Transgender, natuurliefhebber en 15-20 jaar oud? Welkom op ‘To the stars and back’
Transgender jongeren sporten, reizen en amuseren zich niet anders dan cis jongeren. Waarom is ‘Inside Out’, een jeugdbeweging voorbehouden voor trans en non-binaire jongeren, dan nodig? Bivakkeren met natuurvriendelijke latrines – de hudotent – biedt weinig privacy en ongewild ge-out worden is een nachtmerrie…..Is het antwoord zo eenvoudig? ZIZO sprak met een ‘plantje’ en met een ‘struik’.
“Scouts kan een enge plek zijn voor transgender jongeren. Onder de douche hoor je ‘Hoe groot is uwe piet?’ Ik heb er gewoon geen zin in om heel de tijd voorzichtig te moeten zijn. En voor non-binaire jongeren of diegenen die niet in het stereotiepe hokje van jongen of meisje passen, is het nog moeilijker: machogedrag, daar hebben we niks aan.” Aan het woord is een 14-jarige trans jongen met guitige ogen en tandpastaglimlach. Achter hem vang ik glimp op van een tienerkamer, met een raam dat uitzicht geeft op grauwe daken.
Het is begin februari en het sneeuwt. In de loop van het jaar 2021 wordt hij vijftien jaar, zo vertelt hij, en dus mag hij mee naar ‘To the stars and back’, en daar kijkt hij ontzettend naar uit! “Het is gewoon leuk om eens weg te zijn met leeftijdsgenoten die door hetzelfde gaan. Ik ga me op mijn plek voelen op het Inside Out weekend. Aan het kampvuur kunnen we praten over onderwerpen zoals binders (ondergoed voor trans jongens om de borsten af te binden en een platte borstkas te hebben), packers (broekvulling), awkward situaties en inside jokes binnen de transcommunity. En er zijn vormingen over coming-in (hoe je te weten kwam dat je trans bent), hormoonremmers en operaties. Als natuurliefhebber is dit dus twee vliegen in één klap”. Intussen nestelt de poes zich op zijn toetsenbord en belemmert mijn zicht.“Ik moet naar de tekenacademie”. Hij wil het Skype-gesprek duidelijk afronden maar aarzelt plots bij het afscheid “Je gaat toch niet schrijven waar het weekend doorgaat hé, onverwachte bezoekers willen we niet!”
Een veilige en geborgen plek, dat moet centraal staan. Kunnen de organisatoren dat bieden?
De organisatie van Inside Out is in handen van T-Jong - Wel Jong, niet Cis - onder de koepel van Wel Jong Niet Hetero. T-jong biedt trans jongeren de mogelijkheid om zich te amuseren op toffe activiteiten, in een veilige omgeving, met andere jongeren zoals hen, op een plaats waar iedereen zichzelf kan zijn. Denk aan een BBQ, een picknick, een spaghetti-avond, een pizza game party, een summerbar, een quiz, al dan niet gecombineerd met serieuzere aangelegenheden zoals voordrachten, discussiegroepen of brainstormings over gendergerelateerde topics.
De activiteiten staan open voor alle jongeren die zichzelf aanvoelen als transgender, in de ruime zin van het woord. Of men nu af en toe kleedt als “het andere geslacht” of permanent in de gewenste genderrol leeft. Of men nu zich ergens tussen of net buiten man of vrouw definieert of als 100% man/vrouw identificeert. Of men nu aan het begin van de sociale transitie staat, nog heel erg zoekende is naar wat men juist wil of de transitie al jaren achter de rug heeft. Of men nu een medische transitie wil of niet… het maakt niet uit.
Bij T-Jong zijn alle trans jongeren van 10 tot 30 jaar welkom.
Van plantje tot struik
De Insight Out activiteiten zijn specifiek voorbehouden voor 15 tot 20-jarige natuurliefhebbers, die van meet af aan actief betrokken kunnen worden bij de organisatie. Het groeit letterlijk van onderuit. Wie deelneemt, begint als ‘plantje’, en kan rijpen tot “overlever – een lid die al een heel jaar of meer dan drie keer meeging en wat mag helpen bij de organisatie”. Het meer serieuze werk ligt bij de “avonturier – minstens 17 jaar oud mét ervaring als leidinggevende in jeugdwerk”. Ik praatte via WhatsApp met een doorwinterde ‘struik’ – een coördinator of verantwoordelijke.
ZIZO: Hoe is Inside Out is ontstaan?
“Wel, ik ben een jongvolwassene, ik hou van buiten zijn en van avontuur. Mijn psycholoog zei me ooit ‘Zoek de natuur op! Het maakt je vrolijk, de natuur veroordeelt je niet, zij geeft je meer zelfvertrouwen!’ Met die woorden en goesting begon ik, samen met een andere struik, ‘Inside Out’. Trans, non-binaire en intersekse tieners bieden we een weekendje weg. Weg van de GSM, weg van het internet, en weg van eventuele stress. Gewoon back to basic met lotgenoten.”
ZIZO: Welke natuuractiviteiten zijn er in 2021?
“Het zijn vier activiteiten per jaar, telkens avontuurlijk én altijd in België. Het gaat van wandelen en fietsen tot kajakken. En de logies variëren van jeugdherberg tot tentje op een bivakzone. Door inhoudelijk verschillende activiteiten te organiseren willen we zoveel mogelijk jongeren aanspreken en de kans geven om deel te nemen.”
“Het eerste Inside Out weekend van 2021 kon in januari niet doorgaan vanwege Corona. We mikken nu op het weekend van 16 tot 18 april 2021. Overnachting is voorzien in een gebouw zonder bedden maar met kook- en toiletfaciliteiten. ‘To the stars and back’, geeft het al aan. We gaan leren sterren herkennen, het noorden vinden, survivaltechnieken leren, hoe een kompas gebruiken om te overleven in de natuur…. en dat combineren we met fel gewaardeerde transgendervormingen."
"Nadien is er een vierdaagse van 13 tot 16 mei 2021, waarbij we kamperen. Niet op een camping met gemeenschappelijke douche en waar je kampeerders met een rol WC-papier in de hand ziet lopen. Wel zetten we onze tenten op een stukje terrein dat door ons alleen afgehuurd wordt en het beschikbare sanitair is dus enkel en alleen voor ons."
"Verder in juli een fietstocht, gelimiteerd tot 14 deelnemers, en in september een wandeling met trekrugzak voor 8 of 9 jongeren.”
ZIZO: Waarom zo’n kleine groep?
“Sommige jongeren houden niet van grote groepen van 50 deelnemers, dat is te druk, die hindernis willen we uit de weg, dus wordt er bewust gekozen voor de kleinere groep. In de natuur sta je op je eigen benen, en merk je dat je best veel kan. Als het ons lukt om tijdens de activiteit een jongere (opnieuw) meer zelfvertrouwen te geven, dan is voor ons de missie geslaagd.“
"Aan de jongere, en zijn ouders, wordt gevraagd een medische fiche in te vullen. De struiken zijn vrijwilligers met een EHBO-opleiding en geen arts of psycholoog. Er is dus geen medische begeleiding of ondersteuning. Wel kan iemand die net buiten de leeftijdscriteria valt of mentaal in een moeilijkere fase zit, de kans krijgen om een deel van de activiteit mee te doen, bijvoorbeeld een dagje mee zonder de overnachtingen."
"We kijken echt naar elke kandidaat-deelnemer apart en bespreken samen wat fysiek en mentaal haalbaar is, het is maatwerk, dus wie vragen of twijfels heeft mag ons echt wel contacteren en dan zoeken we samen naar wat wel mogelijk is.”
“Om onze activiteiten zo toegankelijk mogelijk te houden, houden we de prijs laag: 40 euro voor de vierdaagse in mei.”
ZIZO: Hoe houden jullie de kostprijs zo laag?
“We werken voor bepaalde weekenden samen met een goede kok die reeds veel ervaring heeft én de maaltijdkosten laag houdt. Maar de kok gaat niet altijd mee, dus soms is minimale kookervaring handig: bij de wandelactiviteit gaan we bijvoorbeeld zelf koken op gasvuurtjes."
"Het materiaal voorzien we vooral door sponsoring. En plantjes die het financieel niet al te breed hebben kunnen bij ons een rugzak en/of slaapmatje lenen."
"En wij, struiken? Wij doen alles gratis.”
ZIZO: Hoe kun je inschrijven?
De ‘struiken’ zijn bereikbaar op de Facebookgroep Inside Out en op Instagram inside_out_t_jong. Geïnteresseerden kunnen ook e-mailen naar [email protected].
Het T-shirt en de sokken van Inside Out kunnen hier worden gekocht.
Eigen verslaggeving