Excuseer? Çavaria reageert op uitblijven excuses Theo Francken
Onlangs veroorzaakten de uitspraken van Theo Francken over mannenlingerie een kleine mediastorm. Wij waren erg geschrokken van de Facebookpost van de staatssecretaris en eisten excuses. Die zijn er tot op heden niet gekomen. N-VA distantieerde zich wel van de uitspraak, maar riep Francken niet op het matje.
We leggen graag uit waarom we dat problematisch vinden en waarom we het moeilijk hebben met de publicatie van N-VA-reclame in ZiZo Magazine 144. (dit opiniestuk verscheen eerder in ZiZo Magazine 144, n.v.d.r.).
We hebben samen met N-VA veel bereikt voor holebi’s en transgenders de laatste jaren. Piet De Bruyn (N-VA) won nog altijd meer dan terecht een Çavaria Award voor het baanbrekende werk dat hij doet in de Raad van Europa. Maar een trein kan niet op twee sporen tegelijk rijden.
Waarom is de uitspraak van Theo Francken problematisch?
We focussen op de essentie van de Facebookpost, niet op de 11 aanpassingen/toevoegingen die later werden gedaan. Die luidde als volgt: “Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen.”
De wereld draait niet door
Laat ons duidelijk zijn: de wereld draait niet door. Onze maatschappij evolueert meer en meer naar een plaats waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat is een positieve evolutie. Vroeger was het heel duidelijk afgelijnd wat een man moest zijn en doen. Dat keurslijf komt steeds losser te zitten. Iedereen heeft ooit wel eens in een situatie gezeten waarin je je anders moet voordoen dan je bent. Iedereen weet dat dat geen leuk gevoel is en dat je daar niet gelukkig van wordt.
Dat mannen (en vrouwen ook trouwens) zich veel vrijer kunnen gedragen, draagt dus bij aan hun geluk. En we hebben het hier niet alleen over homo-, bi- of transmannen. Die vrijheid om te zijn wie je bent, komt iedereen ten goede. Ook mannen die al die “ongein” niet nodig hebben. Er is helemaal niets mis met in het stereotiepe plaatje passen. Dat is het mooie aan mensen de ruimte geven om zichzelf te zijn. Het maakt allemaal niet uit, doe maar lekker je ding.
Een voorwaarde is wel dat je niemand anders schaadt. En dat is net waar de uitspraak van meneer Francken problematisch is. Want is het nodig om mannen die geen lingerie willen dragen te verdedigen tegen dit fenomeen? Is er iemand die zegt dat alle mannen voortaan lingerie moeten dragen? Nee toch? De optie om mannenlingerie te kopen is er, that’s it.
Mannenlingerie een bedreiging?
Door de link te leggen tussen ‘mannen die lingerie dragen’ en ‘een wereld die doordraait’, laat je uitschijnen dat mannenlingerie een bedreiging is en dat de mannen die die lingerie dragen een probleem zijn. Bovendien ridiculiseert de term ‘ongein’ mannen die lingerie dragen, zich schminken, een sacoche dragen, hun wenkbrauwen epileren of zwanger worden. Je mag met hen lachen want ze zijn toch niet normaal.
De basis van holebifoob en transfoob geweld ligt net in dat soort gedachten. Wie niet voldoet aan wat als ‘een normale man’ of ‘een normale vrouw’ wordt gezien, mag je uitlachen want ze zijn abnormaal. Moet je rekening houden met dat soort mensen? Nee, want ze zijn toch abnormaal. Deze redenering leidt dan weer tot discriminatie en in extreme gevallen tot geweld.
Als abnormaal beschouwd worden heeft ook een gigantisch effect op je welzijn. Je zelfbeeld gaat naar omlaag, je weerbaarheid neemt af, je fysieke gezondheid lijdt eronder en de kans op suïcidale gedachten neemt dramatisch toe.
Normaal vs. abnormaal
Kortom, de maatschappij verdelen in normale en abnormale mensen, verdeeldheid zaaien in plaats van mensen dichter bij elkaar brengen, onbegrip aanwakkeren… het schaadt de gezondheid. Iedereen voelt zich wel eens ergens een buitenbeentje, omwille van op wie je verliefd wordt, omwille van je lichaam, je leeftijd, je job, je inkomen, je geloof, wat je op school deed, waar je goed of net niet goed in bent, waar je vandaan komt, enzovoort. Maar niemand wordt daarom graag uitgelachen, gediscrimineerd of aangevallen.
We zeggen niet dat Theo Francken het aanwakkeren van holebifobie en transfobie beoogde. Maar zijn uitspraak draagt wel bij aan de mechanismen die aan de basis van discriminatie van holebi’s, transgenders en andere groepen in onze maatschappij liggen. Daarom vragen wij ook zijn excuses. We willen niet dat holebifobe en transfobe mensen zich gesterkt weten door de uitspraak van de staatssecretaris. We willen dat hij dat duidelijk maakt. Niet door gewoon te zeggen dat hij het niet slecht bedoelde, maar door duidelijk te erkennen dat zijn uitspraak ongepast was.
N-VA distantieerde zich van de uitspraak maar riep Francken niet op het matje. Wij zijn voorstanders van de vrijheid van meningsuiting. Maar wanneer een mening zo’n negatief effect heeft op de maatschappij, verwachten we ook dat een lid van de federale regering, de nummer twee van zijn partij en een van de populairste politici van het land, zijn impact juist kan inschatten en zijn woorden beter wikt en weegt. Vergissen is menselijk, excuses kunnen veel rechtzetten, maar als die er niet komen kijken wij naar N-VA om meneer Francken daarover aan te spreken.
Dit opiniestuk verscheen eerder in de de gedrukte versie van ZiZo Magazine (nr 144) naast een advertentie van N-VA.
çavaria