VIDEO | Bekende Nederlandse homo's weigeren automatisch orgaandonorschap
Enkele bekende homo's in Nederland weigeren hun organen bij overlijden te doneren. Ze vinden het hypocriet dat hun organen gewild zijn, maar hun bloed niet.
In Nederland ging recent een wet van kracht die iedereen automatisch orgaandonor maakt. Wil je dat niet, moet je je als niet-donor registreren.
Verschillende bekende homo's hebben dit al gedaan. "Het is jammer dat de nieuwe donorwet niet meteen de stigmatisering van homoseksuelen heeft weggepoetst", legt Mister Gay Nederland Tom van den Nieuwenhuijzen uit aan de NOS. Mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogen in Nederland geen bloed of weefsel doneren, tenzij ze een jaar lang geen homoseks hebben.
Ook YouTube-ster Rutger Vink ('Furtjuh') is ontevreden met de gang van zaken. "Ik ben al jaren bewust géén donor. Dat vind ik heel asociaal en klote, mik vind het belachelijk dat ik als homo geen bloed en weefsel mag afstaan. Als ze me niet meer vies vinden, word ik ook donor." Ook vlogger Hjalmar Kemperman is ook bewust geen donor, hij wijdde er zelfs een vlog aan.
Stigma
In Nederland verzamelt Sanquin bloed. De organisatie heeft begrip voor de frustraties van homomannen. "Ik snap dondersgoed dat die regels als stigmatiserend ervaren worden. Maar we baseren ons puur op statistiek. Sanquin moet wel zakelijk kijken naar hoe ziektes zich verspreiden en hoe risico's voor de kwetsbare patiënt zo laag mogelijk kunnen worden gehouden", stelt woordvoerder Merlijn van Hasselt.
COC Nederland wil de vraag anders. "Wij vinden nog steeds dat de regel of je veilige seks hebt bepalend moet zijn voor je donatie, niet of je seks hebt gehad", stelt woordvoerder Philip Tijsma.
Tom van den Nieuwenhuijzen, weerlegt de kritiek dat hij met zijn weigering niet de juiste mensen treft. "Ik ben nog steeds niet dood, dus we hebben nog alle tijd om dit op te lossen."
En in België?
In België is men in principe ook automatisch donor, maar is de regeling niet zo expliciet als in Nederland. In België mogen homo- en biseksuele mannen sinds kort ook bloed doneren op voorwaarde dat ze twaalf maanden geen homoseks hebben.
Mister Gay Belgium 2017 Jaimie Deblieck wil zo veel mogelijk mensen, en in het bijzonder de LGBT-gemeenschap helpen, maar heeft begrip voor de negatieve reacties op de nieuwe donorwet in Nederland. Al heeft hij ook bedenkingen bij de nieuwe wet over bloeddonatie.
"Velen vinden de nieuwe wet al een stap in de goede richting, maar heel eerlijk? De wet betekent toch dat bijna geen enkele MSM bloed mag doneren? Ik ben van mening dat de regel of je veilige seks hebt bepalend moet zijn voor je donatie, niet of je seks hebt gehad. Ik zou graag bloed willen geven, want het blijkt jaar na jaar nog steeds nodig als we de acties van onder andere het Rode Kruis zien. Jammer dat ze mijn bloed nog steeds niet willen, ook al gaat in sommige gevallen over mensenlevens. Er is nog werk aan de winkel. Ik kan de frustratie en acties bij de Nederlandse homogemeenschap zeker begrijpen."
NOS, eigen verslaggeving