Veroordeeld tot elkaar: InTeam speelt 'Kiss of the Spiderwoman'
InTeam Producties pakt in het nieuwe theaterseizoen uit met alweer een klepper van formaat: een musicalversie van ‘Kiss of the Spider Woman’, naar het gelijknamige boek van de Argentijnse schrijver Manuel Puig uit 1976. Hoofdrolspeler Brent Pannier geeft alvast een voorsmaakje.
In het Buenos Aires van de jaren tachtig delen twee mannen één cel. Molina zit in de gevangenis om zijn seksuele geaardheid, Valentin door zijn politieke overtuiging. De mannen zijn tegenpolen maar groeien door de gedeelde eenzaamheid toch naar elkaar toe. Maar houdt die verhouding stand wanneer de een vrijheid wordt beloofd als hij de andere verraadt? Een ‘vergeten’ klassieker die belooft te vervoeren en ontroeren.
Wat is er zo bijzonder aan het verhaal en de musical?
Pannier: “Wat ik vooral interessant vind is dat je twee hoofdpersonages hebt met heel verschillende achtergronden en karakters: Valentin is een politieke activist met grootse idealen die vastzit voor zijn politieke overtuiging terwijl Molina gesofisticeerd is en zich met cultuur, films en esthetiek bezighoudt. Het zijn twee personen die elkaar buiten de gevangenis nooit zouden hebben ontmoet maar die nu toch, letterlijk, tot elkaar zijn veroordeeld. En door samen tijd door te brengen, ontstaat er wederzijds begrip en oprechte interesse.
Een actueel en mooi gegeven, dat er mits respect, een open houding en menselijkheid waardevolle connecties gelegd kunnen worden.”
Zijn er bepaalde zaken waar je op let bij het spelen van jouw rol?
“Ik wil er vooral over waken om een geloofwaardig over te komen. Ik wil dat je als toeschouwer ook juist goed de motieven meekrijgt waarom hij zich soms oppervlakkig profileert.
Ook al is Molina extravagant, dat is een deel van zijn identiteit. Het is de balans zoeken om een geloofwaardig flamboyant homoseksueel personage neer te zetten, zonder te vervallen in stereotypes.”
Welke rol speelt homoseksualiteit in de musical?
“Mijn personage is wel homo en dat is ook reden dat hij vastzit, Maar voor mij is dat niet het hoofdthema, wel de onverwachte, waardevolle banden de groeien door onszelf open te stellen voor anderen . Al is er natuurlijk wel het feit dat homoseksualiteit in het Zuid-Amerika van de jaren tachtig allesbehalve evident was.”
Heb je je laten inspireren door het oorspronkelijke boek en eerdere uitvoeringen?
“We zijn redelijk dicht bij het origineel gebleven. Ik heb de recente Nederlandse opvoering gezien en ook opnames van de opvoering op Broadway waar mijn naamgenoot Brent Carver Molina speelde, trouwens. Maar uiteindelijk wou ik die ook niet te veel herbekijken omdat het aan mij is om mijn eigen Molina te creëren.”
Is er sprake van oprechte liefde tussen de twee hoofdpersonages?
“Dat is een interessante vraag. Dat is eigenlijk iets wat we zelfs tijdens de repetities nog aan het uitzoeken zijn. Volgens mij voelt Molina alleszins wel oprechte liefde. Voor Valentin is dat allemaal wat complexer. Hij heeft andere motieven om Molina zijn - al dan niet - oprechte liefde te geven. Het mooie is ook dat dit de toeschouwer er zijn eigen interpretatie aan mag geven. Reden te meer om te komen kijken dus!”
Smaakt naar meer?
InTeam speelt ‘Kiss of the Spiderwoman’ van 1 tot 15 september 2019 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Tickets zijn te koop op de website.
Eigen verslaggeving