Wie verdedigt holebirechten op de Russische grasmat?
In een open brief aan onze Rode Duivels roept Rémy Bonny op om een statement rond LGBT+ rechten te maken in Rusland. Bonny is redacteur bij ZiZo en doet onderzoek naar LGBT+ politiek in post-Sovjetrepublieken en Oost-Europa.
Beste voorzitter van de Belgische voetbalbond,
Beste bondscoach,
Beste team,
Heel het land kijkt vol spanning uit naar 18 juni. Dan mogen jullie opnieuw onze Belgische driekleur verdedigen op het wereldkampioenschap voetbal. Bij deze wens ik jullie veel succes.
Alleen vindt het WK dit jaar plaats in een land waar de politieke elite zich weinig aantrekt van de mensenrechten. Journalisten worden vervolgd en vermoord. Enige vorm van oppositie tegen het huidige regime van Vladimir Poetin wordt de mond gesnoerd. De voorbije jaren werd de holebi- en transgendergemeenschap in Rusland sterk geviseerd.
Na de val van de Sovjet-Unie is de Russische Federatie in een identiteitscrisis beland. In hun zoektocht naar een nieuwe interne vijand werd vrij snel de holebigemeenschap met de vinger gewezen. Strijden voor meer gelijkheid voor de holebi- en transgendergemeenschap kan niet in Rusland. De antipropagandawet heeft dat in 2013 ook officieel onmogelijk gemaakt.
Uit een rapport van Amnesty blijkt dat Rusland holebifobie ook buiten de landsgrenzen propageert
Door die wet – die vorig jaar nog veroordeeld werd door het Europees Hof voor de Rechten van de mens – is er een sterke toename van holebifoob geweld. Rapporten van Human Rights Watch, Amnesty en anderen stapelen zich op. De inhoud is bij momenten huiveringwekkend. Leden van (nationalistische) groeperingen lokken jonge homo’s via datingapps naar afgelegen plaatsen, om ze in elkaar te slaan of erger. Moord omwille van je geaardheid: dat gebeurt in Rusland. Als slachtoffers of nabestaanden al klacht durven indienen (Equal Rights Trust telde in 2016 meer dan 200 rechtszaken), blijkt dit nooit tot vervolging te leiden. Holebi's zijn door de Russische overheid vogelvrij verklaard.
Tsjetsjenië
Uit een rapport van Amnesty blijkt bovendien dat Rusland holebifobie ook buiten de landsgrenzen propageert. In zo goed als alle post-Sovjetrepublieken worden pogingen gedaan om gelijkaardige antipropagandawetten te introduceren. In Wit-Rusland, Azerbeidzjan en Kazachstan worden LGBT+ activisten actief vervolgd.
Je leest de rapporten, je aanhoort de verhalen. Onlangs vertelde de zeventienjarige Dima me dat hij al van kindsbeen af keihard gepest werd omwille van zijn geaardheid. Toen ik vroeg naar zijn grote droom zei hij: “Ik hoop ooit te kunnen verhuizen naar een plaats waar ik kan trouwen en kinderen kan opvoeden”. Is dat niet wat we allemaal willen in ons leven? Wel, in Rusland is dat onmogelijk.
Begin vorig jaar bereikten ons onheilspellende berichten vanuit de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Honderden homo’s werden er door de lokale overheid opgepakt, gemarteld en vermoord. De internationale gemeenschap beval Poetin een onderzoek naar de feiten, maar volgens de Russische president was er niets aan de hand.
Ik roep jullie op om met een regenboogattribuut de grasmat op te gaan
Tsjetsjenië mag ver weg zijn van de stadions waar het WK gespeeld zal worden, toch is het volgens de FIFA een officiële WK-regio. De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny doet dienst al uitvalsbasis voor rust- en trainingsmomenten van het Egyptische elftal. Daardoor steunt de FIFA onrechtstreeks het gruwelijke Tsjetsjeense regime. Jammer dat jullie het Egyptische elftal hier niet op aanspraken tijdens jullie oefenmatch onlangs.
Voetbal gaat niet over politiek, maar de organisatie van het WK wel. Door deel te nemen als elftal geef je mee gewicht aan het autoritaire regime in Rusland. Daarom is het belangrijk dat jullie een duidelijk signaal geven aan het regime van Poetin. Ik roep jullie op om met een regenboogattribuut de grasmat op te gaan. Zo maken jullie een vuist tegen het holebifobe deel van de Russische samenleving.
We waren als België het tweede land ter wereld om het holebihuwelijk in te voeren. Dat maakt ons op het vlak van LGBT+ rechten een voorbeeld op internationaal vlak. Maak ons dus niet enkel trots met jullie geraffineerde speelstijl, maar ook met waar jullie voor staan.
Vriendelijke groeten,
Rémy Bonny
Vriendelijke groeten,
Rémy Bonny
Deze open brief verscheen eerder in De Morgen.
Eigen verslaggeving