Inspiratie voor LGBTIQ+-taalgebruik
Hoe moet dat exact, genderneutraal taalgebruik? Waar vind je toelichting bij LGBTIQ+ woordgebruik? Wat zijn de meest essentiële LGBTIQ+ termen? Of zoek je inspirerende queer citaten? Onze redacteur geeft je tips.
Adequaat LGBTIQ+ taalgebruik kreeg recent aandacht. ZIZO plaatste op 26 februari 2021 een artikel van gastauteur Edelhart Kempeneers, arts-directeur en specialist welzijn op het werk bij Attentia. Dr. Kempeneers hekelde onbewuste discriminatie in het taalgebruik van dokters en pastte zijn schrijfstijl aan: “Wanneer ik het heb over covidvaccinaties en bepaalde doelgroepen, schrijf ik niet over ‘covidvaccinaties bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven’, maar wel over ‘covidvaccinaties bij zwangerschap of borstvoeding’".
En een paar dagen later, op 2 maart, verscheen op de VRT-website het opiniestuk van Anke Strubbe, bestuurslid van de LGBTQ+ studentenvereniging Spectrum Leuven. Strubbe roept op om vaker neutrale voornaamwoorden te gebruiken zoals "die", en de media kunnen daar een belangrijke rol in spelen, vindt ze.
Sommige non-binaire mensen willen niet met "hij" of "zij" aangesproken worden, genderneutrale “die” (enkelvoud) gebruiken is een eerste stap. Maar waar vind je informatie als je het echt goed wil doen of mee wil zijn? ZIZO wijst je de weg naar drie bronnen.
Woordenlijst
Op zoek naar een woordverklaring? Of wil je weten of je wel de meest LGBTIQ+ inclusieve term gebruikt? De verklarende woordenlijst van çavaria helpt je alvast op weg én wordt up to date gehouden. Taal is immers constant in verandering. Sommige termen die vijf jaar geleden enorm populair waren, worden nu niet meer gebruikt. Termen die nu onbekend zijn kunnen binnen een jaar dan weer massaal gebruikt worden. Het is dus goed om te weten dat de woordenlijst op een reflectie is van het huidige taalgebruik en de huidige terminologie.
Boeken
Wil je iemand die worstelt met adequaat LGBTIQ+-taalgebruik een leuk kadootje geven of op een ludieke manier introduceren in correct taalgebruik, dan kan dat met het Engelstalige naslagwerkje “From Ace to Ze. The little book of LGBT Terms”, uitgegeven door Summersdale Publishers. Een handige gids voor de LGBTIQ+-newbie die de meest essentiële terminologie over gender, sexualiteit en LGBTIQ+-identititeit zoekt. Harriet Dyer verklaart in het zakwoordenboekje ‘trigender, novosexual, nowomaromantic, deadnaming’ en afkortingen zoals ‘FTF, GSRM’.
Je kan intelligent overkomen door eens een Latijnse spreuk, uitdrukking of levenswijsheid van een bekende persoon in de conversatie te gooien. Zoek je inspiratie in die richting, dan is “Pocket Queer Wisdom” een leuk hebbedingetje. Je leest er magische woorden van ‘queer heroes who changed the world’ (queer helden die de wereld veranderden, redactie). Van uitspraken door hardcore politieke activisten, popcultuur iconen, en non-binaire pioniers tot een lesbienne in de ruimte, … het Hardy Grant boek biedt parels van wijsheden. “No one can make you feel inferior without your consent” (niemand kan je inferieur doen voelen zonder je toestemming, redactie) zei Eleanor Roosevelt. Of wat dacht je van de quote van Peter Tatchell, een Britse mensenrechtenactivist: “Don’t accept the world as it is. Dream about what the world could be – and then help make it happen.” (Aanvaard de wereld niet zoals het is. Droom van een wereld zoals het zou kunnen zijn - en help het waar te maken, redactie)
--------------
From Ace to Ze. The little book of LGBT Terms is verkrijgbaar bij LGBT+-boekhandel Kartonnen Dozen.
Eigen verslaggeving