Mister Gay Belgium 2018 Bart Hesters: "Ik heb altijd gedacht dat ik iets te oud was om te winnen"
Zaterdag 2 juni werd in Antwerpen de 32-jarige Bart Hesters verkozen tot Mister Gay Belgium 2018. Vandaag brengen we interviews met hem en de beide ereheren. Daarnaast vroegen we ook reacties bij Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir en de aftredende Mister Gay Belgium, Jaimie Deblieck.
Proficiat Bart, hoe voelt het om Mister Gay Belgium (MGB) te zijn?
“Het is heel moeilijk te vatten. Je bent daar maanden mee bezig geweest, met campagne te voeren en dit is zo een beetje de kers op de taart.”
Je was ook al de winnaar van de online stemming, dat gaf al iets aan?
“Ja, maar toch geeft dat het gevoel dat je niet mag beginnen zweven, want de stemming is natuurlijk maar een beperkt percentage. Het belangrijkste is natuurlijk de show te doen knallen en hier op het podium zie je niet hoe je overkomt bij de jury. Daar heb je absoluut geen idee van.”
Het was naar jouw gevoel toch goed verlopen?
“We hoorden backstage wel de enthousiaste reacties uit de zaal op de verschillende kandidaten. Daardoor wisten we wel dat iedereen het een goede show vond. De andere elf finalisten hebben dat ook fantastisch goed gedaan, dus alles kon.”
Ik heb altijd gedacht dat ik iets te oud was om te winnen
Wat is jouw motivatie geweest om je kandidaat te stellen?
“Ik heb altijd gedacht dat ik iets te oud was om te winnen, maar uiteindelijk is dat ook een beetje mijn motivatie geweest om deel te nemen. Ik ben nu tien jaar uit de kast en ik werk nu ook tien jaar in de zorgsector en ik probeer die levensbagage mee te nemen in mijn campagne.”
Jouw thema, ouderenzorg, klinkt misschien minder sexy, maar het slaat wel aan. Het is een behoefte die leeft.
“Ja, want hoe je het ook draait of keert, iedereen gaat op een dag ouder worden en ja of nee zorg nodig hebben. Ik vind het belangrijk dat oudere mensen binnen de holebigemeenschap de nodige zorgen krijgen. En vooral: als er een moment in het leven is waarop je jezelf moet kunnen zijn, dan zeker op het einde.”
Heb je al een plan hoe je dat thema nu verder gaat uitwerken?
“Nee, echt niet, het is momenteel heel overweldigend.”
Als ik het drukke programma van Jaimie zie tijdens het voorbije jaar, denk je dat te kunnen combineren met een voltijdse job?
Ja maar de laatste maand heb ik al iets minder gewerkt om mij vollen bak te kunnen geven tijdens mijn campagne als finalist MGB. Mijn werk heeft mij ook fantastisch goed gesteund, zich flexibel opgesteld. Dus ik ben ervan overtuigd dat er wel ergens een gulden middenweg zal zijn.”
Is er iets in het bijzonder waar je naar uitkijkt het komende jaar?
“Gewoon een jaar samenwerken met de organisatie en hopelijk een hele goede ambassadeur worden. Ik heb vijf heel mooie voorgangers die dat fantastisch goed gedaan hebben en ik hoop dat ik binnen een jaar hetzelfde ga kunnen zeggen.”
Eerste ereheer Nick Van Vooren
Proficiat Nick, welk gevoel overheerst nu?
“Vanaf het begin ben ik puur mezelf geweest en vandaag ben ik ben blij dat ik, door mezelf te zijn, een podiumplaats heb kunnen halen. Ik ben heel trots.”
Hoe vond je de show?
“De show is echt heel goed gegaan. De generale repetitie ging ook goed eigenlijk. Ik verwachtte ook niet dat er dingen zouden mislukken, alleen moesten we soms heel snel zijn om ons om te kleden, de kleedkamer is een ravage (lacht)! Er was ook een hele leuke sfeer het hele jaar door, geen enkele rivaliteit, het was tof.”
Bart heeft een belangrijk thema, ik ga hem steunen
Hoe wil je hierop voortbouwen?
“Nu ik er de kans voor heb en met de steun van Mister Gay Belgium (als organisatie, red.), wil ik verder bouwen aan het veranderen van de statuten voor adoptie. De periode tussen het ondertekenen van de notariële akte en de uitslag van de rechtbank is nu veel te lang. Bart heeft een heel belangrijk thema, ik werk ook in de ouderenzorg en ga hem hard steunen.”
Tweede ereheer en Mister Sympathie Josip Gallet
Proficiat Josip. Hoe heb je de show ervaren?
“Het was spannend. Tijdens de vragenronde kreeg ik even lichte paniek, toen ik twee vragen verkeerd had. Ik dacht: ‘’t Is hier niet waar hé’.”
Hoe voel je je nu?
“Onwerkelijk. Echt, ik had eerst al Mister Sympathie in de wacht gesleept, maar te denken dat ik bij de eerste drie zou zijn… Ik kan het nog niet bevatten.”
Denk je verder iets te doen rond je thema?
“Ik wou tijdens mijn campagne een fotoboek uitbrengen over vooroordelen. Ik heb het als finalist niet kunnen verwezenlijken en ik hoop dat nu voort te kunnen zetten.”
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA)
Was het de eerste keer dat je in de jury zat van MGB?
“Ja, en ik vond het echt boeiend. Het was een mooie show. Ook de thema’s die de jongens aan bod brachten, waren heel interessant. Het waren twaalf sterke kandidaten, maar je moet uiteindelijk wel een keuze maken.”
Wat waren de doorslaggevende criteria?
“Voor mij was het belangrijkste het inhoudelijke aspect, hoe je een thema kunt verwoorden - omdat je als MGB een ambassadeursfunctie hebt. Bart had net dat tikkeltje extra en het is natuurlijk ook een schone jongen (lacht).”
Voor mij was het belangrijkste het inhoudelijke aspect, hoe je een thema kunt verwoorden
Ga je in jouw beleid ook iets doen met zijn thema, LGBGT’s in de ouderenzorg?
“Dat is een pijnpunt omdat dat een generatie is die net iets te laat op de kar is gesprongen van de aanvaarding van holebirechten. Het is nodig om dat therma bespreekbaar te maken. Het is ook een thema dat op Vlaams niveau heel hard meespeelt, het is een complex land, maar ik ben er zeker van dat het wel snel zal worden opgepikt .”
Is vanavond je visie op MGB zelf veranderd?
“De voorbije week hadden we in Schaarbeek nog een geval van homofoob geweld. Het is dus zeker nodig dat we een MGB hebben die ook een vertegenwoordigende rol speelt naar de samenleving toe, die bepaalde thema’s aan bod kan laten komen, ik denk dat Bart dat zeker zal doen.”
Mister Gay Belgium 2017 Jaimie Deblieck
De aftredende MGB zetelde dit jaar in de jury en lichtte samen met de voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Autisme toe hij hoe met zijn thema aan de slag ging. Ook stonden we even stil bij de daad van homofoob geweld waarvan hij het slachtoffer werd in zijn thuisstad Roeselare, waarop de politiebaas opriep om elk incident te melden.
Bovendien riep organisator en presentator Bram Bierkens Jaimie op het podium voor een emotioneel afscheidsmoment. We kregen een overzicht van de indrukwekkende reeks activiteiten waaraan hij het voorbije jaar deelnam. Als meest memorabele momenten somde hij er drie op: zijn toespraak voor 11.000 mensen op Antwerp Pride, de week voor ondernemende jongeren van het Vier-programma Komen Eten en zijn deelname aan Mister Gay World in Zuid-Afrika. In zijn dankwoord moedigde, een tot tranen toe bewogen, Deblieck iedereen aan hun eigen dromen te volgen, ondanks alle tegenkanting.
Jaimie, hoe kijk je terug op deze avond?
“Het is een zeer emotionele avond geweest Ik heb mij gelukkig gevoeld, ik heb gelachen, ik heb geweend… Een rollercoaster aan emoties dus. Maar kijk, de nieuwe winnaar is er: Bart Hesters is MGB 2018. De top drie die ik in gedachten had, is het ook geworden. Ik kan niet blijer zijn eigenlijk.”
“Alhoewel ik de top drie al in gedachten had, was het toch spannend toen ik de envelop met de namen zag. Dan zag ik de naam van Bart staan en ik was opgelucht omdat ik nu zeker weet dat mijn opvolging waardig gaat zijn en dat Bart zijn titel naar eer en geweten gaat opnemen.”
Vergeet er niet van te genieten. Echt waar, geniet ervan
Wat zijn voor jou de belangrijkste kenmerken voor een Mister Gay Belgium?
“Ik zoek charisma, hij moet uniek zijn, het moet iemand zijn die zin heeft om veranderingen door te voeren, iemand met drijfkracht. Ik denk dat de top drie die nu gekozen is, het ideale voorbeeld is van de woorden die ik net heb gezegd.”
Hoe ga je zelf verder?
“MGB is een tweede familie geworden. Ik ga me blijven inzetten voor MGB, de campagnes die nu lopen daar blijf ik ambassadeur van, zowel het Charter (‘De inclusieve organisatiecultuur’, red.) als mijn campagne rond autisme blijven doorlopen.”
Heb je tot slot nog advies voor Bart?
“Het wordt een zeer zwaar en druk jaar, maar het gaat voorbijvliegen. Vergeet er niet van te genieten. Echt waar, geniet ervan!”
Eigen verslaggeving