Çavaria lanceert e-learning voor bedrijven om SDG’s met LGBT-inclusie te combineren
Bedrijven die inzetten op de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties verbeteren hun prestaties aanzienlijk beter dan bedrijven die dat niet doen. Çavaria en FOS ngo ontwikkelden een gratis e-learning voor bedrijven die ermee aan de slag willen gaan op een LGBT-inclusieve manier. “De e-learning is een startpunt. Eén vorming over LGBT-inclusie is niet genoeg om een structurele verandering teweeg te brengen, een duurzame werking is efficiënter”, zegt Eva Declerck, beleidsmedewerker van çavaria.
De Verenigde Naties werkten zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen uit die mens, welvaart en planeet met elkaar combineren. De SDG’s vormen “een actieplan om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen”, zoals op de website te lezen staat. Daarvoor moeten die drie onderdelen in hun geheel worden aangepakt – alleen op welvaart inzetten, is bijvoorbeeld niet genoeg. Om daarin te slagen, zijn vrede en partnerschap nodig.
“‘Laat niemand achter, waar je ook woont of wat je persoonlijke identiteitskenmerken ook zijn’ is de boodschap achter de SDG’s”, zegt Declerck. “De LGBT-gemeenschap wordt er niet expliciet in vermeld, maar die boodschap is universeel toepasselijk en geldt dus ook voor hen.”
Waardig werk
“De SDG’s zijn ontwikkeld voor de lidstaten van de VN en dat is duidelijk als je ze leest,” zegt Declerck, “maar partnerschap houdt in dat iedereen hun steentje bijdraagt om de doelstellingen te behalen; ook bedrijven, het middenveld en elke burger. Het kader is goed toe te passen in een bedrijfscontext.”
Een bedrijf dat met de SDG’s aan de slag gaat en een LGBT-vriendelijke werkomgeving creëert, doet het beduidend beter dan bedrijven die dat niet doen. “Dat wordt in de eerste drie tot vijf jaar al duidelijk. Zowel op korte als op lange termijn speelt het in het voordeel van het bedrijf: je trekt meer talent aan, je werknemers voelen zich goed op de werkvloer en presteren beter. Het is dus niet dat je er maar even de winst van ziet.”
Daarom lanceerde çavaria een gratis e-learning voor bedrijven die hun schouders onder de SDG’s willen zetten. De focus ligt daarbij op SDG 8, waardig werk, en hoe dat op een LGBT-inclusieve manier kan. Çavaria werkte samen met de ngo FOS, die op waardig werk inzet, en met South African LGBT+ Forum, een Zuid-Afrikaanse koepelorganisatie voor LGBT+-netwerken die aan inclusieve werkomgevingen bouwen. “FOS heeft de expertise over waardig werk, çavaria kent de uitdagingen en oplossingen voor LGBT-inclusie op de werkvloer, en voor bedrijven die vestigingen in het buitenland hebben, is een partnerschap met de lokale LGBT-organisatie belangrijk”, zegt Declerck.
Naast de achtergrond van de SDG’s (wat zijn ze, waarom zijn ze belangrijk?) geeft de e-learning voorbeelden mee van bedrijven die het al goed doen en instrumenten die je kunt gebruiken, zoals een inclusiescan die de volgende stappen bepaalt.
Begeleiding op maat
De e-learning toont hoe je als Vlaams bedrijf met buitenlandse vestigingen, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, de SDG’s en LGBT-inclusie implementeert: “Eerst moet je je context kennen, zowel de algemene als die van de LGBT-gemeenschap, zodat je op de hoogte bent van de uitdagingen. De tweede stap is contact opnemen met de lokale LGBT-organisatie, aan wie je vraagt hoe je kunt samenwerken. Door de samenwerking met South African LGBT+ Forum is het duidelijk hoe je dat bijvoorbeeld in de Zuid-Afrikaanse context doet. Als derde stap pas je de algemene richtlijnen over LGBT-inclusie die je bedrijf heeft aan aan de context die je nu kent. De vierde en laatste stap is dat op een duurzame manier te doen en dus een langdurig traject op te zetten, want met één vorming breng je geen structurele verandering teweeg.”
Declerck benadrukt dat de e-learning een startpunt is en ter inspiratie dient. “Daarna kan een Vlaams bedrijf altijd bij KLIQ (het vormings- en trainingscentrum van çavaria, red.) terecht om begeleidingen op maat te krijgen. KLIQ helpt bij de implementatie van een nieuw beleid of geeft specifieke trainingen. Na bijvoorbeeld een jaar is er een evaluatie: wat is er goed gegaan en waar kan het nog beter?”
Lunch and learn
Bij de lancering van de e-learning horen ook online lunch- en learnsessies, die elke laatste donderdag van februari, maart en april zullen plaatsvinden. “Telkens zal er een keynotespeech zijn door çavaria, FOS of het South African LGBT+ Forum met extra info over de e-learning. Daarna is er tijd voor vragen. Iedereen kan meevolgen, het duurt maar een uurtje, perfect voor tijdens de lunch”, legt Declerck uit.
Eigen verslaggeving