Strong enough: Wat zorgt ervoor dat mensen geweld gebruiken tegen LGBT? En hoe ga je ermee om?
In het Call It Hate-project werd in tien Europese landen de attitude tegenover LGBT’s en haatmisdrijven onderzocht. We goten de meest opvallende resultaten uit België in vier cartoons en legden die voor aan verschillende duo’s van LGBT-personen en hun bondgenoten.
Wat maakten de cartoons los? ZIZO zweeg en luisterde naar wat de duo's te zeggen hadden. Deze week: Wat is een haatmisdrijf? Wat zorgt ervoor dat mensen geweld gebruiken tegen LGBT? En hoe ga je ermee om?
Een haatmisdrijf is een misdrijf waarbij haat, misprijzen of vijandigheid tegenover een groep mensen die een persoonlijk kenmerk delen één van de motieven is . Als dit gebeurt op basis van je seksuele oriëntatie of genderidentiteit, spreken we over holebi- of transfobe haatmisdrijven. Je wordt, met andere woorden, het doelwit van fysiek, verbaal, materieel of seksueel geweld om wie je bent.
Wat heeft ervoor gezorgd dat jij je als persoon aangevallen voelt ten opzichte van iemands genderidentiteit of -expressie? - Davide
Een haatmisdrijf heeft niet enkel een impact op het slachtoffer zelf, maar ook op de ruimere groep van mensen die hetzelfde kenmerk delen. Bij holebi- en transfobe haatmisdrijven is dit dus de LGBT-gemeenschap. Een rechter in België kan daarom zwaardere straffen opleggen wanneer er bewijs is dat het om een haatmisdrijf gaat.
Volgens de bevindingen van het Call It Hate-onderzoek erkent bijna de helft van de Belgen dat de effecten van een haatmisdrijf groter zijn dan die van een misdrijf zonder haatmotief (46%), één op de vier denkt van niet (24%) en één op de drie heeft daarover geen mening (31%). Bij de vraag of strafverzwaring aan de orde is, zijn de Belgen wel voorstander van zwaardere straffen in het algemeen, maar niet extra in het geval van een haatmisdrijf. Veel Belgen zijn zich dus wel bewust van de brede impact van haatmisdrijven maar vinden niet dat dit zwaarder moet worden bestraft.
Trek je mond open. Laat ze weten dat je je niet laat doen. Je hebt het recht om grenzen te trekken - Lawrence
In het LGBT-onderzoek van het Fundamental Rights Agency van de Europese Unie uit 2012 vermeldt één op de vier Belgische LGBT-personen dat ze in de laatste vijf jaar fysiek of seksueel zijn aangevallen of bedreigd met geweld (27%). Bovendien gaf meer dan de helft van hen aan dat het laatste incident dat ze meemaakten gedeeltelijk of volledig gebeurde omdat zij gezien werden als holebi of transgender (55%).
Ik denk wel dat sommige mensen zouden denken: ‘je zoekt het zelf’, terwijl dat niet zo is want die probeert zichzelf te zijn - Thalia
Mathias
"Hoe vaak hoor ik het niet zeggen ‘Pride is overbodig‘, ‘Pride is carnaval geworden’ of nog straffer ‘Ik ben homo, maar ik vind Pride walgelijk!’ En dat zijn allemaal meningen, die ieder mag hebben, maar daarom hoef je die niet op te dringen... Want Pride blijft vooral broodnodig. Het is jammer om te beseffen dat - waar mensen veel verbetering ervaren - het onverdraagzame geroep ook weer luider en extremer klinkt in 2019.
Dus laten zien hoe talrijk en vooral hoe ongevaarlijk we zijn, moeten we blijven doen! En liefst ook samen, als mensen in alle maten, geuren en genders. Met liefde voor het leven, voor elkaar en bovenal voor onszelf!
Dat is eigenlijk het enige wat we willen, toch? Onszelf zijn, zonder compromis, zonder kopstoten of bedreigingen te ontvangen - Mathias
Natuurlijk kijk ik zelf soms ook bedenkelijk naar bepaalde outfits, niet omdat ik bepaalde kledingstukken als ‘slecht representatief’ veroordeel, maar omdat ik vind dat de maat soms gewoon niet klopt. Zo zal er ook wel eens bedenkelijk naar mij worden geloerd, maar dat geeft niemand het recht mij te bespuwen, te beroepen of erger. Ik kan (en zal misschien ooit) een boek schrijven over toestanden en reacties en - voor mij - onverklaarbare praktijken zoals voetbalmania, vrouwenonderdrukking en religie. Ik mag mijn meningen daarover ventileren, maar zonder geweld! Dat is eigenlijk het enige wat we willen, toch? Onszelf zijn, zonder compromis, zonder kopstoten of bedreigingen te ontvangen.
Ja, Pride wordt waarschijnlijk wel zeer uitbundig 'versierd en gevierd', misschien wel als compensatie voor het feit dat we de rest van het jaar toch geregeld op onze tenen moeten lopen voor onze veiligheid. Maar het is vooral veel liefde en leven dat ik voel op de Pride-wagen, bij mijn Pride-collega's en bij de Pride-toeschouwers! Ik heb het woord 'Pride' nu wel genoeg laten vallen, dus laten we het als afsluiter gewoon vertalen... Trots, want dat is wat ik ben! Op m'n innerlijke zelf, op m'n uiterlijke zelf en op iedereen die verdraagzaam en respectvol is... Trots!!!
En even melden: mijn tekstje was nog niet koud of ik werd op de fiets weeral nageroepen… Broodnodig indeed, die Pride!"
Thalina
"Ik heb persoonlijk niet veel ervaringen met haatmisdrijven. Ik bedoel dan: dat ik in een situatie ben gekomen waar er fysiek geweld gebruikt werd tegen mij, een vriend(in) of een familielid. Wel ben ik onlangs heel erg geschrokken van een bericht dat een vriend van me deelde via Facebook waarbij het ging over de moord op LGBT-activiste . Dan ben je je ervan bewust dat er in het verleden al veel slachtoffers gevallen zijn en dat het nog steeds gebeurt. Ik kan niet in het hoofd van zo'n daders kruipen. En er komen allerlei vragen en gevoelens naar boven. Woede en verdriet, maar ook angst.
Ik hoor van vrienden dat ze misschien niet zelf, maar wel vrienden of kennissen hebben die als homo liever niet hand in hand over straat lopen. Uit angst. Dat speelt nog altijd. Ik kan mij zelf niet voorstellen hoe dat voelt. Zulke misdrijven komen ook in alle culturen voor en ik heb geen idee hoe je het zou kunnen stoppen of ermee omgaan.
Ik kan bij enkele mensen terecht in m’n vriendengroep als ik er behoefte aan heb om erover te praten - Thalina
Van verbale agressie ben ik dan weer wel verschillende keren slachtoffer geworden. Omwille van m’n huidskleur. De ene keer erger dan de andere. Ik wil er liever niet over in detail gaan maar het gaat elke keer over zinloze en haatdragende woorden en daden. Ik weet niet of je ertegen kan vechten. Ik kan wel bij enkele mensen terecht in m’n vriendengroep als ik er behoefte aan heb om erover te praten. En daar ben ik heel dankbaar voor. Ik hoop dat iedereen die daar nood aan heeft dat ook kan. Ik zou graag een community zien groeien waarin we op een respectvolle manier met iedereen omgaan en elkaars uniekheid waarderen."
Heb je nood aan een luisterend oor of ben je op zoek naar informatie? Neem dan contact op met Lumi via www.lumi.be, [email protected] en op 0800 99 533.
Eigen verslaggeving