Boerenzoon Tristan zoekt man op tv: “Ik werk in een harde stiel, maar je hoeft niet bang te zijn”
De coronacrisis doet presentatrices An Lemmens en Dina Tersago in eigen land Cupido spelen. Het nieuwste seizoen van ‘Boer zkt Vrouw’ op VTM trekt niet naar het buitenland én zorgt voor een primeur: de 25-jarige Tristan Swennen uit Ellikom gaat namelijk opzoek naar een man om zijn leven mee te delen. Stiekem hoopt hij om andere boeren die nog niet out zijn, een duwtje in de rug te geven. Want volgens de loonwerker en koeienboer is dat niet altijd evident in de boerenwereld.
ZIZO: Tristan, jij zorgt dit jaar voor ‘Boer zkt Man’. Hoe zijn de makers bij jou terecht gekomen?
Tristan (hij/zijn): “Ik werd gewoon ingeschreven door mijn twee beste vrienden. Ik had ze al lachend gezegd dat als ik ooit single ben, ze me mochten inschrijven voor dat programma. Een goed half jaar nadien was ik echt vrijgezel en toen hebben ze het gedaan. Al had ik gedacht dat ze het nooit zouden doen!” (lacht)
En nadien?
“Het productieteam is bij mij thuis geweest om over het programma te praten. Toen ben ik nog niet akkoord gegaan om deel te nemen, ik had twijfels. Nadien volgde er een tweede gesprek waar mijn ouders bij waren. En vanaf dan was het eigenlijk in orde.”
Berichtjes stromen binnen
Je twijfelde misschien om als homoseksuele boer mee te doen?
“Nee, ik twijfelde omdat onze boerderij vierhonderd jaar oud is! Niet hét gebouw om op tv in de kijker te zetten. En dat hoort er toch ook bij. Waarom zou er geen homo mogen meedoen? Ik ben uit de kast en heb geen problemen met wie ik ben. Dus nee, daarover heb ik niet getwijfeld.”
Je bent in ons land de allereerste boer die een man zoekt in het programma.
“Ik vind het leuk om de allereerste te zijn. Maar het had natuurlijk fijn geweest dat er in het verleden ook al homoseksuele boeren hadden deelgenomen.”
Je was voor het eerst te zien in de tweede oproepaflevering. Is je gsm daarna ontploft?
“Wel, ik had niet verwacht dat de mediahetze meteen zo groot ging zijn! Sinds die aflevering op tv is geweest, begint iedereen me aan te spreken. Ik krijg al veel berichtjes van mannen die zeggen dat ik hun type ben. En mijn volgers op Instagram en de vriendschapsverzoeken op Facebook stromen binnen. Sommige singles willen me los van het programma beter leren kennen. Maar dat is de bedoeling niet. Als ik op die berichten ga antwoorden, kom ik in een straatje zonder einde terecht.”
Klopt, ze moeten een brief schrijven. Hoop je op veel post?
“Het hoeven er zeker niet meer dan tweehonderd te zijn. Je hebt eigenlijk aan een paar mooie brieven en verhalen genoeg.”
Het klassieke gezin
Mogen er nu mannen met een handtas van Louis Vuitton op je erf verschijnen? Je was daarover nogal scherp op tv.
“Daar heb ik zoveel reacties op gekregen. Amai nog niet! Dat er bijvoorbeeld niks mis is met het dragen van zo’n handtas en dat ik enkel iemand wil waar je het maar ‘een beetje’ aan zou zien. Terwijl Dina me gewoon vroeg op welk type ik val. En sorry, ik val niet op verwijfde mannen. Maar het moet zeker niet de stoere machoman zijn. Je hoeft je niet te schamen over je homo zijn. Dus ik vind het niet erg als je dat opmerkt.”
Je zegt dat je met je deelname ook het taboe over homo’s in de boerenwereld wil helpen doorbreken. Leg dat eens uit.
“Dat taboe is er hoor. Omdat de boerenstiel een harde wereld is. Veel boeren kennen enkel die wereld waarin ze elke dag werken. Het is allemaal niet meer zo gesloten als vroeger, maar je werkt als boerenzoon toch heel nauw samen met je ouders. Dus dan blijven vele boeren of mannen in onze stiel in de kast. Want het ‘klassieke’ gezin is voor veel boerenfamilies belangrijk. Als je een bedrijf hebt waar je heel je leven lang voor gewerkt hebt, dan heb je als boer de hoop dat je nageslacht dat later verder zet.”
Honderden keren gelukkiger
Jouw ouders zijn ook boeren. Hoe reageerden zij op je coming-out?
“Dat is positief uitgedraaid. Onze pa is een echte boer, dus ik ben ook eventjes bang geweest. Zijn positieve reactie is erg belangrijk voor mij geweest. Mijn ouders vinden dat elk kind gelukkig moet zijn. Nu zijn ze allebei supertrots. Ze vinden het mooi dat ik misschien andere holebi’s help om die belangrijke stap in hun leven te zetten.”
Veel boeren zitten nog in de kast. Wat zou je tegen die collega’s willen zeggen?
“Je bent honderden keren gelukkiger als je er open over bent. Dat is de raad die ik kan geven, maar dat geldt voor iedereen die nog in de kast zit. Uiteindelijk ligt het probleem niet bij jezelf, maar bij anderen die er niet mee om kunnen.
Ik kom nu uit voor mijn geaardheid en ik kan zeggen dat je niet bang hoeft te zijn. Of ik nu boer of kapper ben. Dat maakt helemaal niet uit. Uiteindelijk heb ik het gezegd om mezelf gelukkig te maken. Want ik had geen rolmodellen of andere collega’s die al out waren.”
Wanneer is ‘Boer Zkt Man’ voor jou geslaagd?
“Als ik op het einde van de rit een partner heb waarmee ik mijn leven wil delen. Ze moeten interesse tonen in de boerenstiel, maar mijn toekomstige match moet er niet tot in detail mee bezig zijn. En als dat niet zo is, hoop ik op veel vriendschap met die mannen. En dan gaat het leven gewoon verder.”
‘Boer zkt Vrouw - Home Sweet Home’, dit najaar op VTM. Bekijk online de aflevering waarin Tristan zijn oproep doet.
Eigen verslaggeving