Belgisch- en Nederlands-Marokkaanse queers en hun bondgenoten reageren met video op haatboodschap influencer
Sofia Talouni, een influencer op Instagram, zette Marokkanen aan om queers op te sporen via datingapps. De Marokkaanse LGBTI+-gemeenschap reageert op de online klopjacht met ‘#Queer_Revolution_Morocco’. Podiumkunstenaar en activist Jaouad Alloul maakte samen met andere Belgisch-Marokkaanse en Nederlands-Marokkaanse queers en bondgenoten een filmpje om de boodschap te verspreiden.
“De LGBTI+-gemeenschap in Marokko zoekt medestanders om haar bestaansrecht kracht bij te zetten, ook en vooral buiten de gemeenschap. Er is een revolutie nodig waar we niet voor onszelf strijden, maar voor hen die het niet zelf kunnen”, zegt Alloul.
Vrijdag plaatste hij een filmpje op Facebook waarin hij en andere Belgen met Marokkaanse roots de boodschap tegen queer hunting verspreiden. “Het was belangrijk om een filmpje te maken met zo veel mogelijk Marokkanen. Mensen hebben nood aan representatie door mensen die wel hun stem kunnen laten horen en hun gezicht kunnen laten zien.”
“Ik spreek al jaren in de media over visibiliteit en allies van de Marokkaanse LGBTI+-gemeenschap, met ons filmpje hebben we ons verenigd. Een revolutie gebeurt nooit op één plek en aangezien er in België een grote Marokkaanse gemeenschap is, mogen trends als queer hunting niet naar hier overwaaien.”
“Het filmpje werd al bijna 200 keer gedeeld, waaronder ook door verschillende beleidsmakers”, aldus Alloul. “De boodschap is universeel. Niemand hoort gediscrimineerd te worden. Niemand verdient haat, racisme, seksisme, geweld en armoede. Geen enkel kind verdient het om te horen dat het niet genoeg is.”
Klopjacht
Twee weken geleden ging een klopjacht op Marokkaanse queers van kracht. Die kwam er nadat influencer Sofia Talouni, zelf trans vrouw, op een Instagram live tegen haar volgers zei dat ze homoseksuele datingapps moesten installeren. “Die apps tonen je de mensen in de buurt die de app ook gebruiken. Zij kunnen op 100 meter, 200 meter, of naast je in de zetel zitten”, zei Talouni. “Zelfs je man of je zoon kan de app gebruiken.”
Marokkanen maakten massaal valse profielen aan op Grindr en PlanetRomeo om queers in hun buurt op te sporen en te outen. Foto’s van de datingprofielen werden op Facebookgroepen gedeeld en de slachtoffers werden er uitgelachen, bedreigd en gekleineerd.
Homoseksualiteit is illegaal in Marokko en kan een gevangenisstraf tot drie jaar opleveren. Daarom loopt de Marokkaanse LGBTI+-gemeenschap bijzonder veel gevaar door publiekelijk geout te worden. Grindr en PlanetRomeo stuurden meteen waarschuwingsberichten naar de gebruikers in Marokko uit. Talouni’s Instagramaccount en de Facebookgroepen werden inmiddels verwijderd.
‘#Queer_Revolution_Morocco’
Op 19 april werd het manifest van de Marokkaanse queerrevolutie gedeeld op Facebook, een digitale campagne die om solidariteit met de gemeenschap vraagt.
De video die Alloul maakte, is een van de voorbeelden van solidariteit voor de campagne. “Mensen kunnen de video en het manifest delen op sociale media, artikels schrijven, vertalen, ons ondersteunen, luisteren, creatief zijn, enzovoort. Maar het belangrijkste is: nothing about us, without us”, zegt Alloul.
Excuses
Talouni reageerde recent op het voorval en bood haar excuses aan. “Het was niet mijn intentie om hen te outen”, zegt ze in The Moroccan Times. “Maar de homogemeenschap is de oorlog wel begonnen.”
Volgens haar deelde de gemeenschap haar profiel in radicale religieuze groepen met de tekst dat zij de Marokkaanse waarden niet respecteert. “Zij zetten mijn leven ook op het spel door mij te outen. Maar ik wil mijn excuses wel aanbieden aan de appgebruikers die mij niets misdaan hebben.”
Alloul begrijpt vanwaar Talouni’s reactie kwam. “Er is hypocrisie in de Marokkaanse cultuur. Biseksualiteit leeft bijvoorbeeld onder mannen omdat een seksuele relatie met een vrouw pas na het huwelijk kan. Alles gebeurt wel achter gesloten deuren. Maar mensen die homoseksueel zijn en trans vrouwen die sekswerk doen, worden wél verstoten. Talouni dacht de situatie te helpen door op die hypocrisie te wijzen, maar bracht daardoor mensen in gevaar. Het is mooi dat ze haar excuses aanbiedt, maar deze gesprekken kunnen op andere manieren gevoerd worden. Met deze queerrevolutie ben ik ervan overtuigd dat dat kan.”
-------------------------
Heb je naar aanleiding van dit bericht nood een aan een gesprek? Contact opnemen met de Lumi kan via www.lumi.be of 0800 99 533.
Eigen verslaggeving, Dipsaus, The Moroccon Times