Hoe meer je praat, hoe meer de profielfoto te zien is: Himoon, nieuwe Belgische LGBTQ+ datingapp
Recensent Sacha Verheij testte de nieuwe datingapp Himoon uit. "In Himoon wordt de foto vervaagd en match je op persoonlijkheid."
Het gebruik van datingapps is de normaalste zaak van de wereld geworden bij de jongvolwassen. Iedereen ken het swipe-principe: bij geen interesse swipe je de foto naar links en bij interesse naar rechts met de hoop op een match.
Een paar jaar geleden vond Louis Dresse, een van de oprichters van Himoon, zich al swipend op een datingapp. Hij kwam tot de volgende realisatie: het swipen op basis van het uiterlijk voelde oppervlakkig aan en voor timide mensen zoals hij, zag hij het niet zo zitten om allerlei foto’s van zichzelf te tonen. Vanuit deze twee constateringen kwam het idee om een nieuw datingappconcept op de markt te brengen.
In 2021 is de lancering van de nieuwe datingapp werkelijkheid geworden. Samen met Michael Couvreur bracht Louis Dresse dit jaar Himoon, een datingapp waarbij de foto is vervaagd, op de markt. Het gesprek gaat vooraf aan de onthulling van iemands profielfoto. Vanuit de behoefte aan diepgang, inclusiviteit en veiligheid hopen de oprichters met Himoon een oplossing te bieden voor het isolement en het gebrek aan sociale interacties die is versterkt door de lockdown.
Interesses
De datingapp is specifiek gericht op de LGBTQ+-community en probeert zo inclusief mogelijk te zijn. In andere datingapps constateerden de makers namelijk dat er veel discriminatie, fetisjisme en racisme aanwezig is. Himoon pakt het anders aan en creëert een veilige sfeer waarin tolerantie centraal staat. De nadruk ligt namelijk niet op het uiterlijk, maar op iemands interesses. In Himoon wordt de foto vervaagd en match je op persoonlijkheid. Hiermee benadrukken ze dat veiligheid, inclusiviteit en respect de drie fundamentele waarden zijn van het project.
Het doel is echter niet om de vervaagde foto te ontmaskeren, dat is slechts de gimmick om aan te zetten tot gesprek. Het daadwerkelijke doel van de app is om een alternatief te bieden voor echte ontmoetingen. De oprichters van Himoon merkten dat er tegenwoordig maar weinig alternatieven zijn voor LGBTQ+-personen die op zoek zijn naar meer dan een quick hook-up. Himoons missie is om ontmoetingen mogelijk te maken waarbij zowel de persoonlijkheid als het fysieke wordt gewaardeerd.
De app biedt de mogelijkheid om eerst een persoon te leren kennen, voordat je een potentieel oordeel velt over hun uiterlijk. In Himoon staat diepgang op de voorgrond: je swipet op basis van interesses en leert mensen diepgaand kennen. In tegenstelling tot andere datingapps is de profielfoto dus wazig. Naarmate het gesprek vordert, wordt de foto beetje bij beetje onthuld. Dus hoe meer je praat, hoe meer de profielfoto te zien is.
Tot nu toe is de datingapp positief ontvangen door de LGBTQ+-community. De ruimte om de tijd te kunnen nemen om de ander te leren kennen beantwoordt het verlangen naar vertraging in een versnelde samenleving. De app is overigens niet enkel voor de liefde, maar ook voor mensen die willen babbelen of meer personen uit de queer community willen leren kennen. De makers van Himoon kozen ervoor om een community te bouwen, waarbij iedereen tolerant is. Gender, seksuele voorkeur, huidskleur, origine, geloofsovertuiging en leeftijd: de app is inclusief voor de hele LGBTQ+-community.
Hoe werkt het?
*Tot nu toe is de app in het Frans en enkel in België beschikbaar, dus voor mensen met een Belgisch nummer.
Gebruikers registreren zich door wat persoonlijke informatie in te voeren, hun passies en een beschrijving van zichzelf in te geven. De pre-filled answers helpen om de vragen te beantwoorden en verder te gaan dan een general description.
Om een beeld te geven, neem ik (Sacha Verheij) jullie mee in mijn registratie:
Eerst ga je jezelf presenteren. Je geeft je leeftijd aan en je gender. Zo heb je de opties homme, femme en non-binaire. Ook preciseer je met wie je wil praten en de leeftijdscategorie. Hier toch even melden: indien je enkel met femme en non binaire personen wil praten is dit niet mogelijk, want je klikt op tout le monde, maar zo heb je ook alle mannen erbij. Een opmerking voor de makers van de app.
Vervolgens heb je de keuze om aan te duiden waar je naar op zoek bent “Que recherches-tu?”; “Juste discuter” voor wat covid-friendly sociaal contact, “Des relations sérieuses” voor een covid-friendly bubble, “On verra!” voor een covid-friendly ontdekking en “Rien de très sérieux” voor een covid-friendly avontuur.
Wie ben ik?
Daarna is het tijd om te beantwoorden wie je bent; “Je suis?”. Wat voorgestelde voorbeelden: Militante (ik noem mezelf een artivist, mijn favoriete woord), Netflix Addict (zouden ze Netflix & Chill insinueren?), Gameuse pro (gamer; is this a new queer cliche I am not aware of?), Music lover (always a great choice), Fana de mode (een gevarenbord voor je bankrekening), Cuisinière en herbe (nooit neen zeggen tegen eten), Grande sportive (gezond leven kan nooit kwaad, long life together zeker), Artiste incomprise (mysterie is altijd spannend) en natuurlijk kan je zelf kernwoorden toevoegen.
“Je suis?” is nog niet gedaan. Want behalve je innerlijke ik, is er natuurlijk de “ik” die de straat op gaat. Dus laat maar weten wat de kassa aan het einde van de maand binnen brengt. Kies dus wijselijk: Étudiante (student), À la recherche d’un emploi (werkzoekend), Entrepreneuse (ondernemer), Chômeuse et fière de l’être (werkloos), Salariée (werknemer), Big boss (baas) of plak een zelfgekozen label op jezelf.
En nu we toch bezig zijn laat je best ook wel even weten hoe je persoonlijkheid in elkaar zit. Terwijl menig mens er een heel leven over doet om te ontdekken wie men is, zijn hier wat kernwoorden die de complexiteit van je persoonlijkheid moeten samenvatten. Je krijgt een duwtje in de rug met wat voorbeelden: Extravertie, Introvertie, Blasée (afgemat/afgelekt), Sérieuse of Bonne Vivante (levensgenieter). Wees gerust, je kan ook zelf iets schrijven als je wil.
Genoeg over jezelf. Nu is het tijd om je eisenlijstje boven te halen en de volgende zin te vervolledigen “La qualité que je préfère chez quelqu’un…” (Mijn favoriete kwaliteiten bij iemand zijn…)
Voilà, je bent helemaal klaar om te swipen. Je ziet dan welke fantastische mensen op deze planeet rondlopen en de rest van het swipe-principe ken je wel.
-------------
Himoon vind je hier.
Eigen verslaggeving