'Het Seksboek' van Goedele Liekens: Niet een zoveelste handleiding van verleiden tot klaarkomen
Het idee van "Alweer een seksboek?" sijpelt door de opbouw van mijn recensie. Ik bedoel maar, heeft Goedele Liekens al niet alles over seks geschreven? En is seks niet iets wat je doet in plaats van erover te schrijven? En wat met de ondertitel ‘Alles over lichaam, liefde en seks’ in een boek dat 264 pagina’s telt? Serieus, álles? ‘Alles’ is relatief. Er zal altijd wel iets ontbreken. ‘Het seksboek’ is hier geen uitzondering op. Het boek is wél een verrassing van formaat. Het is Goedele Liekens op haar allerbest, het brengt nieuwe inzichten en maatschappelijk bedenkingen en het verleidelijke ‘alles’ geeft net zoals bij seks, zin in meer.
Maar dan zal je het zelf moeten doen, dat verder lezen. Dat doet het boek. Het doet je verder lezen. In het boek en buiten het boek. Over je eigen lichaam, over polyamorie, over seksverslaving of over libido. Over wat je nu eigenlijk eens zou willen weten, geeft het seksboek de perfecte aanzet naar meer. Dat is net verfrissend aan het boek. Het is niet een zoveelste handleiding van verleiden tot klaarkomen. Het doet hunkeren naar meer kennis. Het is niet ‘Goedele weet alles en zal het eens uitleggen.’ De auteur heeft alle zintuigen gebruikt om dit boek te schrijven en het werkt. Het boek leest als een belevenis, als een zintuiglijke prikkeling, in liefde of in puur genot.
Goesting om verder te gaan komt zeker aan bod met de Expert-talks die de psychologe aan het woord laat. Naast de bedenkingen van de seksuologe, is de expertise van Sandra Van den Eynde (‘Lesbische liefde’), ‘Testosteron’, ‘Variaties in sekskenmerken’, ‘Sperma’ van Guy T’Sjoen, ‘Genitale pijn’ van Marijke Dewitte, aangevuld met bijdragen van Jelto Drenth, Mireille Merckx en Rik van Lunsen de perfecte aanvullers op de hoofdstukken. Het geeft zin om meer te weten over dat ‘alles’ van je lichaam, je liefde en seks.
Ik heb de weetjes kunnen smaken. Korte berichtjes waarmee je je eigen seksuele opvoeding kan updaten wanneer je smalltalk hebt aan de koffiemachine of op zondag aan de familietafel. Dat gaat over verkeerde overtuigingen, van raphe tot priapisme. Leuke borrelhapjes om meer appetijt te hebben.
Ten slotte staat in de inleiding: “Zoals in al mijn boeken schrijf ik nu voor de handigheid over een klassieke man-vrouw relatie. Dat betekent uiteraard niet dat het niet over een man-man of vrouw-vrouw relatie zou kunnen gaan.” Het is een steeds weerkerend zinnetje in ieder boek over seks. Seksualiteit onder mannen is niet hetzelfde als seksualiteit tussen een man en een vrouw. Als afstuderende gay sexpert met meer dan 30 jaar ervaring in schrijfsels, lijf, liefde en lust wil ik dat onderstrepen. De bijdrage van professor Alexis Dewaele ‘Mannen die seks hebben met mannen’ geeft ons in twee pagina’s geschiedenis, cijfers en een handleiding voor anale seks. Zeker goed bedoeld en zoals ik al zei, hier wil je verder over lezen. Maar seks tussen mannen gaat over zoveel meer.
Ook al is 14 februari in mijn ogen de meest overschatte dag van het jaar, ik zou het boek zeker als Valentijnscadeau willen geven of krijgen. Voor de achterflap. Voor lichaam, voor liefde… en voor seks! Voor alles dus.
‘Het seksboek – alles over lichaam, liefde en seks’ van Goedele Liekens, met bijdrage van Prof. Dr. Guy T’Sjoen, Prof. Dr. Mireille Merckx en Jelto Drenth. Uitgeverij Lannoo, 264 pagina’s.
Eigen verslaggeving