie van Middelkerke die een proces-verbaal opstelde.
Antipropagandawet
In november beschreef Bonny de Armeense samenleving al als door en door homo- en transfoob. De apostolische Armeense kerk heeft een enorme invloed op de samenleving in het land. Op dit moment zit er een wet in de pijplijn die expliciet discriminatie op holebi’s toelaat. “Deze wet gaat nog verder dan de Russische antipropagandawet. Als hij aangenomen wordt, verklaart de wet homoseksuelen vogelvrij.”, besluit Bonny.
Belang van melden
De belangenverdediger van holebi’s en transgenders çavaria benadrukt het belang van melding maken van holebifobie en transfobie. “Om haat en geweld tegen holebi’s en transgenders aan te pakken moeten we weten waar en wanneer het zich voordoet”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Als je iets meemaakt is het dan ook heel belangrijk dat je dat meldt bij de politie, via de UNI-FORM app, de Holebifoon of via een meldpunt discriminatie.”
Nood aan een gesprek?
Werd je zelf het slachtoffer van geweld of intimidatie? Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Holebifoon kan via www.holebifoon.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving