“Kruimeldief”: een melancholische terugblik op het verleden
Dit jaar brengen de zussen Hind en Zahra Eljadid hun literair debuut uit bij uitgeverij EPO. Hind is een woordkunstenaar en Zahra is beeldend kunstenaar, beiden afkomstig uit Antwerpen. Het boek draagt de naam “Kruimeldief”. Je kunt het beschrijven als een melancholisch poëtisch verhaal waarin niets verbloemd wordt.
Het boek telt honderdzestig pagina’s. Daarnaast is er ook een audioboek die Hind zelf heeft ingesproken, wat ik enorm apprecieer. Ze heeft een aangename stem heeft om naar te luisteren. Het omslagontwerp en de illustraties in het boek werden verzorgd door haar zus Zahra Eljadid.
Het boek geeft ons een blik op de harde jeugdjaren van de zussen. Er komen verschillende thema’s aan bod: afscheid en terugkijken naar het verleden; liefde en de ziekte van hun moeder; angst, armoede en een moeilijke thuissituatie, zijn enkele terugkerende onderwerpen. Voordat ik begin te lezen heb ik al hoge verwachtingen, “Misschien wel het debuut van het jaar” staat er op de achterflap, wat ik prachtig verwoord vind. Ik verwacht dat het een enorm melancholisch en meeslepend verhaal zal zijn. Volgens mij is dit een verhaal waarin je opgeslorpt wordt en waarin je jezelf kunt verliezen.
Illustraties
De illustraties in het boek maken het mogelijk je visueel voor te stellen wat er beschreven wordt. De tekeningen brengen vaak een sombere en weemoedige sfeer teweeg, wat volledig past bij het verhaal. Zahra Eljadid, de illustratrice, gebruikt vaak donkere aardse kleuren voor de tekeningen. Sommige beelden zijn enkel in zwart-wit en geven een wat grimmige sfeer. Hier en daar komen er ook wat meer kleurrijke tekeningen in voor.
De personen die in het boek voorkomen zijn Hind, Zahra en hun moeder. De focus ligt vooral op Hind. We volgen haar gedachten en gevoelens doorheen het hele verhaal. Ook spreekt Hind over haar vader en haar stiefvader. Ze blikken het vaakst terug naar momenten die ze beleefden met hun moeder, die op jonge leeftijd erg ziek werd. De zussen Eljadid zijn op vroege leeftijd volwassen moeten worden, al van kinds af aan namen ze de zorg van hun zieke moeder op zich. Hind beschrijft pijnlijke momenten uit het verleden, maar toch is het ook mooi om te lezen hoe het gezin zich samen sterk heeft kunnen houden doorheen de jaren.
Hind spreekt ook over haar thuissituatie in haar jeugd. Haar ouders waren gescheiden, en op een bepaald moment komt Hinds agressieve vader aan bod. Hinds stem houdt de spanning erin met de manier waarop ze voorleest. Sommige passages zijn nogal shockerend. Het is niet gemakkelijk om te schrijven over je moeilijke verleden, maar de achtergrondverhalen verduidelijken de situatie van het gezin.
"Het is een verhaal dat kwetst en ontroert"
In “Kruimeldief” krijgen we dus een zicht op Hinds en Zahras jeugdjaren. Het is een verhaal dat kwetst en ontroert. De gebeurtenissen kun je je goed voorstellen door de manier waarop het geschreven is. Hinds stem en Zahra’s illustraties helpen hier ook bij. Hind schrijft op zo’n manier dat de pijn en angst die zij ooit voelde, voor de lezers voelbaar worden. Ze schrijft vooral over nare gebeurtenissen uit het verleden en hun zieke moeder. Doorheen het boek lees je ook hoe de zussen Eljadid hun moeder langzaamaan zien aftakelen. Deze stukken zijn ontroerend, zeker als je weet dat Hinds moeder op jonge leeftijd met de ziekte te maken krijgt. In het boek verbloemt Hind deze tragische gebeurtenissen niet.
De opmaak van de tekst is ook interessant. De soms grote witruimtes tussen de alinea’s geven je de tijd om het vorige deel even te laten bezinken. Je kan dit ook voelen aan Hinds stem, het is poëtisch. Op sommige bladzijden, zoals bij gedichten, is de tekst wat gestructureerder. Er komen soms rijmverzen voor die meer voelbaar zijn als je het audioboek erbij beluistert.
Audioboek
In het audioboek horen we Hind soms meer vertellen dan wat er in het boek staat, wat een leuke extra is. De toevoegingen in het audioboek gaan vaak over de emotionelere stukken. Zo komt er een deel voor waarin Hind een monoloog naar voren brengt, waarbij ze spreekt over haar gevoelens en ze haar vragen richt naar haar vader. Deze monoloog raakte me erg omdat je Hinds emoties sterk kan voelen in haar stem. Op het einde van een ander hoofdstuk komt er een tekst in dichtvorm voor: hierin spreekt Hind acht pagina’s lang in twee woorden. Dit stuk is erg aangrijpend: het fascineert me dat met enkel twee woorden weinig, maar toch veel verteld wordt. Veel informatie wordt er niet vrijgegeven, maar toch laat het veel aan de verbeelding toe.
Het boek eindigt met een emotionele brief van Hind aan haar moeder. Het audioboek geeft ons nog een extraatje: het eindigt met Hind die in dichtvorm vertelt op welke manieren ze lijkt op haar moeder en vader. In “Kruimeldief” vertelt Hind ongefilterd over haar verleden. Het is een boek dat raakt. Hinds emoties worden er puur en rauw in beschreven. Het boek is voor al wie houdt van verhalen met een melancholische touch.
Kruimeldief is verkrijgbaar bij LGBT+-boekhandel Kartonnen Dozen.
Eigen verslaggeving