Vlaamse overheid lanceert website voor intersekse personen
Op 26 oktober, de internationale Voorlichtingsdag over Intersekse, lanceerde de Vlaamse Overheid de website ideminfo.be, een digitaal informatieplatform rond (lichaams)variaties in sekse-kenmerken (intersekse/dsd).
Intersekse personen zijn mensen die 'geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw'. Het komt veel vaker voor dan men denkt, naar schatting is ongeveer 1,7 procent van de wereldbevolking intersekse, wat een even groot deel van de mensheid is als personen geboren met rood haar.
Het gaat om natuurlijk voorkomende variaties in menselijke lichamen, waar meestal geen gezondheidsproblemen mee gepaard gaan. De meeste problemen komen voort uit het feit dat onze maatschappij gekenmerkt wordt door een strakke binaire tweedeling tussen man en vrouw, met bepaalde verwachtingen hierover.
Operaties op intersekse kinderen
Intersekse personen worden bijgevolg vaak op heel jonge leeftijd al geopereerd om aan die normen te voldoen, ook al is dit medisch gezien niet noodzakelijk, waarbij er beslissingen over hun lichaam worden genomen, zonder dat ze hier zelf inspraak in hebben.
Intersekse activisten ijveren wereldwijd al jarenlang voor een verbod op dit soort ingrepen. Hierbij kaarten ze steevast aan dat de gevolgen van dergelijke operaties niet onderschat mogen worden, deze gaan van pijn, over afhankelijkheid van hormonale behandelingen, tot depressies en suïcide.
Er wordt op ideminfo.be weliswaar kort aangehaald dat deze ingrepen veroordeeld werden door de Verenigde Naties, maar er wordt niet in detail op ingegaan, en er wordt geen duidelijke stem gegeven aan de organisaties die hiertegen opkomen met hun argumenten.
Human Rights Watch heeft net als verschillende andere instanties dit soort “normaliserende” geslachtsoperaties die in België nog steeds plaatsvinden, gekenmerkt als een schending van de mensenrechten. Verschillende landen beginnen hierdoor stappen te zetten om “geslachtscorrigerende” operaties op kinderen te verbieden indien deze niet levensnoodzakelijk zijn.
In De Standaard geeft Martine Cools, afdelingshoofd kinderendocrinologie aan het UZ Gent, aan dat er moet worden uitgesteld tot op latere leeftijd wanneer mogelijk, maar ze wil niet weten van een verbod op genitale heelkunde bij kinderen. Dat is ook de insteek die duidelijk wordt gevolgd op de website ideminfo.be, en die in lijn is met de huidige Belgische wetgeving, waarbij ouders kunnen beslissen over medische ingrepen op minderjarige kinderen, zonder dat deze hier een stem in krijgen.
Gemengde reacties
Genres Pluriels, een Belgische organisatie die zich onder andere specifiek inzet voor de rechten van intersekse personen, betreurt het dat er bij het opzet van de website, niet meer werd geluisterd naar de input van organisaties die betrokken zijn bij deze materie. Het is voor hen onacceptabel dat de website vertrekt van een puur medische invalshoek, waarbij de intersekse conditie beschouwd wordt als een pathologie, en die operaties op kinderen als een “oplossing” ziet.
Çavaria vindt de website een lovenswaardig initiatief, gezien het grote gebrek aan informatie over intersekse condities en zichtbaarheid van intersekse personen.
Net als Genres Pluriels vinden ze het het echter spijtig dat er op de website niet meer aandacht werd besteed aan de mensenrechten. "Er wordt vertrokken van een pathologiserende invalshoek en de standpunten van de intersekse beweging zelf komen onvoldoende aan bod. Hierdoor draagt de website niet bij tot de emancipering van intersekse personen en wordt hen ook geen positieve zichtbaarheid gegeven", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs.
Hoewel de website mooi is opgesteld en met veel aandacht voor detail in elkaar is gestoken, maken de zeer academische en medische insteek, ze niet meteen toegankelijk voor wie niet goed op de hoogte is van de materie.
Genres Pluriels, BeOut, De Standaard